Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii de amploare în șase județe, printre care și Tulcea. Persoanele introduceau droguri în penitenciare

ro

03 Mar, 2022 18:37 1935 Marime text
Substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive ridicate de polițiști, foto: DIICOT

Joi, 3 martie 2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Buzău împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău au efectuat un număr de 32 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Buzău, Galați, Brăila, Vrancea și Tulcea.

Dosarul vizează comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără autorizație, și trafic de droguri de mare risc.

În urma perchezițiilor, potrivit DIICOT, au fost ridicate 90 de grame de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive (80 de grame de materie vegetală tocată și 10 grame de pulbere de culoare albă), 40 de grame de cannabis, 45 de seminţe de cannabis, 11.400 de lei și 19 telefoane mobile.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 20 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Astfel, perioada 22 aprilie 2021 - martie 2022, s-au constituit și au funcționat două grupuri infracționale organizate specializate, ce care au interacționat, conjunctural, în realizarea de operațiuni de punere în circulație de produse susceptibile de a avea efect psihoactiv și de droguri de mare risc.

„Liderii acestor grupuri infracționale, persoane ce erau condamnate ori cercetate în stare de arest preventiv în alte cauze având ca obiect infracțiuni de trafic de droguri și produse psihoactive ori infracțiuni săvârșite cu violență, au coordonat din penitenciarele în care erau deținuți activitatea infracțională a celorlalți membrii ai grupului infracțional aflați în stare de libertate (rude, afini și alte persoane din anturajul lor) în sensul procurării de substanțe psihoactive/psihotrope și introducerii lor în Penitenciarele Focșani, Galați, Tulcea și Brăila, precum și pentru distribuirea, oferirea spre vânzare și vânzarea lor consumatorilor finali de pe raza jud. Buzău, Vrancea, Galați, Tulcea și Brăila”, se arată în comunicatul DIICOT. 

Drogurile/ se prezentau sub formă de materie vegetală ori substanță pulverulentă și erau introduse în penitenciar prin pachete în care erau disimulate printre alimente, medicamente și articole vestimentare aduse deținuților de către vizitatori, prin scrisori impregnate cu asemenea substanțe interzise și trimise deținuților ori care erau ambalate in diverse recipiente ori pachete de țigări (ce păreau folosite) aruncate în curtea penitenciarului sau lăsate lângă gardul împrejmuitor al penitenciarului în cauză de unde erau preluate de către deținuți.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploieşti și Galați, ai serviciilor de combatere a criminalității organizate Vrancea, Brăila și Tulcea, precum și jandarmi ai inspectoratelor de jandarmi județene Buzău, Brăila, Galați și ai Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii