Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:35 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LMP întâlnire de grad ZERO la MApN. Probleme stringente în discuție. Cine a reprezentat liga și ce s-a stabilit (galerie foto)

ro

30 Mar, 2018 01:48 6566 Marime text
Liga Militarilor Profesioniști și Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, au avut ieri, o întrevedere cu Nicolae nasta, secretar de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și informare publică din Ministerul Apărării Naționale.

 
Din partea Ministerului Apărării Naționale au mai participat şeful Departamentului „Calitatea vieții personalului”, şeful Departamentului asistență juridică și consilierul Secretarului de Stat, iar din delegația LMP au făcut parte caporalii Dănuț Albu președinte LMP și Anca Constantin, administrator LMP.

Din partea AMVVD au participat preşedinte Marius Apostol, prim-vicepreşedinte – Cosma Dan și vicepreşedinte- Flaviu Tamaş.

 
Liga Militarilor Profesioniști a ridicat o serie de probleme ce vizeaza categoria militarilor aflați la baza ierarhiei militare:


- Proiectul de lege privind Statului cadrelor militare, garadaților și soldaților. Renunțarea la sintagma „corp distinct de militari”
- Modificarea diurnei echipajelor navelor militare pe durata participării la misiuni reale, operații navale din moneda dolar în euro.
- Asigurarea ținutei de oraș Corpului SGP
- Găsirea unor soltuții pentru orele suplimentare lucrate de personalul militar

Referitor la chirii s-a discutat despre echivalarea compesației de chirie oferită în funcție de fiecare garnizoană în parte, dar și ca această compensație să fie acordată militarilor și în funcție de starea civilă: necăsătorit, căsătorit, căsătorit cu unul sau mai mulți copii.

Au mai fost luate în discuție următoarele:
- Urgentarea votării în Camera Deputaților a proiectului de lege privind acordarea Corpului SGP a Ordinului Onorific „În Serviciul Patriei (PL-x 594/2017) și necesitatea aplicării din 2018 și nu din 2022.

Trebuie făcută precizarea că la acest punct delegația LMP a fost susținută și de camarazii din AMVVD.

S-au mai dezbătut subiecte fierbinți precum:

- Accederea gradaților direct în Corpul subofițerilor, după 10-15 ani de activitate, la propunerea comenzii unităților, în urma unui examen.
- Acordarea gradelor de caporal clasa II-a și clasa a I-a militarilor care ocupa funcții de caporal clasa a II și clasa a I-a, iar caporalii clasa a I-a să aibă atribuțiuni de comandă și să beneficieze de indemnizație de comandă.

De asemenea. odată cu implementarea noului proiect de lege privind Statutul Cadrelor militare, soldaților și gradaților, renuntarea dupa primul contract de cinci ani, la reînoirea succesivă a contractelor, astfel încât aceștia să fie angajați pe perioadă nedeterminată.

În cadrul aceleiași întâlniri reprezentanții AMVVD au propus dezbaterea problemelor referitoare la drepturile militarilor veterani, la Centrul de recuperare al militarilor veterani si militari răniți în teatrele de operații, dar au fost făcute și o seri de solicitări privind unele modificări la Legea 81/2016 şi eliminarea sintagmei ,,onorific” .

Sursa text și foto: ligamilitarilor.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cosmin 01 Apr, 2018 09:46 Chirie in functie de statutul civil? Cand mergi sa inchiriezi un apartament, proprietarul iti cere 700 de lei, nu-l intereseaza daca ai nevasta, unul sau doi copii, problema lui e sa-si vada banii la timp si sa nu-i distrugi casa!