Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:48 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O familie de migranţi din Siria, doi facilitatori sirieni şi doi complici Cercetaţi pentru trecerea ilegală a frontierei de stat

ro

24 Jan, 2014 00:00 1628 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat o familie de sirieni, formată din doi adulţi şi un copil, care a încercat să intre ilegal în ţară, pe jos, prin zona verde, cu scopul de a ajunge într-o ţară din spaţiul Schengen. Migranţii sirieni au beneficiat de ajutorul a doi facilitatori, cetăţeni sirieni rezidenţi în Bucureşti, care intraseră legal în ţară, prin PTF Ostrov, cu un autoturism marca Mercedes C 220, înmatriculat în România. Pe teritoriul României, familia de sirieni a beneficiat de complicitatea altui cetăţean sirian şi a soţiei acestuia, cetăţean român, care i-au transportat cu un autoturism marca Mercedes model E 220.

Poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Ostrov au desfăşurat, în baza unei informaţii, o acţiune de combatere a migraţiei ilegale în zona de competenţă. Astfel, poliţiştii de frontieră au oprit pentru control, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Ostrov, un autoturism marca Mercedes model E 220, înmatriculat în România, în care se aflau opt persoane. În autoturism se aflau doi bărbaţi, două persoane de sex feminin şi patru copii, care au declarat că sunt cetăţeni români şi sirieni. În urma verificărilor, a rezultat că trei dintre pasageri, care formează o familie de cetăţeni sirieni, un bărbat de 34 de ani, o femeie de 23 de ani şi un copil de 3 ani, au trecut pe jos ilegal „frontiera verde” dinspre Republica Bulgaria. Aceştia au fost preluaţi din apropierea frontierei de şoferul autoturismului, un cetăţean sirian de 40 de ani, însoţit de soţia acestuia, cetăţean român, în vârstă de 32 de ani, care erau însoţiţi de trei copii minori. Extinderea cercetărilor a condus la oprirea unui alt autoturism marca Mercedes C 220, înmatriculat în România, în care se aflau doi cetăţeni sirieni cu vârste de 46, respectiv 49 de ani, rezidenţi în Bucureşti. Din verificări s-a stabilit că unul dintre sirienii aflaţi în autoturismul Mercedes C 220, rudă cu familia de migranţi, a luat legătura telefonic cu şoferul autoturismului Mercedes E 220, pe care l-a rugat să-i preia pe conaţionalii săi. Cei doi cetăţeni sirieni şi-au continuat călătoria spre România, trecând legal prin PTF Ostrov, cu scopul de a prelua, din apropierea frontierei, familia de sirieni care trecuse în mod ilegal, pentru a o transporta într-o ţară din spaţiul Schengen.

Cercetările au scos la iveală faptul că cetăţenii sirieni din autoturismul Mercedes C 220 au facilitat transportul familiei de sirieni pe ruta Siria - Libia - Turcia - Bulgaria - România, destinaţia finală a călătoriei fiind o ţară din spaţiul Schengen. În cauză, poliţiştii de frontieră au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de „intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001, cetăţenilor sirieni care au intrat ilegal în România, cetăţeanului sirian şi soţiei acestuia, cetăţean român, actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „complicitate la intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, faptă prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001, iar cei doi cetăţeni sirieni rezidenţi în Bucureşti sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „trafic de migranţi”, faptă prevăzută de art. 71, alin. 1 din O.U.G. 105/2001 Cei trei migranţi vor fi predaţi la finalizarea cercetărilor autorităţilor de frontieră din Republica Bulgaria, conform protocolului existent între cele două state.

Ti-a placut articolul?

Comentarii