Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii de amploare la Medgidia Săbii, pistoale şi laptop-uri, găsite printre ţigările de contrabandă (galerie foto)

ro

03 Oct, 2014 00:00 3766 Marime text
Peste 140.000 de ţigarete au fost descoperite de poliţişti în urma a 37 de percheziţii efectuate, miercuri seara, pe raza judeţului Constanţa, la persoane bănuite de contrabandă. Şase persoane au fost reţinute şi duse la audieri, ieri la amiază, la parchetul Medgidia.
De asemenea, Ismail Beinur și Sali Duran au fost prezentaţi ieri Judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive, a anunțat procurorul Ciprian Bodu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia.


Poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi al poliţiştilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au efectuat 37 de percheziţii, în judeţul Constanţa, respectiv 27 în municipiul Medgidia, una în Constanţa, una în comuna Castelu şi câte patru în localităţile Dobromir şi Văleni. În ultimele două localităţi au acţionat poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului.

Poliţiştii au stabilit că, începând cu luna aprilie 2014, cei în cauză s-ar fi aprovizionat ilegal, din diferite zone, cu ţigări nemarcate fiscal pe teritoriul României, provenite din contrabandă, pe care le-ar fi distribuit în localităţile Medgidia, Castelu, Dobromir şi Văleni, în vederea vânzării cu amănuntul.

În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor 7.159 de pachete ţigări, diferite mărci, nemercate fiscal pe teritoriul României, 62.565 de lei, 970 de euro, 52 de telefoane mobile şi 4 laptop-uri.

Totodată, la domiciliile a două persoane au fost identificate şi ridicate 2 săbii şi 3 pistoale neletale, deţinute ilegal, celor doi fiindu-le întocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Prejudiciul adus bugetului de stat este de aproximativ 75.000 de lei, acesta urmând a fi stabilit cu exectitate de către specialişti.

Nouă persoane au fost conduse la sediul Poliţiei Municipiului Medgidia pentru audieri, mircuri noapte spre joi, şase dintre acestea fiind reţinute pentru comiterea infracţiunii de contrabandă în formă continuată, iar alte două fiind cercetate în stare de libertate.

Procurorii au dezvăluit modalitatea de operare

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia au stabilit că, în perioada ianuarie 2014 - octombrie 2014, inculpatul Ismail Beinur - alias ,,Tilica”, din Medgidia, a comercializat ţigări provenite din contrabandă, timbrate Republica Moldova şi Ucraina, cât şi ţigări netimbrate, fiind aprovizionat de către o persoană cu porecla ,,Arabu”, din municipiul Constanţa, aproape în fiecare weekend.
„În activitatea infracţională, Ismail Beinur, principalul coordonator al activităţii şi distribuitor de ţigarete netimbrate în România pe ruta Medgidia - Băneasa, este ajutat de fiul său, Sait Bertol, care locuieşte fără forme legale la domiciliul tatălui său, acesta figurând cu domiciliul în sat Făurei, oraş Băneasa, județul Constanţa. Sait Bertol este deţinător de permis de conducere din luna ianuarie 2014 şi se ocupă efectiv de transportul ţigărilor. De asemenea, la activitatea infracţională participă şi fratele lui Ismail Beinur, respectiv Sait Elişan, din municipiul Medgidia, care, de asemenea, este deţinător de permis de conducere din anul 2012 şi se ocupă cu transportul ţigărilor provenite din contrabandă.”, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, Ciprian Bodu.

Contrabanda s-a realizat în Medgidia și în localitățile de pe ruta Medgidia-Băneasa

Ţigările de contrabandă au fost livrate cu preponderenţă în municipiul Medgidia, către diverse persoane, care, la rândul lor le-au comercializat persoanelor interesate a achita un preţ mai mic faţă de preţul pieţei la ţigările marcate în România, în zonele Piaţa Centrală, Piaţa Nord, zona Spital şi cartierul ,,Alibaba”, mai menționează oamenii legii.
Pentru a avea un rulaj cât mai mare, persoanele implicate transportă şi livrează ţigările şi în localităţile de pe ruta Medgidia - Băneasa către diverse persoane ,care le revând ulterior la un preţ mai mare decât cel de achiziţie, a dezvăluit procurorul Ciprian Bodu. Preţurile practicate între achiziţie şi ultima comercializare erau cuprinse între 7,5 lei şi 10 lei.

Tabloul perchezițiilor

Cu ocazia efectuării percheziţiilor la adresa de domiciliu a lui Iusein Beihan, au fost identificate un număr de 1.100 ţigarete în pachete ce nu prezentau timbru fiscal din România.
Cu ocazia efectuării percheziţiei la domiciliul numitului Şaban Nuri, au fost identificate un număr de 3.555 ţigarete în pachete ce nu prezentau timbru fiscal din România- mărcile Ashima, Marble, Viceroy şi MM. 
În baza mandatului de percheziţie numărul 100/26.09.2014, s-a efectuat o percheziţie domiciliară și la adresa de domiciliu a lui Sali Duran, ocazie cu care s-au identificat următoarele:
- 38.600 de ţigarete în pachete ce nu aveau timbru fiscal din mărcile Ashima, Marble și Viceroy şi suma de 7.900 de lei, bunuri ce au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. De la locuinţa numitului Sali Duran s-au mai ridicat în vederea continuării cercetărilor şi un telefon mobil marca Nokia, un laptop marca Acer şi un laptop marca Asus.
Și la punctul de lucru al SC DUR ZEIRA SRL Medgidia s-a efectuat o percheziţie domiciliară. În total, din această locaţie, au fost ridicate de la inculpatul Sali Duran 421 de pachete de ţigări, însumând 8.420 de ţigarete, precum şi suma de 6.100 de lei.
În urma percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa numitei Memet Vegie, concubina inculpatului Sait Elişan, au fost identificate 39.200 de ţigarete netimbrate din mărcile Ashima şi M&M Slim.
La data de 01.10.2014 a fost efectuată o percheziţie domiciliară la locuinţa inculpatului  Alit Nurdin, din comuna Dobromir, ocazie cu care s-au identificat 12.883 de ţigarete care nu prezentau timbru fiscal din România, din mărcile Ashima, Marble şi M&M.
De asemenea, a fost efectuată o percheziţie domiciliară la locuinţa inculpatului Ismail Beinur din municipiul Medgidia, adresă la care locuieşte şi fiul acestuia, respectiv inculpatul Sait Bertol, ocazie cu care au fost identificate şi ridicate 860 de ţigarete netimbrate din mărcile Ashima şi Marble, suma de 33.443 lei, precum şi patru telefoane mobile.
Pe parcursul urmăririi penale, la adresa inculpatului Ismail Beinur din municipiul Medgidia, s-au prezentat două persoane, cu scopul de a cumpăra de la acesta ţigări provenite din contrabandă.
S-a procedat la identificarea şi la conducerea acestora la sediul Poliţie de Frontieră din oraşul Băneasa, jud. Constanţa, unde s-a constatat că cele două persoane aveau asupra lor genţi pline cu ţigări marcile Marble şi Ashima.
Astfel, în geanta pe care o purta numitul M.I s-au identificat 2.000 de ţigarete - 1.400 de ţigarete marca Ashima şi 600 de ţigarete marca Marble, iar în geanta pe care o purta numitul I.C s-au identificat 2.400 de ţigarete - 2.000 marca Marble şi 400 marca Ashima.

Sali Duran s-a sustras urmăririi penale

La momentul efectuării percheziţiilor domiciliare, inculpatul Sali Duran nu a fost identificat la niciuna dintre locaţiile ce îi aparţin şi pentru care s-au emis mandate de percheziţie, acesta sustrăgându-se de la urmărirea penală, susține procurorul Ciprian Bodu.
 

Sursa foto: Garda de Coastă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii