Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:05 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Forțele Navale Române și ale SUA organizează Exercițiul multinațional „Sea Breeze 23.3”

ro

08 Sep, 2023 13:28 873 Marime text
Foto cu rol ilustrativ: Forțele Navale RomâneForțele Navale Române și Forțele Navale ale Statelor Unite ale Americii (SUA) organizează, în comun, în perioada 11-15 septembrie, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române din Marea Neagră și Delta Dunării, Exercițiul multinațional „Sea Breeze 23.3”.
       
Potrivit Forțelor Navale Române, la exercițiul condus de Comandamentul Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”, „Sea Breeze 23.3”, vor participa forțe și capabilități destinate luptei împotriva dispozitivelor explozive din Bulgaria, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina.

Forțele Navale Române participă la exercițiul multinațional cu dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, nava rapidă de scafandri „Venus”, vedeta blindată 179 „Posada”, ambarcațiuni rapide de tip RHIB, specialiști EOD (Explosive Ordnance Disposal / eliminarea dispozitivelor explozive), specialiști de la Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, un pluton de infanteriști marini, trei transportoare amfibii blindate de cercetare, bărci de asalt și ofițeri de stat major.

Din partea Statelor Unite ale Americii vor participa o aeronavă de patrulare și recunoaștere maritimă P-8 Poseidon și scafandri EOD cu ambarcațiuni și tehnică specifică, iar din partea celorlalte state participante la „Sea Breeze 23.3” vor participa scafandri și specialiști EOD cu tehnică specifică și ofițeri de stat major.

Obiectivul principal al desfășurării Exercițiului „Sea Breeze 23.3” constă în dezvoltarea interoperabilității operaționale și tactice dintre țările participante, în domeniul luptei împotriva dispozitivelor explozive, în special, cel al minelor marine derivante, în vederea asigurării libertății de navigație.
       
Premergător activităților de instruire din cadrul exercițiului, Forțele Navale Române, împreună cu cele ale SUA, au organizat, în perioada 5-6 septembrie, la Constanța, reuniunea comandanților marinelor militare din statele membre NATO de la Marea Neagră (Bulgaria, România și Turcia), la care au participat și comandantul Forțelor Navale Franceze din Marea Mediterană, reprezentanți ai Marinei Regale Britanice, comandantul Flotei a VI-a a SUA, comandantul Comandamentului Maritim Aliat al NATO și o delegație din Ucraina.
       
Conferința condusă de Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiral Mihai Panait, și comandantul Flotei a VI-a a SUA, viceamiralul Thomas E. Ischee, contribuie la dezvoltarea unei viziuni sincronizate la nivelul structurilor NATO și al statelor partenere, în ceea ce privește asigurarea securității din Regiunea Mării Negre și a siguranței traficului naval, în contextul războiului de agresiune a Federației Ruse asupra Ucrainei și al pericolului generat de minele marine derivante.
       
Ceremonia oficială de deschidere a Exercițiului multinațional „Sea Breeze 23.3” se va desfășura luni, 11 septembrie, ora 11.00, la Terminalul Pasagere din portul Constanța, unde vor fi prezenți reprezentanți ai statelor participante la secvențele de antrenament din cadrul exercițiului.

Citește și: 

Militarii din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” Constanța, la exercițiul multinațional „Agile Spirit 23” desfășurat în Grecia (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii