Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistrații amână judecata privind redeschiderea umăririi penale în legătură cu controlul ISU de la Ferma Dacilor

ro

11 Jan, 2024 14:57 790 Marime text
Foto: ISU PrahovaTribunalul Prahova a amânat, joi, pentru o săptămână, judecata în dosarul privind redeschiderea de către DNA a urmăririi penale în dosarul care viza modul în care au fost făcute controalele la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor, conform agerpres.ro

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul a amânat cauza pentru data de 18 ianuarie, ca urmare a unei cereri a avocatului lui Dumitru Elisei Tiberiu, în vederea pregătirii apărării.

Dosarul care are ca obiect "confirmare redeschidere urmărire penală", intimaţi fiind fostul prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, Dumitru Elisei, şi Cristina Chelba, fost inspector de prevenire din cadrul ISU Prahova, a fost înregistrat la Tribunalul Prahova în data de 29 decembrie, la trei zile după incendiul de la Ferma Dacilor soldat cu opt morţi şi doi răniţi.

Solicitantul confirmării de redeschidere a urmării penale este DNA Bucureşti, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, la sfârşitul lunii decembrie, că se ştia că la ISU Prahova sunt anumite probleme, motiv pentru care foştii şefi de la această instituţie s-au pensionat în urmă cu doi ani, plecând din serviciu "nu cu voia lor".

"Vreau să subliniez un lucru. Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu, nu cu voia lor. Deci, la ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme, motiv pentru care au plecat primii doi de la nivel de conducere. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani. Normal, nu ştiam de situaţia specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, ştiind că există anumite probleme acolo", a afirmat Arafat, într-o conferinţă de presă.


Fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi închis ochii la nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor.

Colonelul Elisei Dumitru Tiberiu a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe.

DNA a investigat posibila implicare în mod direct şi în repetate rânduri a colonelului Elisei Dumitru Tiberiu în activitatea subordonaţilor, în sensul că le-ar fi solicitat acestora să nu amendeze mai mulţi agenţi economici din Prahova pentru abateri pe linia securităţii la incendiu.

În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au efectuat un control la pensiunea Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, complexul fiind administrat, prin interpuşi, de Cornel Dinicu, prin firma Ferma Dacilor Production SRL.

Deşi pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii au dat doar un avertisment, iar în schimb ar fi primit o masă de protocol.

Incendiul devastator izbucnit în data de 26 decembrie la Ferma Dacilor s-a soldat cu opt victime decedate, respectiv cinci adulţi şi trei copii, precum şi doi răniţi.

Printre cei decedaţi se află şi unul dintre copiii patronului complexului turistic, Cornel Dinicu, arestat preventiv pentru distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru.

Alte două persoane implicate în administrarea pensiunii - Vitomir Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie, se află în arest la domiciliu. 

Sursa: agerpres.ro 

Citește și: 

Mii de unități de cazare din județul Constanța, exceptate de la obligativitatea autorizării la securitate la incendiu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii