Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:52 22 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO-TEXT Ziua Marinei 2021. Spectacol în aer, pe apă și pe uscat. Klaus Iohannis, prezent la Constanța (galerie foto)

ro

15 Aug, 2021 09:04 3170 Marime text
 
  • Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediție și, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor va fi marcat de contextul pandemiei COVID-19.
UPDATE 9

Evenimentul continuă cu jocuri marinărești, puse în aplicare de marinari, spre admirația celor prezenți. 

UPDATE 8


Președintele Iohannis rostește un discurs în cadrul evenimentului. 

Regiunea Mării Negre a căpătat în ultimii ani un rol din ce în ce mai semnificativ pe măsura relevanței ei strategice de frontiera externă a Uniunii Europene și alianței nord atlantice am acționat cu hotărâre politic, diplomatic, și economic pentru recunoașterea zonei Mării Negre drept una de interes major, nu doar pentru România, și pentru întreaga comunitate euroatlantică, și am reușit astfel consolidarea securității regionale., a spus președintele. 

Iohannis a pus accent și pe vaccinarea populației în discurs. 

Adaptându-ne la noul context securitar astfel încât să îndepliniți cu dăruire misiunile primite precum și angajamentele asumate față de organizațiile internaționale și partenerii străini.

Vă felicit pentru profesionalismul demonstrat pe parcursul numeroaselor exerciții multinaționale și operații de anvergură desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană în care forțele navale române au fost implicate pe parcursul acestui an. Salut pe această cale contribuția forțelor navale române la dezvoltarea climatului Regional de securitate pe flancul sudic și estic al alianței nord atlantice., a mai spus președintele. 

A fi marinar înseamnă un spirit liber, neîngrădit, dar și multe privațiuni, un efort continuu de pregătire


Dragi marinari,

15 august este ziua dumneavoastră, a celor care v-ați dedicat viața și carierele crezului marinei militare și civile. O misiune nobilă, deopotrivă frumoasă și dificilă.

A fi marinar înseamnă un spirit liber, neîngrădit, dar și multe privațiuni, un efort continuu de pregătire și multe luni petrecute departe de țară și de cei dragi.

Recunoștința noastră și prețuirea se îndreaptă astăzi către cei care își riscă viața, îndeplinind cu abnegație importanta misiune de apărare a țării pe căile de acces maritime și fluviale.Vă felicit pentru modul exemplar în care vă faceți datoria și vă onorați jurământul față de țară. Vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți zi de zi!

Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc familiilor dumneavoastră, cele care vă sprijină necondiționat și care vă asigură echilibrul sufletesc și sprijinul moral de care aveți nevoie pentru împlinirea misiunilor încredințate.

Fie ca Sfanta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României să vă aibă în pază și ocrotire oriunde veți naviga, purtând cu mândrie la catarg de la drapelul României. La mulți ani!, și-a încheiat Iohannis discursul de Ziua Marinei Române. UPDATE 7

Faleza Cazinoului din Constanța se dovedește neîncăpătoare pentru turișții și constănțenii prezenți astăzi, de Ziua Marinei Române.

UPDATE 6

Au ajuns Bogdan Huțucă și George Niculescu.


UPDATE 5

Președintele Iohannis a sosit la Ziua Marinei Române purtând o ținută neșteptată formată din papion și sacou. 

UPDATE 4

La eveniment, a ajuns și premierul Florin Cîțu. 


UPDATE 3 

La eveniment a ajuns și Lucian Bode- MAI, ministul Nicolae Ciucă-MApN, IPS Teodosie.


UPDATE 2 


Primarul Vergil Chițac, Florin Goidea, director CN APM, Președintele CJC, Mihai Lupu, prefectul Silviu Coșa, cât și liderii instituțiilor sunt prezenți. 


UPDATE 1 


La eveniment a sosit ambasadorul SUA. 


Forțele Navale Române organizează, astăzi, în portul militar Constanța, o ceremonie aniversară, la care publicul nu va avea acces.

Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediție și, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor va fi marcat de contextul pandemiei COVID-19.
 
Cu toate acestea, evenimentul va putea fi urmărit, în direct, începând cu ora 09.50, pe numeroase canale mass-media și pe pagina de Facebook - https://www.facebook.com/ForteleNavaleRomane, cu sprijinul Societății Române de Televiziune, official broadcaster al evenimentului.

Ceremonia va începe cu întâmpinarea persoanei oficiale (ora 09.55) și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forțele Navale Române, militari din Marea Britanie și din Statele Unite ale Americii.
 
La ora 10.00, vor fi ridicate pavilionul, geacul și marele pavoaz, la bordul navelor militare, în acordurile Imnului de Stat al României, concomitent cu 21 de salve de tun, care vor fi trase de către militarii Batalionului 345 Artilerie „Tomis”, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”.
 
Evenimentul va continua cu acordarea drapelelor de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice „Comandor Alexandru Cătuneanu”, urmată de alocuțiunea persoanei oficiale.

La finalul ceremoniei, în jurul orei 11.00, portul militar va fi survolat de o formație de aeronave de luptă, alcătuită din elicoptere Puma Naval ale Forțelor Navale Române, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice și un avion de cercetare P-8 american.

Publicul, aflat pe faleza Cazinoului constănțean și pe plajele din nordul litoralului, va putea urmări, în intervalul orar 11.00-13.00, defilarea navelor de la Constanța la Midia.
 
Formația navală va fi condusă de fregata „Mărășești” (F-111) și va fi alcătuită din puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), corveta „Contraamiral Horia Macellariu” (Cvt-265), dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25), fregata turcească „Yavuz” (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenție a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, iar parada navală va fi încheiată de veliere ale pasionaților de navigație tradițională cu vele.

Ziua Marinei Române se încheie cu retragerea cu torțe a marinarilor, la ora 20.30, pe traseul Cazino - Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu, precum și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanța.

Citește și: Ziua Marinei Române 2021-programul complet. Ce unitate militară va trage salvele de tun. Cine compune formația navală
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii