Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:40 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai multe persoane, trimise în judecată de DNA în dosarul uniformelor de poliție locală achiziționate în Sectorul 1 al Capitalei

ro

21 Dec, 2023 14:41 735 Marime text
DNA. Foto: facebook/DNAProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

L.E.C., la data faptelor asociat al SC Viper Concept SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
 
I.C., la data faptelor reprezentant al SC Viper Concept SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- complicitate la fals intelectual,
 
A.M., la data faptelor expert contabil și consultant fiscal în cadrul unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
 
SC VIPER CONCEPT SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- complicitate la fals intelectual.
 
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul IORDAN OVIDIU GABRIEL, coordonator al Compartimentului Administrativ din cadrul Poliției Locale Sector 1 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
          - fals intelectual (2 fapte),
          - uz de fals (2 fapte).

În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi.
 
Potrivit procurorilor DNA, în prezenta cauză s-au desfășurat cercetări în legătură cu modalitatea în care s-a derulat un contract încheiat în data de 29.11.2022, între Poliția Locală Sector 1 București și SC Viper Concept S.R.L, care viza achiziția unui număr de 230 de uniforme pentru polițiștii locali (171 pentru ordine publică și 51 pentru circulație), precum și a unui număr de 6 echipamente de protecție (finanțare din fonduri proprii).
         

„În contextul de mai sus, în baza unei înțelegeri anterioare între inculpații L.E.C., I.C. și Iordan Ovidiu Gabriel și în condițiile în care instituției publice i-ar fi fost livrate doar o parte din bunurile contractate (în valoare totală de 86.179,80 lei inclusiv TVA), acesta din urmă ar fi înaintat o factură emisă de SC Viper Concept SRL directorului executiv al Poliției Locale Sector 1 București, care la 29 decembrie 2022, fără vinovăție, ar fi dispus achitarea către societatea respectivă a sumei de 628.677 lei (valoarea întregului contract).
 
Prin aceste demersuri ar fi fost creat un prejudiciu în dauna autorității contractante, în valoare de 542.497 lei, reprezentând produse care nu ar fi fost livrate/recepționate în mod efectiv, atestarea livrării integrale a acestora efectuându-se doar scriptic,  concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru SC Viper Concept S.R.L.
 
Poliția Locală Sector 1 București s-a constituit parte civilă în procesul penal“ - au mai precizat procurorii DNA.

În cauză, s-a dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 542.497 lei, depusă de SC Viper Concept SRL prin reprezentat la o unitate bancară.
 

„Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019“ - au mai precizat procurorii DNA.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii