Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:54 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, arestat în lipsă, în dosarul Campusului Henri Coandă (rechizitoriu)

ro

11 Jun, 2016 00:00 4237 Marime text
Tribunalul Bucureşti a decis, ieri, arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg. Cererea a venit din partea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în dosarul în care DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi a fratelui acestuia, Alexandru Mazăre, senator în Parlamentul României. În acelaşi dosar a mai fost deferit Justiţiei şi Avraham Morgenstern, fost administrator al SC Shapir Structures SRL, om de afaceri, apropiat al lui Radu Mazăre.
 
Elan Schwartzenberg este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la dare de mită.
 
Potrivit DNA, „în cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ștefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuțiilor de serviciu, cât și în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului Social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)“.
 
„Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăți offshore (societate al cărei beneficiar real era) și, pe de altă parte, a facilitat relația dintre Mazăre Radu Ștefan și Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amândoi. Societatea off shore este o societate înmatriculată în Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi în Liechtenstein“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.
 
„Toate operațiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, în calitate de beneficiar real, și puse în executare de o altă persoană. În cauză este necesară luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Schwartzenberg Emilian, având în vedere că, pe de o parte, din probele cauzei rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit infracţiunea pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, şi, pe de altă parte, că inculpatul s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală“, au conchis procurorii.
 
Citeşte şi 
 
DNA face public ultimul rechizitoriu al lui Radu Mazăre
Procurorii acuză! Cum ar fi acţionat fostul primar al Constanţei (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii