Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protestul avocatilor

ro

15 Oct, 2004 00:00 1074 Marime text

Situatie fara precedent

Aproximativ patru sute de avocati din cadrul Baroului Constanta isi vor suspenda, astazi, activitatea la instante * Masura vine ca urmare a conditiilor improprii in care se desfasoara actul justitiei la instantele care-si au sediul in fosta societate "Libri Maris" din zona ICIL si a dezinteresului factorilor responsabili din Ministerul Justitiei, Guvernului si autoritatilor locale * Desi avocatii solicita si pe aceasta cale sa se ia masuri urgente in acest sens, ramane de vazut daca se va schimba ceva in bine * In urma cu doua zile, prefectul Gheorghe Martin a fost prezent la sediul instantei cu pricina, dar nu pentru ca ar fi fost curios sa vada conditiile de munca ale magistratilor * El s-a prezentat la un proces intentat unui redactor al cotidianului nostru dar nu a reusit sa stea mai mult de jumatate de ora

Avocatii din cadrul Baroului Constanta isi vor suspenda, astazi, activitatea la toate instantele de pe raza judetului nostru, protestand in acest fel fata de conditiile improprii in care se desfasoara activitatea justitiei. La inceputul lunii noiembrie a anului trecut, Judecatoria si sectia penala a Tribunalul au fost mutate provizoriu in fostul sediu al societatii "Libri Maris" din zona ICIL pana la finalizarea reparatiilor capitale la vechiul sediu al instantelor. Masura a fost luata in urma rapoartelor intocmite de catre specialisti, din care reiesea ca vechea cladire avea un grad mare de risc in cazul unui seism. Ascultatori, oamenii legii s-au mutat in sediul de la ICIL sperand ca "detasarea" nu va dura prea mult. Surpriza cea mare a venit abia atunci cand si-au vazut birourile. La vremea respectiva, ca de altfel si acum, multi dintre magistrati au declarat ca sediul seamana mai degraba cu o grota decat cu un sediu al unei instante de judecata, dar nimeni nu a indraznit sa protesteze. Aceeasi impresie au avut-o si avocatii constanteni care s-au trezit ca nici macar nu au unde sa-si puna servietele, ca sa nu mai spunem si hainele, pe timp de iarna. Nici detinutii nu au scapat de "placerea" noii locatii. Cu toate ca multi gandesc ca acestia sunt hoti, escroci, violatori si alte specii de infractori si ca nu ar trebui sa beneficieze de conditii omenesti, lucrurile nu stau chiar asa. De cum sunt adusi cu duba Penitenciarului sau a Politiei, arestatii sunt bagati intr-o camaruta friguroasa care in loc de geamuri are niste scanduri. In momentul in care le vine randul sa intre in salile de judecata, sunt luati de-acolo si plimbati prin curtea instantei, lucru care implica o securitate aparte. In caz ca vreunul dintre ei are vreo problema fiziologica, sunt condusi la o chichineata chiar in curtea instantei care de multe ori este impartita cu ceilalti participanti la procese. O alta categorie, despre care putem spune ca cei responsabili isi bat pur si simplu joc, este cea a justitiabililor. Adica, tocmai aceia care platesc taxe si impozite la bugetul local. Ca e vara, ca e iarna, oamenii care vin la instanta pentru a-si rezolva anumite probleme trebuie sa stea pur si simplu afara pana le vine randul in fata judecatorilor. Si asta pentru ca salile de judecata sunt atat de mici incat de-abia ai aer sa respiri. Desi reprezentantii mass-media au facut numeroase sesizari cu privire la modul in care atat justitiabilii cat si magistratii sunt obligati sa indure neajunsurile de aici, nimeni nu a luat pana acum vreo masura.

Avocatilor le-a ajuns cutitul la os

Daca magistratii nu au protestat si s-au multumit sa vorbeasca in soapta despre conditiile in care sunt obligati sa munceasca dupa ce si-au tocit coatele pe bancile facultatilor, nu acelasi lucru putem sa-l spunem despre avocati. In acest sens, Adunarea Generala a Baroului Constanta a adoptat cu unanimitate de voturi o rezolutie referitoare la conditiile in care isi desfasoara activitatea instantele de judecata din Constanta. Astfel, s-a hotarat ca in cursul zilei de astazi, cei aproximativ 400 de avocati sa-si suspende activitatea la instante, mai precis sa nu se prezinte la nici un termen de judecata. Vizavi de aceasta problema, Ionel Hasotti, decanul Baroului de Avocati Constanta a spus ca avocatii care nu vor respecta aceasta hotarare, vor fi sanctionati. Pe de alta parte, referitor de situatia de la instantele constantene, avocatul Apostol Armeanu a declarat ca s-a constatat totalul dezinteres al factorilor responsabili din cadrul Ministerului Justitiei, al reprezentantilor Guvernului in teritoriu si al autoritatilor locale. Si asta in conditiile in care chiar actualul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu candideaza primul pe listele de la Senat ale partidului de guvernamant de la Constanta. De asemenea, avocatii au mai constatat un management defectuos al alocarii resurselor publice cu consecinte grave in ceea ce priveste infaptuirea actului de justitie.

Prefectul Martin nu vrea sa mai treaca pe la instantele de la ICIL

In opinia Adunarii Generale si nu numai, conditiile actuale in care isi desfasoara activitatea instantele din Constanta, cu precadere Judecatoria si sectia penala a Tribunalul vadesc incapacitatea factorilor sus mentionati in a gestiona corect situatia tranzitorie recent creata, situatie inacceptabila pentru cetateni, corpul magistratilor si corpul de avocati. Aglomeratia, incalcarea celor mai elementare norme de igiena publica si igiena muncii se cer a fi grabnic cercetate de organismele cu atributiuni in domeniu. Tocmai datorita acestor probleme, avocatii solicita factorilor responsabili din cadrul Ministerului Justitiei si reprezentantilor Guvernului in teritoriu sa isi asume raspunderea pentru situatia creata si sa actioneze de indata pentru inlaturarea tuturor consecintelor incompatibile cu epoca in care traim si care presupune respect pentru cetateni si deopotriva pentru una dintre puterile legal constituite in statul de drept.In alta ordine de idei, prefectul Gheorghe Martin a fost prezent la instanta cu pricina in cursul zilei de miercuri. Dar nu intr-o vizita de lucru sau pentru ca l-ar interesa conditiile de aici, ci pentru ca trebuia sa fie prezent la un proces intentat unui redactor al cotidianului nostru. Surse din justitie au declarat ca acesta nu a suportat sa stea mai mult de jumatate de ora, spunand ca nu mai vine niciodata la proces lasandu-si avocatul sa se descurce cum poate si cum stie mai bine. Nu se stie cu exactitate ce l-a facut sa-si ia atat de repede talpasita de la instanta. Oare starea degradanta in care se desfasoara actul justitiei sau problemele partidului?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii