Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD a inmormantat obiective istorice de patrimoniu

ro

10 Mar, 2005 00:00 1186 Marime text

Mormantul Hypogeu din Constanta lasat in paragina, cu toate interventiile arheologilor si societatii civile

Mormantul Hypogeu situat in zona restaurantului Zorile se degradeaza pe zi ce trece * Desi au primit nenumarate solicitari de la specialisti si reprezentanti ai societatii civile, guvernantii PSD nu au miscat un deget pentru reabilitarea unui monument arheologic unic * Asta in timp ce pana si vecinii nostri bulgari au introdus in circuitul turistic un sit arheologic similar, realizand astfel o buna protectie, dar si incasari frumusele * Proiectul de reabilitare a monumentului beneficiaza chiar si de autorizatie de construire, dar a incremenit pentru ca pana acum nu s-au gasit bani

Mormantul pictat descoperit la Constanta in anii 80, in zona restaurantului Zorile, ofera un exemplu reprezentativ al indiferentei guvernarii PSD fata de protectia patrimoniului arheologic national. In ciuda demersurilor intreprinse de specialisti ai Muzeului National de Istorie si Arheologie Constanta, precum si de reprezentanti ai societatii civile, un sit arheologic de prima importanta zace inca in cea mai crunta mizerie si se degradeaza in fiecare zi, in loc sa ofere un important centru de interes turistic.Mormantul hypogeu este o cripta prevazuta cu un culoar de acces care se deschide intr-o camera mortuara. Peretii sunt pictati cu superbe scene simbolice, marcand locul in care avea loc banchetul ritual. Dupa descoperire, in anii 80, monumentul a intrat in "conservare". Altfel spus, deasupra lui a fost injghebata o cascarabeta de tabla, iar accesul in interior a fost limitat la echipele de specialisti, numai cu acordul Muzeului de Istorie. Se intelege de la sine ca aceasta "protectie" este total ineficienta si, in ani, pictura foarte valoroasa de pe pereti s-a degradat considerabil. Ideea reabilitarii monumentului si includerii lui intr-un circuit turistic ne-ar fi apropiat de statele civilizate si, de ce nu, ne-ar fi ajutat chiar sa castigam bani. Chiar si vecinii nostri de la sud, bulgarii, au un monument similar pe care l-au valorificat turistic, aplicand o metoda folosita pe scara larga in alte tari. Specialistii bulgari au realizat o copie fidela a monumentului, chiar langa original. Turistii pot admira monumentul veritabil printr-o cupola de sticla, dupa care pot vizita replica realizata "la scara". In acest fel, pictura se conserva perfect si nu se degradeaza din cauza vizitatorilor.

Un vesnic proiect

Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Departamentului de Relatii cu Presa din cadrul ministerului, in anul 2003, prin Programul National de Restaurare(PNR) cu nr. 2122/RT aprobat de Cabinetul Ministrului, pentru restaurarea monumentelor istorice din judet s-au alocat peste 917 milioane lei. Suma totala estimata in bugetul aprobat de guvern pentru restaurarea monumentelor istorice din tara era de 300 miliarde lei. Trei sferturi din suma alocata de minister, adica 750 milioane lei, reprezinta restante la cheltuieli materiale, care echivaleaza cu notiunea de plati neonorate pana in momentul aprobarii PNR-ului din acest an. Scazand din suma alocata valoarea restantelor pentru cheltuielile materiale, practic, in 2003, restaurarea monumentelor constantene a "beneficiat" de aproximativ doua sute milioane lei. Obiectivele istorice pentru care s-au aprobat aceste sume au fost cele nominalizate in Planul Urbanistic General: Cavoul Hypogeu cu scena banchetului, Cavoul cu Orant, Ansamblul monastic rupestru din Basarabi, Cetatea Capidava si Ansamblul Seminarului musulman din Medgidia. O alta restanta s-a inregistrat pentru Poarta Mare-Tomis/Turnul de Sud-Vest, din municipiul Constanta, in valoare de 58,6 milioane lei. Cert este ca nici unul dintre monumentele prinse in PUG nu a beneficiat, inca din anul 1998, cel putin de vreo lucrare de prezervare. De asemenea, nu se poate ghici din adresa ministerului macar daca aceasta suma de aproape 200 milioane s-a alocat proiectarii lucrarilor pentru acele monumente sau executarii acestora, desi suma ar fi infima chiar si pentru efectuarea unor lucrari asupra unuia singur. Si asta in conditiile in care incasarile muzeului din diverse servicii se ridica, in jurul sumei de patru miliarde lei anual, de trei ori mai mult decat suma alocata de minister anul acesta pentru cele cinci obiective din judetul nostru. Acesti bani au avut insa alte destinatii! In aceste conditii, toate incercarile de reabilitare a acestui monument unic au fost incurajate numai formal, ele blocandu-se in momentul in care trebuiau aduse finantarile. In 1999, Oficiul pentru Protectia Patrimoniului a elaborat un proiect privind mormantul pictat, conform legislatiei in vigoare. Mai mult, pe 18.06.2003, Primaria Constanta a emis autorizatia de construire nr. 1619, dupa patru ani de eforturi ale unor reprezentanti ai societatii civile. Pe 22 decembrie 2003, reprezentantii ONG-ului Eco Dobrogea au predat toata documentatia Ministerului Culturii si Cultelor. Dar, lucrurile s-au oprit aici. In aceste conditii, frescele mormantului asteapta inca o interventie miraculoasa, fara de care vor deveni o simpla amintire, subiect de povestiri la gura sobei, istorisite nepotilor de catre putinii arheologi care au avut sansa sa le vada.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii