Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:18 19 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Apărării a anunţat când vom avea prima corvetă. Ministrul Economiei spune ce arme va avea armata în loc de Kalashnikov

ro

22 Mar, 2019 03:36 2374 Marime text
Aseară, emisiunea „Dosar de Politician”, de la B1 Tv,  a fost una dedicată înzestrării Armatei Române.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a făcut, cu acest prilej, mai multe precizări despre stadiul unora dintre cele mai importante programe de înzestrare, precum achiziţia de corvete sau de transportatoare blindate Piranha.

„Îmi doresc ca toată această tehnică să intre în înzestrarea armatei într-un timp cât mai scurt. În comunicatul MApN nu se vorbeşte despre dosar penal pe corvete ci de o sesizare care s-a făcut. La acest moment, eu nu vorbesc decât despre o sesizare penală făcută de
Departamentul pentru Armamente prin secretarul de stat responsabil.

Contractul cu Piranha s-a făcut cu integrare în industria noastră de apărare şi cu unele subasamble care trebuiesc construite aici. În acest moment, nu mai avem capacitate să facem un blindaj. Nu avem fabrică, de exemplu, pentru motoare, cutii de viteze, şasii etc. Prin transfer de tehnologie începem integrarea acestui produs. (...)

Cu corvetele vreau să vă spun că
la momentul în care o să ştiu că din punct de vedere legal documentele sunt aşa cum trebuie. Nu am niciun interes, am spus-o şi anul trecut şi de fiecare dată când am fost invitat. Vom vedea care este cea mai bună soluţie. Prima corvetă, în contractul şi în hotărârea de guvern care a fost dată, va intra în înzestrarea Armatei doar peste 4 ani de zile, următoarele trei până în şapte ani de zile”, a afirmat Gabriel Leş.


Totodată ministrul Apărării a susţinut că deblocarea situaţiei privind achiziţia de corvete „este o chestiune de maximum câteva săptămâni”, mai ales că, miercuri, Curtea de Apel Constanţa a luat act de decizia Şantierului Naval Constanţa de a renunţa la procesul intentat pentru anularea licitaţiei. Acest litigiu a fost unul din argumentele care a condus la decizia Ministerului Apărării de a suspenda procedura corvetelor multifuncţionale.

Ministrul Economiei despre armele Beretta în loc de Kalashnikov

România se va asocia cu producătorul italian de armament Beretta în vederea realizării, la Uzina Mecanică de la Plopeni din judeţul Prahova, a două noi tipuri de arme, a anunţat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, ministrul Economiei, Niculae Bădălău.
 
Potrivit acestuia, statul român şi compania italiană vor crea o nouă societate, în care partea română va deţine 80% din acţiuni.
 

„Noi trebuie să trecem de la 7,62 cu Armata Română (...) la un calibru NATO şi aceste arme le-a avut Armata Română în testare la trupele speciale din Târgu Mureş, unde s-a făcut un raport şi cei de acolo au spus că tipul acesta de arme, ARX 160, este tipul cu care Armata Români şi-ar dori să se doteze. În baza la lucrul ăsta, noi am discutat cu dânşii şi am făcut un contract. Vom face o asociere. Fabrica se va face la Plopeni, unde parte română va avea 80%”, a declarat Bădălău la B1 TV.

 
Ministrul Economiei a precizat că la Plopeni se vor produce două tipuri de arme de asalt, inclusiv modelul ARX 160, care vor fi valorificate atât pentru piaţa internă, cât şi la export.

„Avem piaţa externă şi avem principalul nostru beneficiar, Armata Română, care trebuie să treacă de la Kalashnikov-ul ăla din '60, că îi trimitem în teatrele de operaţiuni cu Kalashnikov. Noi trebuie să oferim, noi ca furnizori, noi ca producători, trebuie să oferim Armatei Române cel mai bun armament”, a adăugat Bădălău.

El a menţionat, totodată, că în 2019 "industria de apărare beneficiază de zece ori bugetul de execuţie de anul trecut".

Ministrul Economiei a mai spus că obiectivul său este repornirea industriei naţionale de apărare, în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene 70% din producţia de armament este utilizată în ţările producătoare, în timp ce în România armata beneficiază de mai puţin de 10% arme autohtone.

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanta

Ti-a placut articolul?

Comentarii