Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:46 25 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sticle de coniac și lichior, descoperite în Marea Baltică, pe o navă din timpul Primului Război Mondial. Au peste o sută de ani vechime

ro

07 Nov, 2019 19:53 5326 Marime text
Sute de sticle de coniac şi de lichior Benedictine au fost recuperate la sfârşitul lunii octombrie de pe epava unei nave scufundate în Marea Baltică de marina germană în timpul Primului Război Mondial, informează joi AFP, relatează agerpres.ro.

Pe 22 octombrie, Ocean X, o companie suedeză specializată în căutarea băuturilor alcoolice pierdute în trecut pe mare, a salvat de pe epava Kyros 600 de sticle de coniac şi 300 de Benedictine, un digestiv distilat pe bază de mirodenii şi plante.

Kyros a fost scufundat de un submarin german în 1917, în drum spre Finlanda, încărcat cu mărfuri destinate Rusiei ţariste. Echipajul a fost salvat şi transferat la bordul unei nave cu destinaţia Suedia.

Coniacul, produs de casa De Haartman, azi dispărută, şi lichiorul sunt în prezent analizate într-un laborator pentru a vedea dacă mai pot fi consumate.

"Marea Baltică oferă condiţii favorabile pentru conservarea acestor băuturi", deoarece este "întunecată şi foarte rece", a declarat pentru AFP Peter Lindberg, responsabilul expediţiei.

După localizarea epavei la 77 de metri adâncime, echipa lui Peter Lindberg a fost nevoită să degajeze plasele de pescuit din jurul său. În condiţiile în care explorarea sa de către scafandri se dovedeşte încă periculoasă, expediţia a fost nevoită să apeleze la o companie care dispune de un mic vehicul subacvatic teleghidat.

Cu ochiul liber, starea de conservare a băuturilor pare încurajatoare, nefiind detectată nicio scurgere.

"Valoarea acestor sticle rămâne să fie determinată, deoarece marca de coniac nu mai există", a explicat Peter Lindberg.

El speră să vândă lotul la un preţ bun la licitaţii internaţionale. "Nu sunt sigur că îmi voi permite să păstrez o sticlă", a glumit el. 

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii