Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schema cu alimentarea Cum au „prădat" maşinile de îngheţată, pentru combustibil

ro

04 Nov, 2011 01:00 4964 Marime text
inghetata-masinadeinghetata.jpgÎntr-o singură zi, angajatul unei firme de îngheţată ar fi alimentat cu peste 900 de litri de motorină, „fiind evident că nu putea să alimenteze o maşină a societăţii noastre cu o astfel de cantitate, într-o singură zi"

Scamatorii de zile mari cu combustibilul maşinilor de îngheţată, la Constanţa. Un angajat al unei fabrici de îngheţată a fost condamnat recent de magistraţii Judecătoriei Constanţa la şase luni de închisoare cu suspendare, după ce, potrivit oamenilor legii, acesta ar fi folosit cardul de alimentare a maşinilor de îngheţată pentru alte autoturisme. După câte se pare, în scamatorie ar fi fost implicaţi şi angajaţii benzinăriei, recent magistraţii Judecătoriei Constanţa hotărând să se înceapă urmărirea penală şi faţă de aceştia.

Povestea stă în felul următor: Florin Munteanu a fost angajat al societăţii care se ocupa de fabricarea şi distribuirea îngheţatei până în momentul în care a ieşit la iveală paguba cu alimentarea. Contractul său fusese încheiat la începutul lunii august, tânărul fiind angajat în calitate de agent distribuitor. În octombrie 2005, individul a fost dat afară. Din actele verificate în cursul anchetei penale a reieşit faptul că, în perioada cât a lucrat la fabrica de îngheţată, Florin Munteanu ar fi sustras cardul emis pentru unul dintre autoturismele societăţii, valabil pentru alimentarea cu motorină a uneia dintre maşinile de distribuţie, folosindu-l, după cum a recunoscut în faţa instanţei, în mod repetat, pentru alte autoturisme, fără acordul firmei la care lucra. Foarte interesant, se pare că Munteanu ar fi beneficiat de sprijinul mai multor lucrători ai benzinăriei, pe care individul i-a denunţat de la bun început, dar faţă de care procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa nu au vrut să înceapă urmărirea penală. De precizat că respectivul card, al firmei de îngheţată, alături de mai multe astfel de carduri, fuseseră emise de benzinărie în urma unui contract încheiat cu aceasta şi erau valabile numai în cazul alimentării cu combustibil a autovehiculelor pentru care au fost emise.

Prejudiciu de nouă tone de motorină

inghetata.jpg„Activitatea infracţională a numitului Munteanu Florin a constat în sustragerea cardului pe număr de înmatriculare nr. (...) emis pentru auto nr. CT - DWK de la sediul societăţii noastre, pe care ulterior l-a folosit în mod repetat la staţiile peco aparţinând (...), sustrăgând în această modalitate o cantitate de 8.867,88 de litri de motorină (aproape nouă tone de combustibil), cu valoare de 32.757,64 de lei, motorină pe care a folosit-o în interes personal", s-au plâns instanţei reprezentanţii firmei de îngheţată. Întreaga scamatorie a ieşit la iveală în scurt timp, imediat ce benzinăria a emis factura aferentă alimentărilor cu cardul respectiv, precum şi desfăşurătorul cu fiecare alimentare în parte, însă detaliile au putut fi stabilite după vizionarea înregistrărilor video de la staţiile peco, moment în care reprezentanţii societăţii au putut vedea că cel care folosise cardul fusese Florin Munteanu. Mai mult, acesta se pare că a beneficiat de sprijinul angajaţilor de la benzinărie, „deoarece aceştia aveau obligaţia de a nu permite folosirea cardului decât pentru autoturismul menţionat pe card, însă, aşa cum rezultă şi din înregistrările video de la staţiile (...) de unde alimenta numitul Munteanu Florin", conform celor precizate de reprezentanţii firmei de îngheţată. De altfel, aceştia au mai spus că angajaţii benzinăriei s-ar fi aflat în mod vădit în complicitate cu Munteanu, „beneficiind de diferite sume de bani pentru participarea la săvârşirea infracţiunilor (...), însă şi prin încălcarea cu intenţie a atribuţiilor de serviciu, potrivit cu care aveau obligaţia de a nu permite alimentarea cu combustibil pentru un alt autovehicul decât cel menţionat pe card".

900 de litri alimentaţi într-o zi

De altfel, într-o singură zi, Florin Munteanu ar fi alimentat cu peste 900 de litri de motorină, „fiind evident că nu putea să alimenteze o maşină a societăţii noastre cu o astfel de cantitate, într-o singură zi". În acest context, reprezentanţii firmei de îngheţată au explicat că „aşa cum rezultă din înregistrările video, numitul Munteanu Florin folosea cardul sustras pentru alimentarea altor autoturisme, însuşindu-şi contravaloarea combustibilului obţinut prin complicitatea angajaţilor" benzinăriei. De altfel, pe parcursul desfăşurării anchetei, Florin Munteanu ar fi recunoscut în totalitate faptele, povestind în detaliu cum beneficia de ajutorul angajaţilor staţiilor peco, „în schimbul unor sume determinate de bani, pe care aceştia le primeau la momentul finalizării alimentării frauduloase cu combustibil".

Judecătoria a deschis ancheta

Cu toate acestea, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa din 10 martie 2011, doar Florin Munteanu a fost trimis în judecată pentru scamatoria cu firma de îngheţată, în timp ce faţă de angajaţii benzinăriei, Ionela Culea, Cristina Dobre, Szilard Levente Dobre, Alexandr Kartaleanu, Paraschiva Bendescu, Georgeta Bănică şi Ionuţ Şerban, s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, pe motiv că fapta nu există. „Procurorul nu s-a pronunţat şi nu a dispus în ceea ce priveşte complicitatea acestora la faptele penale ale numitului Munteanu Florin (complicitate la furt), aşa cum am sesizat organul de anchetă prin plângerea penală", s-au plâns reprezentanţii fabricii de îngheţată. Abia în instanţă, magistraţii Judecătoriei Constanţa au admis plângerea firmei de îngheţată şi au dispus desfiinţarea dispoziţiei de neîncepere a urmăririi penale şi trimiterea cauzei la procuror în vederea deschiderii anchetei şi a începerii urmăririi penale faţă de angajaţii benzinăriei, pentru complicitate la furt calificat. Soluţia Judecătoriei Constanţa este definitivă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii