Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trafic haotic in sudul litoralului

ro

31 Jul, 2008 00:00 1360 Marime text
1217429843.jpg

Haos rutier total * In week-end, dar si in timpul saptamanii, zeci de mii de autoturisme circula prin Mangalia si statiuni intr-o aglomeratie de nedescris, aducand la disperare atat localnicii, cat si soferii veniti pentru relaxare la malul marii.

Sudul litoralului a devenit neincapator pentru turistii care au venit anul acesta intr-un numar dublu fata de aceeasi perioada a lui 2007. Cei peste 100.000 de turisti, multi dintre ei sositi la mare cu autoturismul propriu, sunt nevoiti sa se inghesuie, alaturi de localnici, pe strazi mici. Fluidizarea circulatiei nu o face nimeni. Politistii de la Rutiera sunt insuficienti, iar actiunile lor nu pot usura traficul decat pe durata a cateva ore, timp in care, intr-o alta zona, se creeaza noi ambuteiaje. In topul celor mai aglomerate zone din Mangalia se afla sensul giratoriu, strada Portului si Soseaua Constantei, dar nici pe strada Rozelor sau in zona Sanatoriului Balnear nu se circula mai stralucit. In sensul giratoriu "zac", de aproape doi ani, cateva zeci de autoturisme scoase la vanzare de catre proprietari, unele dintre acestea chiar in mijlocul strazii, pe refugii. Insa, niciunul nu a fost sanctionat, nici pana la aceasta ora, pentru ca si-a parcat masina intr-o zona interzisa. La cateva sute de metri catre sud, in zona Sanatoriului Balnear, masinile sunt parcate de o parte si de alta a soselei, "retezand" astfel doua benzi de circulatie. Toate acestea sunt stationate sub doua semne care interzic parcarea. La 50 de metri distanta, spatiul din fata Complexului "President" ramane, in majoritatea timpului, liber...

Sanctiunile, dezbatute public

Extrem de aglomerate sunt si strazile Rozelor si Constantei, cele care leaga Mangalia de restul statiunilor. Aici, lipsa parcarilor ii determina pe soferi sa isi lase autoturismele langa borduri si sa transforme soselele cu patru benzi intr-unele cu doua. In statiuni, situatia este ceva mai buna. Exista si aici zone supraaglomerate, mai ales acolo unde unitatile de cazare si alimentatie publica, ridicate in urma cu zeci de ani si gandite dupa model comunist, au parcari subdimensionate. Asa se intampla in Venus, in zona Hotelului "Carmen", sau in Neptun, la kilometrul "0", unde, tocmai pentru a mai fluidiza traficul, se circula pe un singur sens. La nebunia "oficiala" a parcarilor de pe langa unitatile de cazare, se inscrie si parcarea... la negru. In Mangalia, la aceasta ora, cu greu mai reusesti sa gasesti un loc de stationare pe langa bloc. Turistii cazati la particulari isi lasa sutele de autoturisme, cu numere romanesti sau de peste hotare, in parcari, pe trotuare, pe spatiile verzi si chiar si in curtile scolilor. In fine, "distractia" rutiera din Mangalia este completata de cele cateva zeci de ATV-uri si motociclete conduse, nu de putine ori, de pustani care au sub 16 ani. Locurile de distractie preferate al smecherasilor de bani gata - faleza si plaja din Mangalia, dar si strazile din centrul orasului, in special la caderea noptii. In cazul acestora, o solutie este propusa de Primaria Mangalia, care a initiat o dezbatere publica vineri, de la ora 16.00, la sediul institutiei. Sunt propuse, printre altele, sanctiuni drastice pentru cei care vor circula cu autoturismul, ATV-ul, motocicleta sau mopedul pe falezele apartinand municipalitatii. Exceptie fac autovehiculele ce au obtinut autorizatia de circulatie emisa de Directia tehnica din cadrul Primariei Municipiului Mangalia, cele care desfasoara o activitate de interes public sau cu caracter social, cu avizul primariei, precum si autovehiculele Salvarii, Politiei si Pompierilor. Sanctiunile pentru persoanele fizice vor fi intre 100 si 200 lei, iar pentru societati, intre 200 si 400 lei.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii