Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Societatea civila, indemnata sa colaboreze cu serviciile secrete

ro

07 Jun, 2003 00:00 1179 Marime text

Sefii serviciilor secrete locale s-au intalnit la Mangalia

Ieri, a avut loc o masa rotunda cu tema "Serviciile secrete in societatea democrata" * Este nevoie de o cooperare atat intre serviciile secrete, pentru a se putea aplica legea, cat si intre aceste servicii si societatea civila, care nu are, inca, o educatie in acest sens * Totodata, s-a scos in evidenta si faptul ca trebuie sa existe o colaborare care sa se dezvolte in timp intre serviciile secrete si mass-media, vazuta ca avand un rol important in desfasurarea activitatii serviciilor secrete

Sub indrumarea Colegiului Superior de Siguranta Nationala, ieri, timp de cateva ore, s-a desfasurat, la hotelul "President" din Mangalia, o masa rotunda cu tema "Serviciile secrete in societatea democrata". Au fost prezenti cursantii si reprezentanti ai Colegiului Superior de Siguranta Nationala, reprezentanti ai Parchetului National Anticoruptie si sefii serviciilor de informatii locale - Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul Independent si Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne, Serviciul Telecomunicatii Speciale din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Sectia Siguranta Militara Dobrogea. Desi a fost invitata si conducerea locala a Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie din cadrul Ministerului Justitiei, aceasta nu a fost prezenta. Totodata, printre invitati s-au aflati si reprezentanti ai presei locale. Scopul intalnirii a fost, conform participantilor, de a crea "un curent favorabil legaturii dintre serviciile de informatii si societate". Participantii au ajuns la concluzia ca este nevoie de o cooperare atat intre serviciile secrete, pentru aplicarea legii, cat si intre aceste servicii si societatea civila, care nu are, inca, o educatie in acest sens. Totodata, s-a scos in evidenta si faptul ca trebuie sa existe o colaborare care sa se dezvolte in timp intre serviciile secrete si mass-media, vazuta ca avand un rol important in desfasurarea activitatii serviciilor secrete. "Unele articole aparute in presa ne sunt de mare folos. Unele sunt utile pentru o imagine mai exacta a unor aspecte aparute", a declarat seful SRI Constanta, Jenica Hogas.Aceeasi sursa a mai afirmat ca judetul Constanta are o importanta strategica deosebita, nu numai din cauza porturilor, ci si prin asezarea sa in sud-estul tarii, fiind o zona cu un grad ridicat de risc la adresa securitatii nationale. Referindu-se la serviciul pe care il conduce din luna decembrie a anului 2001, Hogas a spus ca "sectia se bucura de o perceptie pozitiva la nivelul opiniei publice. Vom incerca sa ramanem pe aceleasi pozitii, deoarece exista o conlucrare intre SRI si societatea civila si chiar celelalte structuri ale statului. La randul nostru, gasim receptivitate atunci cand avem semnalele noastre". La ora actuala, in structura locala a Serviciului Roman de Informatii, media de varsta este sub 37 ani. In acelasi timp, in serviciu lucreaza si cadre care au activat si inainte de 1989, insa doar cele care s-au adaptat si au obtinut rezultate mai lucreaza si acum.

Cursantii "Colegiului Superior de Siguranta Nationala" au vizitat Constanta

Pe 20 iunie, Colegiului Superior de Siguranta Nationala isi incheie cursurile. Activitatea se desfasoara pe langa Academia Nationala de Informare, iar cea de-a doua serie este avizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Inainte de finalul cursului, cursantii au dorit sa cunoasca situatia din teren. Astfel, timp de trei zile, acestia au efectuat o vizita in judetul Constanta. Cursantii fac parte din diferite medii, astfel printre ei sunt reprezentanti din institutii speciale, mass-media si parlamentari. Ei au vizitat Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda, Santierul Naval Daewoo Mangalia si zona de frontiera cu Bulgaria.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii