Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oamenii legii, batuti in timpul serviciului

ro

30 Jun, 2004 00:00 938 Marime text

Ultrajul, o infractiune la ordinea zilei

In primele sase luni ale anului, in localitatile de pe raza judetului au fost consemnate numeroase infractiuni de ultraj * Au fost agresati, injurati si chiar batuti atat politisti, cat si jandarmi sau gardieni publici * Autorii se afla aproape intotdeauna sub influenta alcoolului, iar o mare parte dintre acestia sunt recidivisti care se "razbuna" pe oamenii legii pentru condamnarile suferite * Ultima "isprava" s-a consemnat in satul Mireasa, unde un executor si doi agenti de politie au fost agresati de un individ care avea de platit 10 milioane de lei daune morale pentru o fapta penala anterioara

De la inceputul anului si pana in prezent, pe raza judetului Constanta s-au inregistrat zeci de infractiuni in care victimele au fost politisti, jandarmi sau gardieni publici, persoane a caror menire este sa asigure respectarea ordinii si linistii publice. Frecventa acestor fapte a produs deja ingrijorarea conducerilor acestor institutii, iar cativa dintre angajati considera ca riscul a devenit dintr-o data prea mare. Astfel de fapte nu reprezinta o noutate, dar numarul mare inregistrat in ultimele sase luni plaseaza anul 2004 in fruntea topului "cele mai multe ultraje". In majoritatea cazurilor, autorii infractiunii sunt persoane aflate in stare avansata de ebrietate, care ulterior isi recunosc si regreta fapta. De asemenea, exista foarte multi recidivisti care se "razbuna" pe politisti si jandarmi, considerandu-i vinovati pentru condamnarile suferite de ei. Marea majoritate a acestor ultraje se produc in zona rurala, unde din cauza numarului mic de politisti, jandarmi sau gardieni nu se poate asigura intotdeauna un climat de siguranta. Exista inca, din nefericire, sate care uneori sunt terorizate de scandalagii beti turta si pe care simplele amenzi contraventionale nu ii sperie prea mult. De teama, oamenii de buna-credinta nu depun plangere penala impotriva turbulentului, iar acesta prinde curaj, tupeul sau mergand pana la agresarea unui om al legii.

Cazuri concrete

Lista ultrajelor comise in 2004 a inceput pe data de 8 februarie, la Cernavoda, unde gardianul Vasile Daineanu a fost agresat de un barbat in varsta de 44 de ani. "Vina" gardianului a fost ca l-a oprit pe strada pe Bogdan Serban si i-a cerut acestuia sa se legitimeze. Ceea ce a primit a fost insa doar o "ploaie" de pumni si o "cascada" de injuraturi. Serban a fost acuzat de savarsirea infractiunii de ultraj, iar procesul sau se afla in prezent pe rolul instantei competente sa solutioneze cauza. Cinci zile mai tarziu, la Medigidia a "venit randul" agentului de politie Marinel Mosu sa fie victima unei infractiuni de ultraj. Adrian Deacu si fiii sai, Florin si Lucian, se aflau intr-o seara intr-o discoteca din oras. La un moment dat, in local a intrat un anume Marcel Lefterica, un barbat din oras care ii stia din vedere pe cei trei. Acestia au fost foarte suparati ca Lefterica nu i-a salutat si s-au decis sa ii aplice o "corectie" fizica. Vazand ce se intampla, angajatii localului au chemat politia si, dupa numai cateva minute, in local si-a facut aparitia agentul Marinel Mosu. Acesta a incercat sa linisteasca spiritele, dar nu s-a ales decat cu cateva lovituri de pumni. Lucian Deacu a reusit sa fuga, dar tatal si fratele sau au fost retinuti. Dat in urmarire locala, Lucian Deacu a fost si el prins dupa doar 24 de ore. Cei trei sunt judecati in stare de libertate pentru comiterea infractiunii de ultraj. Luna februarie s-a incheiat tot cu un ultraj, savarsit de data aceasta la Harsova, victima fiind gardianul Liviu Irimescu. Insotit de un jandarm, acesta i-a cerut actele padurarului George Rusu, care se afla intr-o stare avansata de ebrietate. In loc de date privind identitatea, gardianul s-a ales cu mai multi pumni si o serie de injuraturi. Doua luni, ultrajele au incetat, dar in luna mai un politist din Seimeni a fost si el agresat fizic. Agentul Lucian Manolache a aflat ca in discoteca din Seimeni a izbucnit un scandal. Beat turta, Marian Florea, de 47 de ani, din localitate, a facut scandal in discoteca, unde a batut cu biciul un vecin, doar pentru ca nu "ii placea fata lui".

Executare cu bucluc

Cel mai grav caz de ultraj s-a inregistrat pe data de 18 mai, in satul Mireasa, comuna Targusor, unde un executor judecatoresc si doi agenti de politie au fost agresati de un localnic. Executorul Adrian Romanescu, agentul sef adjunct Ion Balaur si agentul principal Cristian Lazarovici au mers la domiciliul lui Dumitru Vlad, pentru a aplica o hotarare judecatoreasca. Vlad avea de platit daune morale de 10 milioane dupa ce isi agresase fizic un vecin, in urma cu cateva luni. La domiciliul paratului nu se afla insa decat fiica minora a acestuia. Pentru ca nu existau bani lichizi, cei trei au vrut sa ia in contul datoriei mai multe animale. Tocmai atunci a venit acasa si Dumitru Vlad care, fiind putin "afumat", s-a enervat foarte tare la vederea "echipei". El a inceput sa arunce cu pietre in politisti si chiar l-a lovit cu sapa in cap pe executor. Ajutat de fiica sa de 15 ani, Vlad a aruncat cu pietre in masina politistilor. Pe langa 10 milioane de platit pentru vechea agresiune, Vlad s-a ales si cu un dosar penal pentru ultraj. Numarul faptelor de acest gen este mult mai mare, dar majoritatea infractiunilor nementionate nu au fost foarte grave.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii