Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:55 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii în Constanţa, la persoane bănuite de evaziune fiscală Vasile Căpitanu, Iulian Zană, Vasile Cristache şi Marius Ion au fost arestaţi

ro

24 Apr, 2015 00:00 5371 Marime text
Miercuri, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au efectuat 28 de percheziţii la domiciliile şi societăţile comerciale ale unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, ocazie cu care au fost ridicate înscrisuri, documente financiar-contabile şi computere.
 
Au fost vizate 17 persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul prestărilor de servicii şi construcţiilor. Din primele cercetări, a reieşit faptul că cei în cauză ar fi cauzat un prejudiciu statului român de aproximativ 1.500.000 de euro.
 
În urma descinderilor, polițiştii din cadrul SICE, cu sprijinul lucrătorilor Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) - Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa, au documentat faptele infracționale a 13 persoane - nouă inculpaţi şi patru suspecţi - pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, persoanele în cauză sunt suspectate că, în perioada 2012 - 2014, au înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli fictive de produse şi prestări servicii de la societăţile de tip fantomă SC Vasbac Auto SRL, SC Venucart Auto SRL, SC Creativ Top Construct SRL, producând un prejudiciu de aproximativ 1.500.000 de euro bugetului statului.
 
Activitatea infracțională a celor nouă inculpați şi patru suspecţi a fost documentată prin administrarea de probe. Cele 28 de percheziții au avut loc în județele Constanța, Vâlcea şi Giurgiu. În urma descinderilor, au fost ridicate înscrisuri, documente financiar-contabile și unități de calculator ce urmează a fi valorificate în activitatea de urmărire penală în cauză.
 
Acuzaţiile aduse lui Vasile Căpitanu, Iulian Zană, Vasile Cristache şi Marius Ion
 
Potrivit anchetatorilor, în sarcina lui Vasile Căpitanu s-a reținut faptul că, în calitate de administrator al SC Venucart SRL, societate de tip fantomă, în perioada ianuarie 2012 - decembrie 2014, a emis cheltuieli fictive către mai multe societăţi de pe teritoriul naţional, aducând prejudicii la bugetul consolidat al statului cu TVA, sumă dedusă de către aceste din urmă societăţi.
 
Vasile Cristache este suspectat că, în calitate de administrator al SC Vasbac Auto SRL, societate de tip fantomă, în aceeaşi perioadă a emis cheltuieli fictive către mai multe societăţi de pe teritoriul naţional, producând astfel prejudicii importante în sarcina statului.
 
În sarcina inculpatului Zană Iulian, administrator la SC Zan Speed Logistic SRL, s-a reţinut faptul că a înregistrat în mod fictiv mărfuri şi prestări de servicii de la societatea de tip fantomă Vasbac Auto SRL, ulterior, în anul 2014, cesionând părţile sociale ale societăţii către o persoană cu o situaţie materială precară.
 
Anchetatorii mai arată că Marius Ion, administrator la SC Gama Pro Electric SRL, ar fi înregistrat în mod fictiv mărfuri şi prestări de servicii de la societăţile de tip fantomă SC Vasbac Auto SRL şi SC Venucart SRL.
 
Ieri, judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, din Tribunalul Constanţa, a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi a dispus arestarea preventivă a lui Vasile Cristache, a lui Iulian Zană şi a lui Marius Ion. Mandatele sunt valabile pentru o perioadă de 30 de zile, de la 23 aprilie 2015 până la 22 mai 2015, inclusiv, şi au fost deja atacate, cu contestaţie, la Curtea de Apel Constanţa. Tot ieri, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă a lui Vasile Căpitanu pe o perioadă de 30 de zile, cu începere de la data de 23 aprilie 2015 şi până la data de 22 mai 2015, inclusiv.
 
Faţă de alţi trei inculpaţi, a fost luată măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, urmând ca pentru ceilalţi inculpaţi cercetările să se desfăşoare în stare de libertate.

Despre firmele vizate, din datele Registrului Comerţului

Venucart SRL are sediul în municipiul Constanţa, pe strada ion Ghiculescu nr. 60. Asociat unic şi administrator în firmă este Gheorghe Sebastian Moţoc, de 31 de ani, din Râmnicu Vâlcea. Obiectul de activitate al firmei constă în „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
Vasbac AUTO SRL este o firmă cu sediul pe strada Ştefan cel mare nr. 90, municipiul Constanţa. Aceasta a fost înregistrată la data de 07.12.2011 şi are ca obiect de activitate „comerţ cu amănuntul de piese şi accesorii pentru autovehicule“. Unic asociat şi administrator este Vasile Cristache, de 28 de ani, din Constanţa. Acesta mai este administrator al Com Andrei Class SRL, din Suceava, radiată, al Finance Invest Construct SRL, radiată, din Iaşi, şi al Fragomet Com SRL, radiată, din Iaşi. Acesta mai figurează ca asociat în Com Andrei Class SRL, din Suceava, radiată, în Finance Invest Construct SRL, radiată, din Iaşi, în Forex Metal Star SRL, în lichidare, din Iaşi, în Fragomet Com SRL, radiată, din Iaşi, în Iovy Metal Construct SRL, din Iaşi, în Metareg Trans SRL, din Iaşi, în lichidare, şi în Moon Star Company SRL, din Iaşi.
SC Zan Speed Logistic SRL are sediul în municipiul Constanţa, aleea Egretei nr. 2. Firma a fost înregistrată la data de 24.05.2012 şi are ca obiect de activitate „transporturi rutiere de mărfuri“. În prezent, unic asociat şi administrator este Marian Grecu, de 45 de ani, din Hârşova. Potrivit vrajitorul.eu, la finalul anului 2013, firma a declarat o cifră de afaceri de 908.010 lei, un profit net de 4.124 de lei şi doi angajaţi.
 
SC Gama Pro Electric SRL este o firmă din municipiul Constanţa, cu sediul pe strada Mureşului nr. 10, înregistrată la data de 2.03.2010, având ca obiect de activitate „comerţ cu ridicata al aparatelor electrice de uz gospodăresc, al aparatelor de radio şi al televizoarelor“. Ca unic asociat şi administrator figurează Marius Ion, de 27 de ani, din Constanţa. Acesta mai figurează ca asociat în Ion V. Marius Întreprindere Individuală. Potrivit vrajitorul.eu, firma a declarat, la finalul anului 2013, o cifră de afaceri de 723.518 lei şi cinci angajaţi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii