Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:08 22 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştefan Vasile Burlacu cere să fie pus în libertate Procurorii îi vor arestaţi pe cei care ar fi falsificat diplome

ro

06 Feb, 2016 00:00 1297 Marime text
Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis în parte propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa şi au dispus arestarea preventivă a lui Ştefan Vasile Burlacu pe o perioadă de 15 zile. Totodată, judecătorii constănţeni au respins propunerea de luare a măsurii arestării preventive faţă de ceilalţi şi au dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de: Cecilia Ana BurlacuCezar Mihail BurlacuIon GhelaseIon Vasea şi Romus Ionel Constantin.
 
Decizia nu este definitivă, astfel încât a fost atacată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa şi de către Ştefan Vasile Burlacu.
 
Pe durata controlului judiciar, cei cinci au următoarele obligaţii: „a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi/cameră preliminară ori de câte ori sunt chemaţi; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie din circumscripţia localităţii de domiciliu, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi“, potrivit minutei.
 
În perioada controlului judiciar, aceştia „nu se vor apropia unul de altul şi nu vor comunica cu niciuna dintre persoanele cu care se presupune că ar fi desfăşurat activitatea infracţională reţinută în sarcină ori cu membrii de familie ai acestora, direct sau indirect, pe nicio cale“.
 
Din probele administrate până în acest moment în cauză, procurorii au reţinut faptul că, „în perioada iulie 2014 - februarie 2016, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan, în calitate de administrator la o societate comercială ce era autorizată drept centru de pregătire profesională în domeniul tehnician electromecanic, a emis certificate de pregătire profesională către diverse persoane, fără ca acestea să încheie contract de studii, fără să se prezinte la cursurile de pregătire practică şi teoretică şi fără să susţină examenul de aptitudini, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale“.
 
„Cei în cauză ar fi pus bazele unei reţele specializate în falsificarea de diplome de studii, acordând certificate de calificare profesională contra unor sume cuprinse între 600 şi 900 de lei, fără a ţine cursuri de pregătire“, spun poliţiştii.
 
„Certificatele de pregătire profesională erau eliberate atât pentru meseria pentru care centrul de pregătire era autorizat să desfăşoare cursuri, cât şi pentru alte meserii, cum ar fi tubulator naval, tehnician agronom, confecţioner textile, barman-ospătar, tehnician mecanic, operator calculator etc. şi erau chiar antedatate, având vechime din anul 2014 sau chiar 2006, deşi cumpărătorii diplomelor l-au contactat pe inculpatul Burlacu Vasile Ştefan pentru obţinerea acestora în cursul anului 2015“, punctează procurorii.
 
„În activitatea sa infracţională, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan a fost ajutat de fiica sa, Burlacu Cecilia Ana, care deţinea funcţia de secretară în cadrul centrului de pregătire profesională, calitate în care semna certificatele eliberate, şi de Burlacu Cezar Mihail, fiul său, care intermedia vânzarea de astfel de diplome“, mai spun procurorii.
 
„Tot calitate de intermediari pentru vânzarea de diplome aveau şi inculpaţii Ghelase Ion, Vasea Ion şi Constantin Romus Ionel, acesta din urmă fiind chiar anterior, în cursul anului 2013, angajat în funcţia de profesor în cadrul centrului de pregătire profesională. La acest moment, se ocupa cu intermedierea vânzării de certificate de absolvire, pentru care nu se mai organizau niciun fel de cursuri şi examene, fiind eliberate, contra sumelor de 600-650 sau 1.500 de lei, chiar într-un timp de 30 de minute de la solicitare“, potrivit procurorilor.
 
Certificatele ar fi atestat, se pare, faptul că, în mod nereal, respectivii cursanţi ar fi urmat aproximativ 1.000 de ore de pregătire teoretică şi practică, finalizate cu susţinerea unor examene de aptitudini, notate cu 7, 8 sau 9.
 
În cauză, poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, ai Poliţiei oraşului Năvodari, sprijiniţi de echipaje SIAS, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au efectuat, la data de 3 februarie, 25 de percheziţii domiciliare, pe raza întregului judeţ Constanţa.
 
S-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de 20 de persoane, altele decât cele menţionate mai sus, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, persoane care, în esenţă, au recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care sunt acuzate.
 
Citeşte şi
 
EXCLUSIV - Surse
Şase persoane, reţinute în dosarul disjuns din procesul Beirut?

Ti-a placut articolul?

Comentarii