Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ţigări vândute „pe blat", în Piaţa Brotăcei Cum s-a desfăşurat ancheta în cazul afaceriştilor acuzaţi de contrabandă

ro

02 Jun, 2012 02:43 1803 Marime text
Ancheta în cazul presupuşilor contrabandişti cu ţigări din Piaţa Brotăcei a ajuns la final, iar dosarul a fost trimis pe rolul instanţei în urmă cu două zile. În proces, Gabril Mihăiţă Bârlă, Aurel Buriu şi Valerica Aiojoaei au calitatea de inculpaţi, iar procesul urmează să înceapă la Judecătoria Constanţa pe data de 28 septembrie 2012, după vacanţa judecătorească. Concret, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa îl acuză pe Gabriel Mihăiţă Bîrlă că în data de 20 ianuarie 2011 ar fi deţinut în afara antrepozitului fiscal cantitatea de 44.400 de ţigarete (2.200 de parchete) de diferite mărci.

Procurorii au spus că unele dintre acestea erau de provenienţă duty free, iar altele aveau timbru emis de Republica Moldova sau de Republica Ucraina. Anchetatorii au afirmat că este vorba despre produse accizabile supuse marcării şi nu erau marcate fiscal pe teritoriul României. Fiind în număr de peste 10.000 de ţigarete, fapta constituie infracţiune. De asemenea, Bîrlă mai este acuzat de faptul că „în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 20.01.2011 - 09.02.2012, în repetate rânduri a deţinut, preluat, depozitat şi a transportat, cantităţi diferite de ţigarete, mărfuri care ar fi trebuit plasate sub un regim vamal, deşi cunoştea împrejurarea că respectivele mărfuri au fost introduse în mod fraudulos pe teritoriul României şi deci provin din contrabandă, la data de 20.01.2011 fiind identificată în posesia sa cantitatea de 44.400 de ţigarete (2.220 de pachete)". În plus, acesta ar mai fi deţinut şi 11 sticle de whiskey, iar procurorii au stabilit că taxele pe care Bîrlă ar fi trebuit să le achite erau de 21.387 de lei, sumă ce reprezintă prejudiciul cauzat bugetului de stat. Nu în ultimul rând, Bîrlă este acuzat că ar fi şi vândut ţigările despre care ar fi ştiut că proveneau din contrabandă. În ceea ce-l priveşte pe Aurel Buriu, procurorii l-au acuzat că „în perioada 23.11.2011 - 09.02.2012, în repetate rânduri, acţionând în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a deţinut în afara antrepozitului fiscal şi a comercializat pe teritoriu României, produse accizabile supuse marcării, potrivit Titlului VII, fără a fi marcate fiscal pe teritoriul României, peste limita a 10.000 de ţigarete, la data de 09.02.2012 fiind identificate în posesia sa 65.700 de ţigarete (3.285 de pachete)".

Whiskey şi ţigări

Mai mult, la el au mai fost găsite 741 de pachete de ţigări cu timbru de Republica Moldova, bunurile fiind depozitate la diferite adrese, dar şi într-un autoturism Volkswagen Passat, unde s-au mai găsit şi nouă sticle de whiskey. În plus, conform anchetatorilor, în perioada 23.11.2011 - 09.02.2012, Buriu, „în repetate rânduri, acţionând în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a deţinut, a transportat, a depozitat şi a vândut cantităţi însemnate de ţigarete, mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând împrejurarea că respectivele mărfuri fusese introduse în mod fraudulos pe teritoriul României şi deci proveneau din contrabandă, la data de 09.02.2012 fiind identificată în posesia inculpatului cantitatea totală de 78.520 de ţigarete (3.926 de pachete)". Prejudiciul a fost calculat la suma de 35.837 de lei. În sarcina lui Buriu se mai reţine şi faptul că în aceeaşi perioadă, ar fi cumpărat în scop de revânzare, „fără documente legale de provenienţă importante cantităţi de ţigarete, netimbrate sau având aplicate banderole de marcare emise de autorităţile din Republica Moldova, ori de provenienţă duty-free, pe care ulterior le-a revândut către diferite persoane fizice în Piaţa Brotăcei din municipiul Constanţa". Nu în ultimul rând, în sarcina Valericăi Aiojoaei se reţine faptul că, în acelaşi interval, „în repetate rânduri, acţionând în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a deţinut în afara antrepozitului fiscal şi a comercializat pe teritoriu României, produse accizabile supuse marcării fără a fi marcate fiscal pe teritoriul României, peste limita a 10.000 de ţigarete, la data de 09.02.2012 fiind identificate în posesia sa 27.740 de ţigarete (1.387 de pachete)". Totodată, femeia este acuzat că în acelaşi timp, ar fi deţinut, transportat, depozitat şi vândut cantităţi însemnate de ţigarete, prejudiciul astfel creat fiind de 12.539 de lei. Nu în ultimul rând, suspectei i se mai impută faptul că „în repetate rânduri, acţionând în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a cumpărat în scop de revânzare, fără documente legale de provenienţă importante cantităţi de ţigarete, netimbrate sau având aplicate banderole de marcare emise de autorităţile din Republica Moldova, ori de provenienţă dutty-free, pe care ulterior le-a revândut către diferite persoane fizice în piaţa Brotăcei din municipiul Constanţa, deşi respectivele bunuri nu puteau face obiectul comerţului particular".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii