Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reprezentantul unei galerii de artă din București, suspectat că ar fi comercializat ilegal opere de artă. Ce le spunea cumpărătorilor

ro

16 Dec, 2021 14:18 1153 Marime text
În cursul zilei de 16 decembrie 2021, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică (SUPC), în baza autorizării instanței, a pus în executare efectuarea a 10 percheziții domiciliare la sediul unei  instituții de cultura și locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice, situate pe raza Municipiului București și județelor Iași și Botoșani.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, perchezițiile sunt efectuate de ofiţeriiDirecţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR),  cu suportulBrigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei RomâneLa activități participă specialiști antifraudă din cadrul PÎCCJ, respectiv specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR.

În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.

„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, a comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady etc.. Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, bunurile culturale erau însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora. Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor atribute în mod nereal unor pictori, precum si ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice alte mijloace folosite în activitatea infracţională“ - au precizat procurorii.

Cu această ocazie sunt puse în aplicare 2 mandate de aducere și vor fi citați 40 martori în vederea audierii, dintr-un număr total de peste 200 de cumpărători,  în urma probatoriului administrat urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun.

„Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“ - au mai precizat anchetatorii.

Sursa foto: Facebook/Poliția Română
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii