Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul jaf armat intr-o banca din Constanta (galerie foto)

ro

30 May, 2009 02:22 5828 Marime text
cap_1.jpgJaf armat în centrul Constanţei. Încă de la primele ore ale dimineţii, una din sucursalele Băncii Comerciale Carpatica a fost călcată de doi indivizi mascaţi şi înarmaţi, care au reuşit să fugă din unitatea bancară cu aproape 700 de milioane de lei vechi. 

Şoc şi groază la sucursala Băncii Comerciale Carpatica din parcul Casei de Cultură. Doi mascaţi au dat buzna în bancă, încă de la deschiderea programului, i-au pus pistolul în gât paznicului şi au prădat-o pe casieriţă. Totul s-a întâmplat în mai puţin de 40 de secunde. Culmea, în urma verificărilor făcute de poliţie în luna februarie, banca înregistrase un rezultat pozitiv pe line de sisteme antiefracţie. Alarma a fost dată la ora 8.56, acesta fiind momentul în care casieriţa a reuşit să acţioneze butonul de panică. Între timp, paznicul, pe care unul din cei doi indivizi îl imobilizase în intervalul în care au jefuit banca, a sunat la 112 şi a chemat poliţia. Echipele de intervenţie ale NEI Guard, dar şi ofiţeri de poliţie şi jandarmi au ajuns în timp record la locul faptei. Din nefericire, cei doi atacatori reuşiseră deja să fugă. Potrivit oamenilor legii, imediat după deschiderea programului, doi indivizi mascaţi au dat buzna în unitatea bancară. Unul dintre ei, înarmat cu un pistol, a reuşit să-l imobilizeze pe paznicul în vârstă de aproximativ 50 de ani, în timp ce al doilea atacator s-a îndreptat cu o geantă spre una dintre casieriţe. Sub presiunea ameninţărilor, femeia a fost îndemnată să arunce banii în geantă. Totuşi, dat fiind şocul puternic, angajata băncii nu a reuşit să se conformeze, astfel că hoţul s-a servit singur, până la urmă. În mai puţin de 40 de secunde, mascaţii au fugit din bancă, luând cu ei aproape 70.000 de lei. La momentul atacului, în afară de cele opt angajate ale băncii, înăuntru se afla şi un client. „În nici două minute, băieţii mei au fost acolo", a afirmat Vasile Buzatu, directorul Nei Guard, firma de pază care se ocupă cu monitorizarea unităţii bancare. „Noi am acţionat foarte repede, dar indivizii plecaseră deja când am ajuns noi", a adăugat Buzatu. Totodată, acesta a precizat că nu există un echipaj care să stea în incinta unităţii bancare în permanenţă, firma de pază ocupându-se doar cu monitorizarea şi cu intervenţia, în caz de necesitate. Conform datelor oficiale, Nei Guard este o societate comercială din Ilfov şi îi are ca acţionari pe Florentina Norocica Neicu, de 41 de ani, şi pe Mihai Neicu, de 46 de ani, ambii din Bucureşti. În bilanţul pe anul 2007, societatea de pază apare cu o cifră de afaceri de 6.869.255 de lei şi cu 584 de angajaţi.

spargere_jaf_armat_banca_carpatica_113.jpgHoţii au făcut greşeli

Potrivit poliţiştilor, unul din cei doi indivizi mascaţi i-a pus pistolul în piept paznicului, l-a imobilizat, astfel că omul nu a putut face nimic şi nu a putut interveni în niciun fel. Doar unul din ei avea pistol, însă nu se ştie, până la acest moment, dacă a fost sau nu de jucărie. „Când echipajele de poliţie au ajuns aici, toată lumea era speriată, toate angajatele plângeau", a afirmat agentul Anda Drăgulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Constanţa. Totodată, acesta a precizat că oamenii au primit îngrijiri de specialitate. Una dintre fete, gândindu-se că părinţii s-ar putea îngrijora aflând că a fost spartă tocmai banca în care lucrează, le-a trimis mesaj pe telefon, să-i anunţe din timp despre ceea ce s-a întâmplat şi să le spună că este bine. Modul de operare al celor doi indivizi seamănă aproape izbitor cu cel al infractorilor care au comis jaful din luna februarie, la o bancă din Cluj, ceea ce a ridicat multe semne de întrebare. Totuşi, oamenii legii au afirmat că cei doi atacatori din Constanţa au făcut multe greşeli, astfel că este doar o chestiune de timp până ce vor fi prinşi. Poliţiştii spun că hoţii au lăsat multe urme la locul comiterii faptei, ceea ce i-a dus cu gândul că aceştia ar putea fi nişte tineri neexperimentaţi.

Banca nu vrea să comenteze

La polul opus, reprezentanţii băncii s-au arătat foarte rezervaţi cu privire la acest subiect, deşi jaful armat a avut loc în ograda proprie. Contactat telefonic, Constantin Gherlan, directorul sucursalei Constanţa, nu a vrut să discute cu presa. „Au dat comunicat de la centru. Nu vreau să spun eu nimic. Vor spune ei" şi ne-a îndrumat către biroul de presă de la Sibiu. Într-adevăr, banca a trimis un comunicat, prin care nu a spus mare lucru. A avut loc un atac armat, nu s-au înregistrat victime, iar pagubele materiale s-au ridicat la 69.682 de lei. „Menţionăm că unitatea este dotată cu sistem de supraveghere video şi pază umană, iar echipajul firmei care asigură monitorizarea şi intervenţia rapidă s-a prezentat la faţa locului după declanşarea sistemului de alarmă al băncii, în termenul prevăzut în contract. (...) Având în vedere contextul economic şi social actual şi precedentele evenimente similare înregistrate şi la alte instituţii financiar bancare, subliniem necesitatea ca organele abilitate ale statului să ia măsuri adecvate pentru protejarea populaţiei şi reducerea infracţionalităţii", au spus reprezentanţii Băncii Comerciale Carpatica. În ceea ce-l priveşte pe directorul de sucursală, Constantin Gherlan, putem spune că lumea afacerilor nu-i este chiar străină, lucru absolut normal pentru un bancher. Potrivit Registrului Comerţului, Gherlan este implicat în mai multe societăţi, unele dintre ele în dizolvare, lichidare sau insolvenţă, atât ca asociat, cât şi ca cenzor sau împuternicit. Directorul băncii atacate ieri dimineaţă este unic asociat al SC Ghemaco SRL, cu sediul în Medgidia. Constantin Gherlan mai apare la ORC ca fiind cenzorul societăţilor Katon Nuclear Construct SA (firmă aflată în insolvenţă), SC Pesco Peştera SA (lichidare judiciară) şi cenzor supleant la SC Agromec Castelu SA. De asemenea, directorul băncii este administrator al firmei Maxim Niral, societate aflată în dizolvare judiciară.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii