Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Banias, calul troian al lui Costel Chicheanu in Portul Constanta

ro

16 Feb, 2005 00:00 7670 Marime text

Ziarul "Romania Libera" a publicat ieri, un amplu material despre luptele de culise care se consuma la aceasta ora in cadrul coalitiei de guvernamant pentru desemnarea directorilor de la companiile nationale * Una dintre cele mai disputate companii ale statului este CNAPMC * Actualul director, Gheorghe Moldoveanu este pe ultima suta de metri * El urmeaza sa se pensioneze * In locul sau este propus si urmeaza sa fie numit Mircea Banias * In paralel, potentati oameni de afaceri incearca sa se replieze si sa-si creeze conexiuni in noile structuri ale puterii * Printre acestia este mentionat si Constantin Chicheanu * Mentionam ca societatea "Consal Trade" a fost infiintata in 1994 si are ca unic administrator pe Constantin Chicheanu * In continuare, redam articolul publicat de cotidianul anterior mentionat cu cateva completari care apartin redactiei

Unul dintre oamenii apropiati fostului ministru al Transporturilor Costructiilor si Turismului, Miron Mitrea de la Constanta este Costel Chicheanu. Acesta este unul dintre personajele care se ocupa de afaceri in Portul Constanta. Costel Chicheanu a ajuns celebru dupa scandalul Tigareta II. In fosta guvernare PSD, Chicheanu a avut doua directii de dezvoltare a afacerilor in Portul Constanta. Cu sprijinul lui Miron Mitrea, el si-a creat un mic imperiu. Prin firma Consal Trade SRL a achizitionat mai multe servicii care au fost scoase din cadrul Administratiei Portului. Asa se face ca serviciul de depoluare si cel PSI cu navele aferente (salupe tip "depol", barajele antipoluare si nava Pompier 8) au ajuns in administrarea lui Chicheanu. Consal Trade mai are si servicii de salubrizare din port. Cea de-a doua directie a lui Costel Chicheanu a fost preluarea companiei Petromin SA.

Chicheanu si "Tigareta II"

Numele lui Constantin Chicheanu este legat si de afacerile "Tigareta". Colonelul in rezerva Gheorghe Trutulescu, pionul principal in actiunile de contrabanda, a dat o declaratie in fata procurorilor la data de 7 octombrie 1998. El a facut referire la faptul ca, la data de 17 aprilie 1998, ar fi facut o vizita acasa la Gabriel Negoescu, si el cercetat in acelasi caz. Printre cei gasiti la domiciliul lui Negoescu se aflau Constantin Chicheanu si fostul presedinte dinamovist Petre Buduru. In faza de ancheta, Gabriel Negoescu l-a scos de la inceput din "carti" pe Buduru, care in urma declaratiilor nu ar fi avut de-a face cu contrabanda. Cu Chicheanu lucrurile au stat altfel. La recunoasterile din grup, situatia s-a schimbat pentru Chicheanu. Trutulescu si controversatul om de afaceri arab Jassim Reja, care ar fi trebuit sa-si recunoasca complicii, nu l-au indicat pe Constantin Chicheanu drept complice. Trutulescu s-a cam contrazis in declaratii, dar la final a luat totul asupra sa. Asa a iesit din hora la acea vreme Costel Chicheanu. Se spune ca pretul tacerii lui Trutulescu si a arabului l-a costat ceva pe Chicheanu. O buna perioada Chicheanu a si fost dat in urmarire generala. Politistii l-au cautat pe Chicheanu, dar nu a fost gasit. Se zvonea ca a parasit tara. Cu toate acestea, in acea perioada Constantin Chicheanu nu a fost inregistrat in computerele Politiei de Frontiera ca iesit din tara, desi era dat in consemn la frontiera. Omul de afaceri a aparut probabil cand situatia era aranjata pentru el.

Chicheanu si Petromin

"CNM Petromin" SA este o societate mare, care are un capital social de peste 562 de miliarde de lei specializata in transporturi maritime. Vestita societate de stat mai are doar doua vapoare nefunctionale, dar este foarte atractiva pentru ca are de incasat cateva milioane de dolari din contracte mai vechi si litigii castigate. Se pare ca peste zece. Doua conglomerate de firme si-au exprimat intentia sa achizitioneze "CNM Petromin" SA. Primul se numeste "PETROMIN GROUP" si este format din: SC "Metaltrans" SRL Galati, "Practic" SA Bucuresti si "Centrul National de Difuzare Produse Informatice Romsoft" SA Bucuresti, iar cel de-al doilea consortiu este compus din "H&A Enterprises" SA Panama si "C&D Impex Trading" SRL Constanta. Conditiile puse de AVAS pentru privatizarea "Petromin" erau destul de clare si la indemana oricui, disponibile internet: experienta bogata in shipping (cel putin trei ani) si cifre de afaceri de peste 50 de miliarde lei. Firma "C&D Impex Trading" SRL din Constanta are ca principal obiect de activitate intermedieri in comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun, iar secundar comert cu amanuntul de produse alimentare, bauturi si tutun. Actionarii acestei firme sunt fratii Constantin si Hristu Chicheanu. Cea de-a doua firma din consortiul lui Chicheanu este "H&A Enterprises" SA Panama. Intr-un document emis de Registrul Public al Autoritatii Navale din Panama rezulta ca nu a fost niciodata o societate cu numele "H&A Enterprises" SA Panama inregistrata in Panama. Exista o societate inregistrata care se numeste "H&A Shipping Enterprises" S.A., care are ca directori trei cetateni greci: Georgios Nikolaidis, Pantellis Kalliagas si Theka Loudaros. Firma fantoma a lui Chicheanu a fost acceptata la privatizarea "Petromin". In aceeasi adresa primita din Panama se stipuleaza ca firma "H&A Shipping Enterprises" S.A. nu are nici un vapor in proprietate, deci consortiul "C&D Impex Trading" SRL, "H&A Enterprises SA Panama" din Constanta nu indeplineste conditiile AVAS.

Chicheanu si Becali

Costel Chicheanu are ,insa si alte legaturi de afaceri in Bucuresti. El a incercat de mai multe ori sa inchege afaceri de anvergura si cu Gigi Becali. Ministerul Economiei si Comertului, a selectat in urma cu aproximativ doi ani si jumatate ofertele depuse de Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua, si de firma constanteana "Consal Trade" SRL Constanta. Chicheanu si Becali au participat impreuna la negocierea contractului de vanzare a pachetului majoritar de actiuni la Uzina Mecanica de Armament si Munitie din Dragasani. Cei doi investitori, Becali si Chicheanu au incercat sa preia uzina impreuna cu Asociatia Salariatilor (PAS). Ulterior, Becali s-a dezis de asocierea cu Chicheanu.

Chicheanu se repliaza

Schimbarea de putere i-a incurcat o parte din afacerile lui Chicheanu. Daca in Portul Constanta Chicheanu mai are putin pentru a-si consolida pozitia, Petrominul nu a reusit sa-l preia. Caderea lui Miron Mitrea este, iar o problema pentru Costel Chicheanu. El incearca acum sa ramana in combinatiile puterii. Saptamana trecuta, Costel Chicheanu a avut o intalnire la restaurantul Marriott cu Gigi Becali, fostul director al CNM Romline SA Mircea Banias, fostul sef al FPS Constanta, Ovidiu Furnica si fostul lider taranist Tanase Barde. Banias este nominalizat pentru a prelua sefia Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta din partea PD. El este sustinut si de deputatul PD Laurentiu Mironescu. Iata ca, cu sau fara cunostinta, Mironescu il sprijina pe Chicheanu. De fapt, Furnica este cel care l-a propulsat in guvernarea CDR-ista pe Banias in functia de director al defunctei companii Romline. Dupa experienta nefericita la carma Romline Banias incearca sa revina. Iata ca vechile legaturi CDR-iste se ingemaneaza cu cele PSD-iste, iar liantul acestei comuniuni de interese este controversatul Costel Chicheanu. Banias a devenit omul tuturor si, probabil ca actualii sai sustinatori nu cunosc asta. In alta ordine de idei, Becali si Chicheanu mai viseaza acum la Petromin. Ei cred ca daca vor intra in posesia arhivei companiei Petromin vor putea avea moneda de schimb pentru presedintele Traian Basescu. Cei doi se asteapta sa gaseasca cine stie ce in arhiva companiei asa cum au procedat si chestorul Mihai Bogdan si procurorul Vasile Draghici de la PNA cand au demarat cercetarile in dosarul "Flota". De altfel, Chicheanu nu este strain de chestorul Mihai Bogdan. In concluzie, Costel Chicheanu incearca sa-si conserve afacerile din port prin Banias, Mironescu, Barde si Furnica si sa intre in posesia Petromin cu ajutorul lui Becali. Banias urmeaza sa fie numit director maine.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii