Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:44 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Renumitul" Cristian Şapera Afacerist arestat pentru evaziune şi înşelăciune, condamnat la închisoare cu suspendare

ro

16 Jun, 2012 00:21 6834 Marime text
09_Sapera_Tribunalul_Constanta.jpgCristian Şapera, de 26 de ani, din Constanţa, încătuşat la finele anului trecut pentru evaziune fiscală şi înşelăciune, a fost condamnat, într-o altă cauză, la 1,8 ani de închisoare cu suspendare condiţionată. Decizia, care nu este definitivă, a fost luată pe data de 14 iunie de Tribunalul Constanţa, în completul prezidat de Emilia Ganera. Instanţa de judecată a mai hotărât suspendarea activităţii în sensul interzicerii desfăşurării activităţii SC La Sirena Marine Services SRL Constanţa, pe o durată de trei luni, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Poate că nu este de trecut cu vederea faptul că surse judiciare anunţau la sfârşitul lunii martie că firma mai sus precizată s-ar afla printre societăţile vizate de o anchetă de amploare desfăşurată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Craiova.

Mai exact, procurorii craioveni aveau date la momentul respectiv că societatea al cărei nume se leagă de Cristian Şapera ar fi avut un rol important într-o amplă activitate infracţională privind spălarea de bani şi evaziunea fiscală prin intermediul firmelor de transport. La momentul respectiv s-a anunţat că activitatea ar fi fost desfăşurată de şapte constănţeni, în prezent arestaţi la Craiova, iar prejudiciul ar fi fost estimat la un milion de euro. Revenind la dosarul în care Şapera a fost condamnat la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, el a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanţa pe data de 5 august 2011, cu numărul unic 11045/118/2011 şi obiect „infracţiuni de evaziune fiscală". Portalul instanţelor de judecată arată că Şapera a avut calitatea de inculpat, precum SC La Sirena Marine Services SRL Constanţa - prin mandatar Ştefania Munteanu. De partea cealaltă, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-au constituit părţi civile în proces. Pe data de 14 iunie, Tribunalul a decis să-l condamne pe Cristian Şapera la pedeapsa de un an şi opt luni de închisoare cu suspendare condiţionată. De asemenea, SC La Sirena Marine Services SRL Constanţa a fost obligată să achite suma de 10.000 de lei, amendă penală, şi să-şi închidă activitatea pentru trei luni, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Ulterior, atât Şapera cât şi La Sirena Marine Service SRL au fost puşi să achite, în solidar, suma de 1.161,167 de lei cu titlu de despăgubiri civile (reprezentând impozit pe profit şi TVA) către Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti. „ (...)Menţine măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor, instituit în faza de urmărire penală. (...) Obligă inculpatul Şapera Cristian la plata sumei de 2.050 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului. Obligă inculpata SC La Sirena Marine Service SRL Constanţa la plata sumei de 2.300 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului", se mai arată în decizia instanţei, care poate fi atacată cu apel.

Dosarul cu numărul doi !

Cristian Şapera apare şi în dosarul cu numărul unic 3527/118/2012 aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, din data de 17 mai. Cauza are obiect „infracţiuni de evaziune fiscală" şi îi vizează pe Cristian Şapera, Florian Corin Ispas, Veron George Puia şi pe Luminiţa Diana Cuşmenco, ce au calitatea de inculpaţi. De partea cealaltă, Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, SC Elita Imex SRL şi SC Souiflet Agro Romania SRL sunt părţi civile. Conform organelor de anchetă, Şapera şi Cuşmenco sunt acuzaţi că, în calitate de administratori de drept şi de fapt la o societate comercială din Constanţa, s-ar sustras de la plata unui impozit pe profit în cuantum de 401.340 de lei. Cei doi s-ar fi sustras şi de la plata unei taxe pe valoarea adăugată în valoare de 647.471 de lei. Mai mult decât atât, Şapera este bănuit de înşelăciune în convenţii prin emitere de filă CEC cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru data de 5 septembrie, după vacanţa judecătorească.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii