Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 4.300 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend

ro

23 May, 2022 10:56 963 Marime text
Intervenții ale pompierilor, în acest weekend, foto: IGSU
 
  • În acest sfârșit de săptămână (20-22.05.2022), la nivel național, salvatorii au gestionat 4.307 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a  3.582 de solicitări. 

Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 225 de incendii, precum și în alte 485 de intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată etc.

Din totalul celor 225 incendii care au avut loc în ultimele trei zile la nivel național, 112 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate peste 50 ha de teren.

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 15 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, opt persoane și-au pierdut viața. 

De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 35 persoane aflate in dificultate.

În perioada de referință, au fost transmise 28 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urs), în județele AG (2), BV (6), CV (2), HR (12), MS (5) și VN (1).

Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:

❗Intervenția care a avut loc în timpul zilei de vineri, în municipiul Brașov, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un imobil de garsoniere. Echipajele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că flăcările se manifestau violent, cu flacără deschisă la mai multe garsoniere de la etajul 1. Concomitent cu operațiunea de stingere, salvatorii au evacuat 13 persoane, care nu au necesitat îngrijiri medicale. Incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime.


❗Un eveniment soldat cu victime a avut loc pe parcursul dimineții de sâmbătă, în județul Bacău, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit la un accident rutier între 2 autocamioane, pe raza localității Răcăciuni. În urma incidentului au rezultat 4 victime. În ciuda tuturor eforturilor depuse de pompieri, 2 persoane au decedat din cauza leziunilor suferite în urma impactului puternic, iar celelalte 2 victime, după acordarea măsurilor de prim ajutor, au fost transportate la spital.

❗O altă misiune complexă care a presupus efort susținut din partea pompierilor a avut loc pe parcursul zilei de duminică, în municipiul Timișoara, atunci când peste 40 de salvatori, care au încadrat 9 mașini de stingere, au acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o hală în care erau depozitate diverse echipamente electrice. Forțele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifestă cu flacără deschisă și cu degajări de fum la întreaga construcție, pe o suprafață de aproximativ 400 mp. După aproximativ 2 ore de luptă continuă cu focul, incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime.

❗Un alt incendiu soldat cu o victime a avut loc duminică după-amiază, în județul Teleorman, unde colegii noștri au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiului izbucnit la o casă, în municipiul Roșiorii de Vede. La sosirea echipajelor de stingere, focul se manifesta generalizat la acoperișul unei case și la 2 camere de locuit, flăcările afectând și acoperișul a 2 spații comerciale. Concomitent cu stingerea incendiului, salvatorii au acordat măsuri de prim ajutor pentru 2 victime care prezentau arsuri pe suprafața corpului, ulterior acestea fiind transportate la spital. 

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale. 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii