Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Ședință festivă. 30 de ani de la semnarea Memorandumului de Intenție privind cooperarea între orașele înfrățite Constanța și Odesa (galerie foto+video)

ro

13 Jul, 2021 10:26 2157 Marime text
  •  Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 30 de ani de la semnarea Memorandumului de Intenție privind cooperarea între orașele înfrățite Constanța și Odesa.

UPDATE 11

Chițac spune că Ucraina este un pol important. Dacă Ucraina este în pericol, în pericol este și Europa, cât și NATO. 

A atins domnul primar problema descentralizării. Decizia trebuie să fie cât mai aproape de cetățean. Rolul administrației locale este esențial în deciziile luate aproape de oameni", a spus Chițac. 


UPDATE 10

Astăzi am avut o discuție cu domnul primar și am ajuns la concluzia că este necesar un plan concret. În declarație, am stabilit câteva direcții pe care să mergem - sport, cultură, ecologie, etc.", a spus primarul din Odesa în debutul conferinței de presă.

Cu tristețe în voce, a spus primarul din Odesa, că acolo se trăia bine înainte, mai ales că sunt 130 de minorități și toate confesiunile prezente.

În Odesa se vorbește ucraineana, dar sunt persoane care consideră că ar trebui să se vorbească rusa.

Odesa este cel mai patriotic oraș ucrainean" a spus primarul ucrainean. 

Se reiterează necesitatea unei colaborări pentru un parc industrial.

UPDATE 9

Cei doi primari, fac acum fac schimbul de cadouri. Primarul Chițac i-a oferit primarului din Odesa un steag.

Ucraineanul i-a dat lui Chițac o machetă a unui stâlp care indică direcțiile spre diverse orașe, inclusiv Constanța, cât și o carte digitală, o invitație pe 02 septembrie la Odesa, de ziua orașului, dar și o valiză.

UPDATE 8

După intervenția primarului Chițac, ia cuvântul primarul din Odesa.

Bună ziua tuturor! Stimați oaspeți, pentru noi toți acesta este un eveniment semnificativ. Împreună cu dumneavoastră, astăzi, într-o perioadă complicată, o pandemie care a afectat toată lumea... astăzi mai mult ca niciodată, avem nevoie să fim împreună. Doar împreunp vom trece prin aceste încercări", a spus edilul din Odesa

Există o întrebare retorică. Ce se așteaptă de la noi? Oamenii așteaptă îmbunătățirea nivelului de trai. Oamenii doresc să trăiască într-un spațiu de pace, stabilitate.  Acest lucru este nevoie de a fi asigurat de noi, de autoritățile locale", a mai punctat edilul din Odesa.

El a mai spus că vrea să sublinieze că această declarație va fi completată cu un plan de lucru care va fi prezentat comunităților. Deja acest plan se implementează.

Noi deja am mai fost la Constanța. Am studiat experiența orașului în ceea ce privește dezvoltarea. Trebuie să vorbim și despre ecologie. Pentru că Dunărea, care unește statele noastre, are nevoie de o atenție specială, a spus primarul.

Inițiez o invitație a primarilor orașelor înfrățite la Odesa și la Constanța, în cel mai scurt timp. În Ucraina, am inițiat o întâlnire a orașelor port care au specificul lor și necesități specifice. În acest sens, pentru noi este un interes exepriența dumneavoastră. Vorbesc mult, dar sunt plin de emoții având în vedere evenimentul de astăzi, a spus primarul din Odesa.

La finalul intervenției sale, primarul din Odesa a urat pace, în contextul stării de război din Ucraina.

UPDATE 7

 În continuarea evenimentului, ia cuvântul Chițac.

Semnarea declarației de astăzi, privind consolidarea relațiilor se înscriu în eforturile de ansamblu al relațiilor publice ale administrației locale de a întări colaborările cu orasele înfrățite, a spus Chițac
 
Odesa reprezintă o direcție prioritară a colaborării având în vedere buna vecinătate, poziționarea geografică și orientarea spre un nivel ridicat de trai, a adăugat edilul.


El a mai spus că orașele pot colabora pe mai multe domenii și că orașele pot deveni vectori de apropiere în Europa a populației.

Vom pune în practică aceste angajamente bazându-ne pe sprijinul celor două consilii locale din Constanța și Odesa, mai spune primarul din Constanța.

 El a spus că multumește în mod public consilierilor locali că au votat continuarea colaborării între cele două orașe.

UPDATE 6

Declarația a fost adoptată simbolic de catre consilierii locali. Se semnează acum de către cei doi primari.

UPDATE 5


La ora 18.00 are loc expoziția de fotografie și spectacol de muzică, cu particioarea unei soliste din Odesa, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin.

UPDATE 4


În aceste momente, în cele două limbi, textul declarației intitulată „Declarație privind continuarea cooperării dintre orașele Constanța și Odesa“.

UPDATE 3

Pe lângă reprezentanții primăriei, sunt prezenți si Florin Goidea, directorul CN APM Constanța. Delegația de la Odesa va merge într-o vizită oficială în Portul Constanța, la finalul evenimentului.

La data de 03 aprilie 1991, se semna la Odesa memorandumul de colaborare.

UPDATE 2

Imnurile naționale vor fi interpretate de Iulian Bratu și Odetta Imperialie.

UPDATE 1

Evenimentul a început. Prezentarile se fac atât în româna, cât și în ucraineană, fiind prezenți oficiali din ambele orașe înfrățite.

În aceste momente, are loc ședința festivă a Consiliului Local al municipiului Constanța.
 
Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 30 de ani de la semnarea Memorandumului de Intenție privind cooperarea între orașele înfrățite Constanța și Odesa.
 
Cu această ocazie, se semnează o declarație comună de către primarii orașelor Constanța și Odesa, respectiv Vergil Chițac și Gennadiy Trukhanov, privind continuarea și consolidarea relațiilor bilaterale dintre Constanța și Odesa.

La eveniment, mai sunt prezenți și interpreta Odetta Imperialie, Lyudmyla Kryzhalko- deputat, reprezentantul turismului din Odesa, Olga Grytsenko, Rahovei Păun, din partea Ambasadei Ucrainei în România, deputatul Oleg Bryndak, Anastasia Neustroieva, specialist în cadrul Protocolului Departamentului de Marketing al Relațiilor Internaționale Odesa, Sergii Udalov, reprezentant al sectorului afacerilor din Odesa, deputatul Oleksandr Tykhovskyi, Oksana Chernova, director al departamentului de marketing și relații internaționale al Consiliului Odesa, deputatul Oleg Bryndak

 
Ședința festivă are loc în Sala Remus Opreanu a Consiliului Județean Constanța și este urmată de o conferință de presă cu participarea celor doi primari.
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii