Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:15 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericol de explozie în județul Bacău! Mai multe elemente de muniție rămasă neexplodată, descoperite pe un teren arabil extravilan (GALERIE FOTO)

ro

08 Jan, 2024 15:34 673 Marime text
ÎSursa galeriei foto: ISU Bacăun cursul zilei de 04 ianuarie a.c., un apel primit în dispeceratul ISU-SAJ, anunța descoperirea unor elemente de muniție rămasă neexplodată, pe un teren arabil extravilan, în comuna Mărgineni, județul Bacău.
           
Potrivit ISU Bacău, de urgență, la locul solicitării s-a deplasat echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău, în vederea cercetării, dezgropării și ridicării elementelor de muniție.
           

„Misiunea de asanare s-a dovedit a fi una extrem de complexă, având în vedere cantitatea de elemente descoperite la fața locului, dar și modul de manipulare ale acestora, astfel încât să nu fie pusă în pericol viața echipei de intervenție sau a cetățenilor.
           
Astfel, operațiunea de asanare s-a desfășurat pe o perioadă de trei zile, în intervalul 04-06 ianuarie a.c., timp în care au fost descoperite peste 800 de elemente de muniție activă, provenită din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând proiectile explozive, lovituri acuplate cu proiectil exploziv și tuburi cartuș pentru proiectile antiaeriene.
           
Întrucât la lăsarea serii, extragerea și transportul muniției în vederea depozitării, nu s-a mai putut executa în depline condiții de siguranță, perimetrul în care au fost identificate elementele a rămas în paza echipajelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău și a Inspectoratului Județean de Jandarmi Bacău“ - au mai precizta reprezentanții ISU Bacău.

           
Pompierii atrag atenția cetățenilor asupra pericolului real reprezentat de astfel de situații și a necesității respectării unor măsuri specifice, în cazul în care identifică elemente de muniție rămasă neexplodată, fiind interzise:
  • atingerea cu mâna sau cu alte obiecte;
  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • topirea elementelor metalice ale muniţiilor;
  • tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii, în scopuri artizanale;
  • demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
  • folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău solicită cetățenilor să adopte un comportament preventiv și să anunțe orice situație care poate pune în pericol viața sau mediul înconjurător la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.
 
Citește și: 

Primele două drone ale căror fragmente au fost detectate pe teritoriul României nu au explodat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii