Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:02 22 11 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în lumea muzicii româneşti. S-a ridicat la stele un nume marcant al scenei

ro

24 Oct, 2019 04:30 5040 Marime text
Cu profund regret anunțăm trecerea la cele veșnice a baritonului Nicolae Urdăreanu, anunţă printr-un comunicat postat pe pagina sa oficială de internet Opera Naţională Bucureşti. 

Trupul neînsuflețit al maestrului Nicolae Urdăreanu este depus la capela Bisericii „Boteanu-Ienii” (Str. Boteanu nr.8).

Aseară, începând cu ora 18:00, a avut loc slujba de priveghere, iar astăzi, 24 octombrie, între 8:00 și 10:30 se va ține slujba de înmormântare.

Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu celui care a fost un nume marcant al primei scene lirice o pot face în foaierul Operei Naționale București în intervalul orar 11:00 – 13:00.

Solist al Operei Naționale București, a fost recunoscut pentru afinitatea rolurilor verdiene și singurul bariton român wagnerian al vremurilor sale. Nicolae Urdăreanu a interpretat peste 40 de roluri din opere celebre, dintre care amintim „Oedipe” de G. Enescu, „Otello” de G. Verdi, „Rigoletto” de G. Verdi, „Bal mascat” de G. Verdi, „Olandezul zburător” de R. Wagner, în cei peste 40 de ani de activitate în arta lirică.

Iubit de public și îndrăgit de critici deopotrivă, „În Nabucodonosor, Nicolae Urdăreanu impresionează printr-un timbru potrivit, intonaţie sigură, frazare şi dicţie apreciabile. Vocea, prezenţa scenică, plasticitatea chipului sunt valorificate deplin în finalul primului tablou – un cânt ”necruţător”, ca şi în scena din cel de-al treilea, cu nuanţări rafinate (de la şoapta întunecată la dezlănţuire) şi claritate – o reuşită marcantă a interpreţilor, moment muzical de excepţie prin frumuseţea arcului melodic şi a intrărilor în canon”.
 
Sursa foto: Opera Nationala Bucureşti – Colaj ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii