Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:25 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Țigări de contrabandă, trecute peste Prut cu lansete și frânghii

ro

08 Dec, 2016 13:14 909 Marime text
Ieri, procurorii DIICOT Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Morariu George-Lucian, Petrache Costel-Danut, Pavel Ciprian-Constantin, Amarghioalei Stefanel, Toma Lenuta, Pirtac Nicusor-Romica si Iamandi Razvan-Ionel, pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă în formă continuată.
 
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că  începând cu anul 2016, cetăţeanul român  Florin C., zis „Vulpea”, a inițiat și constituit împreună cu inculpaţii  Morariu George-Lucian, zis „Goe”, Vasilică I. și Ivan P., un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, şi care a avut ca scop desfăşurarea de operaţiuni ilicite de introducere în România şi de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, desfacere şi vânzare de ţigări de provenienţă  Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă”, potrivit DIICOT.
 
Pentru activitatea de trecere efectivă peste frontieră a ţigărilor de contrabandă, transportul și depozitarea pe raza localităților adiacente frontierei de stat (Ungheni, Bosia și Golăiești), au fost recrutate şi au aderat la grupul infracțional organizat alte 21 de persoane cetăţeni români și moldoveni, precizează procurorii DIICOT.
 
„Doi dintre membrii grupării se ocupau, pe teritoriul României, de organizarea trecerii ţigărilor din Republica Moldova peste graniţă, în zona de frontieră cuprinsă între localitățile Bosia și Ungheni şi transportul acestora spre municipiul Iaşi. Cei doi ţineau legătura permanent cu cetăţeanul moldovean Ivan P. care achiziţiona țigaretele de pe teritoriul Republicii Moldova, organiza, coordona și participa efectiv la transportul şi trecerea acestora peste râul Prut, în Romania”, mai arată procurorii.
 
 „Membrii grupului infracţional introduceau ţigaretele în România, peste râul Prut, cu ajutorul unor lansete şi a unor frânghii iar uneori  erau trecute înot, în ciuda temperaturilor scăzute. De asemenea, aceştia preluau şi transportau coletele cu tigarete de la malul râului Prut  fie în spate, fie cu atelaje hipo până la locurile de depozitare din localităţile Bosia, Ungheni şi Golăieşti. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că doi dintre membrii grupării asigurau transportul țigărilor de la locurile de depozitare situate în zona de frontieră spre municipiul Iași, folosind alternativ mai multe autoturisme precum şi trasee diferite pentru a nu atrage atenţia. În activitatea infracţională, membrii grupului apelau la anumite persoane care se deplasau, în calitate de antemergători, cu autoturisme, biciclete sau mijloace de transport în comun, în fața autoturismelor în care erau transportate țigările de contrabandă, cu scopul de a sesiza și anunța prezența echipajelor de poliție sau poliţie de frontieră pe traseul spre municipiul Iași.  Pentru obținerea unor venituri ilicite rapide și substanțiale, membrii grupării vindeau ţigaretele unor cetăţeni în vederea recomercializării”, conform DIICOT.
 
În urma desfăşurării de activităţi specifice de monitorizare judiciară şi realizării de capturi intermediare, s-a reuşit capturarea cantităţii de 310.000 ţigarete, diferite mărci, provenite din contrabandă, în valoare de peste 105.300 lei. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la mai multe adrese de pe raza judeţului Iaşi au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: diferite sume de bani, cantitatea de 58.980 ţigarete, de diferite mărci, în valoare totală de 26. 451 lei,  15 telefoane mobile, 20  cartele SIM, un binoclu, două vâsle din material plastic, diferite înscrisuri utile cauzei şi 3 autovehicule, în valoare totală de 74.250 lei.
 
Astăzi, inculpaţii vor fi prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Ti-a placut articolul?

Comentarii