Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:44 22 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spionaj şi contraspionaj Aparate şi detectoare împotriva „ascultătorilor" noştri

ro

22 Mar, 2012 00:58 3022 Marime text

cap_2.jpgCu sabia celor şapte servicii secrete deasupra capului, românii trăiesc (cel puţin cu gândul) într-un veritabil „1984", în care Big Brother (un tip serios, eventual cu ochii albaştri şi conectat neapărat la aparate) le ascultă telefonul non-stop.

Fie că deţinem sau nu funcţii publice, fie că avem sau nu tovarăşi în lumea underground „filaţi" de poliţişti, fie că suntem simpli cetăţeni, toţi trăim cu frica sau, mai bine zis, cu conştiinţa băieţilor cu ochii albaştri care ne ascultă zi şi noapte. Sens în care diversele firme s-au reprofilat, au identificat cerinţa şi au răspuns nevoilor pieţei: au inventat detectorul de microfoane. La polul opus, autorităţile insistă că nu se fac interceptări în afara celor încuviinţate de instanţă, în baza unor mandate judecătoreşti emise strict în acest sens.

Autorizaţiile de interceptare sunt emise pentru maxim 30 de zile, cu posibilitate de prelungire ce nu poate depăşi 120 de zile. Un alt aspect deosebit de important asupra căruia autorităţile atrag atenţia în legătură cu interceptarea convorbirilor este acela că o astfel de autorizaţie nu se solicită şi nu este aprobată de către instanţă decât ca urmare a prezentării unor indicii şi probe solide care să justifice măsura interceptării convorbirilor. Cu toate acestea, cele şapte servicii secrete sunt departe de a-i linişti pe cetăţeni. Ei au nevoie de măsuri suplimentare de siguranţă, dincolo de buna credinţă a anchetatorilor. Astfel, cu sume pornind de la 400 de lei pe site-urile de specialitate şi până la 400 de euro, cei care trăiesc cu fobia „ascultătorilor" se pot „baricada" împotriva deja celebrilor băieţi cu ochi albaştri. Un astfel de detector de microfoane profesional, cu un preţ rezonabil de 400 de lei, se foloseşte, potrivit site-urilor de profil unde i se face reclamă, „pentru detecţia şi localizarea unei game largi de echipamente". Mai exact, în gama cu pricina intră microfoane spion GSM, Radio sau Wireless, microcamerele ascunse sau mascate, DVR dar şi Wireless, telefoanele mobile, microcăştile, precum şi localizatoarele GPS Tracker.

Prevenirea scurgerilor de informaţii

spionaj_-_calculator.jpg

De asemenea, nici „sistemele de ascultare GSM (prelungitor, mouse etc)" nu scapă vigilenţei detectorului profesional, spun distribuitorii acestuia. În plus, aparatul ar avea multiple aplicaţii, astfel că „poate detecta şi localiza orice cameră ascunsă cu fir, wireless sau dispozitiv radio cu frecvenţă de lucru între 1 MHz - 6.5 Ghz". Detectorul are mai multe moduri de alarmă, respectiv vibraţie, audio şi luminoasă, iar raza laser de detecţie a camerelor este între 0,1 - 8 metri. Un aparat mult mai performant, în valoare aproximativă de 400 de euro, este un aşa numit „Spy Detect", folosit, spun cei care-i fac reclamă, pentru a preveni scurgerile de informaţii. Tehnicile de interceptare vizate de acest aparat sunt microfoanele wireless, cele GSM, camerele wireless, telefoanele mobile „şi oricare alte tipuri de dispozitive care emit un semnal cu frecvenţă cuprinsă între 50 MHz şi 3 GHz".

Ti-a placut articolul?

Comentarii