Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:12 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prezervative si lubrifianti „fara numar" pentru detinutii de la Poarta Alba

ro

23 Jan, 2010 02:43 3529 Marime text
cap_9.jpgFundaţia Alături de Voi - Centrul Constanţa a susţinut, ieri, o sesiune de informare a deţinuţilor Penitenciarului de maximă siguranţă Poarta Albă, pe tema HIV/SIDA, prevenirea consumului de droguri şi a infecţiilor cu transmitere sexuală. La final, pentru că nu trebuie să fie „discriminaţi", le-au fost distribuite, pe lângă obişnuitele prezervative, şi lubrifianţi. Iar acest lucru se petrece încă din anul 2007, când a fost demarat, în penitenciarele din România, proiectul „Iniţiativa 38 - proiect de prevenire HIV/SIDA în penitenciare", finanţat prin Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, TBC şi Malariei prin Fundaţia Romanian Angel Appeal.

Directorul Centrului Constanta a Fundaţiei Alături de Voi, Mirela Ivan, susţine că distribuirea prezervativelor şi lubrifianţilor în penitenciarele din România este un pas important pentru ţara noastră. Aceasta a mai precizat că odată ce practicile homosexuale există în închisori, măcar să se evite bolile cu transmitere sexuală. Iar explicaţia despre motivul pentru care deţinuţilor le sunt oferiţi şi lubrifianţi, sună cam aşa: odată ce în viaţa de zi cu zi există contacte sexuale şi se folosesc lubrifianţi, de ce să nu aibă parte şi deţinuţii de aşa ceva? Ar fi discriminare, potrivit Mirelei Ivan. De altfel, directorul Centrului nu crede că astfel se încurajează relaţiile homosexuale, fie ele cu sau fără consimţământul ambilor parteneri.

Directorul Penitenciarului Poarta Albă, Gelu Dănuţ Dincă, pare să nu aibă aceeaşi părere, cel puţin neoficial, despre nediscriminarea în materie de lubrifianţi a persoanelor din spatele gratiilor. Totuşi, că vrea sau nu prea, să le facă mai „uşoară" viaţa condamnaţilor, este legat de mâini şi de picioare. Marea majoritate a fundaţiilor au programele pe care le desfăşoară aprobate mai de „sus", iar directorii de penitenciare, fie că sunt sau nu de acord cu unele aspecte, nu prea au ce face.

Chiar dacă relaţiile homosexuale nu sunt încurajate în Penitenciarul Poarta Alba, directorul spune însă că, în multe dintre acestea ambii parteneri sunt de acord, iar distribuirea prezervativelor nu face decât să împiedice răspândirea bolilor cu transmitere sexuală. Totuşi, spune că există şi excepţii, însă dacă deţinutul agresat sexual se adresează conducerii, există un set de măsuri care se poate lua, în funcţie de gravitatea situaţiei. Aceştia pot fi ori transferaţi în alte celule, departe de „agresor", ori în altă închisoare. Recunoaşte însă că nu toţi deţinuţii care sunt obligaţi să întreţină relaţii homosexuale sunt şi de acord, însă dacă nu sesizează acest lucru, sunt practic legaţi de mâini şi de picioare.

alaturi_de_ei_-_penitenciar.jpgOrice deţinut poate solicita testul HIV

Ieri, au participat la prima întâlnire din acest an cu educatorii pentru sănătate ai Fundaţiei Alături de Voi, 77 de deţinuţi. Aceştia au vizionat şi filmul „Oameni între oameni", care exemplifică aspectele psihosociale ale HIV/SIDA, spoturi pentru combaterea discriminării persoanelor seropozitive şi a consumului de droguri, precum şi spoturi „pentru încurajarea unui comportament sexual fără riscuri", după cum se arată într-un comunicat de presă remis ieri, redacţiei.

Deoarece deţinuţii sunt consideraţi o categorie cu risc crescut de a contacta infecţia cu HIV, aceştia au fost încurajaţi să-şi facă şi testul. Ieri, potrivit directorului Centrului Constanţa a Fundaţiei Alături de Voi, persoanele din spatele gratiilor au fost doar informate pe această temă, însă pot solicita oricând efectuarea testului, la cabinetul medical din incinta Penitenciarului. De altfel, de la acest cabinet medical îşi pot procura, ori de câte ori au nevoie, prezervative şi lubrifianţi. De asemenea, şi camera conjugală asigură atât protecţia partenerilor, cât şi... o plăcere mai mare.

Deţinuţii de la Poarta Albă nu sunt însă singurii care beneficiază de prezervative şi lubrifianţi. Fundaţiei Alături de Voi - Centrul Constanţa i-au fost repartizate, pe lângă Poarta Albă şi secţia exterioară Valu lui Traian, şi penitenciarele din Tulcea, Brăila, Galaţi şi Penitenciarul de Tineri şi Minori Tichileşti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii