Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea evaziunii cu ceasuri de mână Vameşi „pierduţi" din dosare în drumul spre instanţă

ro

18 Jun, 2012 01:00 6791 Marime text
evaziune-ceasuri.jpgA fost acuzată de poliţiştii de la Transporturi că ar fi încercat să prejudicieze statul cu ajutorul vameşilor de la Agigea, însă a ajuns să fie judecată singură pentru evaziune fiscală. Este vorba despre Cristina Dumitrov, afacerista constănţeană care a intrat în atenţia oamenilor legii la începutul anului 2009, când ofiţerii Biroului Investigarea Fraudelor de la Poliţia Transporturilor au acuzat-o că ar fi importat ceasuri de mână sub titlul de ceasuri de masă, beneficiind de sprijinul lucrătorilor vamali.

Cazul a fost înregistrat pe rolul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa sub numărul 7049/118/2012, Cristina Dumitrov având calitatea de inculpat pentru evaziune fiscală şi alte infracţiuni, iar Autoritatea Naţională a Vămilor - Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale fiind parte civilă. Procesul urmează să înceapă pe data de 14 septembrie, după vacanţa judecătorească. În luna februarie 2009, ofiţerii Biroului de Investigare a Fraudelor al Poliţiei Transporturi Constanţa anunţau că au descoperit 12.836 de ceasuri de mână fabricate în China, acolo unde ar fi trebuit să se afle, potrivit documentelor, 27.950 de ceasuri electrice de masă. Verificările au fost efectuate la SC Crys Trade SRL Constanţa, administrată de Cristina Dumitrov, de 28 de ani. Aşa cum se menţiona de către autorităţi la vremea respectivă, ancheta viza un import de mărfuri generale efectuat pe 16 ianuarie 2009, din China, prin Portul Constanţa Sud Agigea. Pe 2 februarie 2009, poliţiştii verificaseră depozitele societăţii respective, situate pe strada Interioară. Au fost descoperite nu mai puţin de 12.836 de ceasuri de mână fabricate în China, deşi, conform documentelor, ar fi trebuit să fie ceasuri electrice de masă.

Asociat unic

evaziune-TribunalulConstanta.jpgLa momentul acela, autorităţile spuneau că „importatorul a prezentat organelor vamale o factură comercială externă în care erau menţionate în loc de ceasuri de mână, ceasuri electrice de masă, în total 27.950 de bucăţi, pentru care ar fi trebuit să se plătească diferenţă de taxe vamale 158.264 de lei". Conform anchetatorilor, Cristina Dumitrov ar fi primit sprijinul lui Florin Cardaş, de 41 de ani, administratorul SC Tempo Casa SRL, însă acesta nu se regăseşte în dosarul înregistrat recent la Tribunalul Constanţa. Cei doi ar fi întocmit documente de valorificare a ceasurilor, adică trei facturi fiscale şi trei contracte de furnizare de produse, datate şi înregistrate anterior inventarierii efectuate de poliţişti. Potrivit acestor acte, cele 12.836 de ceasuri de mână au fost vândute unor societăţi din Constanţa şi din ţară. Mai mult, la vremea aceea, oamenii legii susţineau că ar fi fost implicat în caz şi un lucrător vamal care a participat la efectuarea controlului fizic al containerului în care se aflau mărfurile, însă nici acesta nu se regăseşte în procesul ce va începe în toamnă la Tribunal. În ceea ce priveşte SC Crys Trade SRL Constanţa, potrivit Vrajitorul.eu, firma a fost înfiinţată în iulie 2008, fondator fiind Victoria Popa, iar Cristina Dumitrov fiind asociatul unic şi administratorul societăţii. Activitatea principală declarată la momentul înfiinţării era reprezentată de „comerţul cu ridicata cu material lemnos şi cu materiale de construcţii şi echipamente sanitare". Aceeaşi sursă arată că societatea nu şi-ar fi depus bilanţul contabil decât pentru anul 2008, când cifra de afaceri a fost de 48.183 de lei, totalul datoriilor a fost de 85.408 lei, iar profitul net a fost de 6.075 de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii