Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marius Fătu se destăinuieşte „Am crezut că rămân fără aer în momentul acela"

ro

21 Feb, 2012 00:00 4956 Marime text
Fatu-FatusiNikitas.jpgDus la arestare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care l-au acuzat de falsificare de monedă sau alte valori, fostul jurnalist constănţean Marius Fătu rupe tăcerea, fără însă a i se permite să discute detaliile cazului său.

„Pe data de 14 februarie 2012 (...) am fost depistat în Punctul de Trecere al Frontierei Vama Veche având asupra mea suma de 19.800 de euro", spune Fătu. „Aceşti bani au fost declaraţi verbal în faţa unui ofiţer al poliţiei de frontieră. (...) Nu doream să risc să-mi fie confiscaţi banii, aşa că i-am declarat, considerând că se va găsi o soluţie pentru rezolvarea problemei. Banii au fost totuşi reţinuţi, iar când am aruncat o privire pe procesul verbal care se întocmea am observat ca poliţistul specificase că am declarat doar 9.000 de euro", a relatat fostul jurnalist. Acesta mai spune că ulterior a fost lăsat să aştepte o noapte întreagă în sediul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, timp în care a aflat că existau suspiciuni că banii sunt contrafăcuţi. „Am auzit discuţii în încăperile vecine despre înregistrarea discuţiilor cu mine şi am înţeles că dialogul nevinovat dintre mine şi diverşii ofiţeri de la Crimă Organizată era de fapt desfăşurarea anchetei pe care eu o aşteptam. Am răspuns sincer la tot ce m-au întrebat indiferent de subiect". În jurul orei 4.20 dimineaţa, Fătu a putut suna un avocat: „avocatul a sosit în trenning, dacă îmi aduc bine aminte (...) şi după o discuţie privată cu poliţiştii a venit la mine să-mi spună că sunt cercetat pentru deţinere de monedă falsă şi că e grav, riscând până la 12 ani de închisoare. Am crezut că rămân fără aer în momentul acela (...) Nu-mi puteam imagina cum de erau falşi toţi (nr banii care îi fuseseră confiscaţi la frontieră), dar am înţeles că este grav de tot. Am negat că banii sunt falşi, subliniind că, dacă totuşi sunt, eu habar nu am avut".

Legătura cu directorul Callatis Therm

„Am repetat că banii nu pot fi falşi şi că sunt toţi banii mei, dacă la domiciliu am o mulţime de alte prostii adunate, dar în niciun caz bani falşi. Eram copleşit de situaţie şi-mi venea să mor". Ulterior, avocatul i-a cerut 2.000 de euro şi l-a lăsat baltă, spunându-i că nu-l mai poate reprezenta. Avocatul său, Marius Vutcovici, pe care îl sunase iniţial, s-a prezentat la BCCO apoi, de unde a luat cazul în primire. După efectuarea percheziţiilor, Fătu spune că i s-a permis să meargă acasă, urmând ca a doua zi să se prezinte la Parchetul Tribunalul. Una peste alta, Marius Fătu a fost reţinut şi ulterior prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, care a fost respinsă de judecători. „Am fost închis alături de un tânăr director de firmă. Îl cunoşteam şi am fost surprins să-l găsesc acolo. Se numeşte Adrian Nikitas Simion şi este directorul SC Callatis Therm SA. Tânărul era arestat preventiv pentru 15 zile fiind acuzat de şantaj. (...) A doua zi îmi expira ordonanţa de reţinere, deci era cumva contracronometru să fiu prezentat în timp util în faţa unui complet de judecată", relatează Marius Fătu. „În faţa doamnei judecător am ţinut să dau încă o declaraţie considerând că întrebările procurorului nu au fost suficiente, cu gândul cumva şi la pagina aceea care lipsea. În final s-a stabilit că pot fi judecat în stare de libertate şi iată-mă scriind aceste rânduri. Apelul Parchetului mă poate arunca din nou în arestul IPJ Constanţa, nu-mi fac nicio iluzie, deşi iată-mă că sunt prezent, nu fug nicăieri, nu mă ascund, colaborez, deşi acum am îndoieli serioase legate de modul de lucru al poliţiştilor şi cel puţin al unui avocat". „Asociez gestul (nr ascultării telefonului său) cu sentimentul pe care îl simte o persoana victima a unui viol. Nu cred ca sunt periculos nu cred ca reprezint pericol public, abia daca am peste 70 de kg la o înălţime de 178 cm, am 42 de ani si sunt «chior» ca o cârtiţă".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii