Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE. ÎPS Teodosie, despre Postul Mare și implicarea Arhiepiscopiei Tomisului în criza refugiaților din Ucraina „Îndemn călugării, preoții, credincioșii să întețească rugăciunea!“ (GALERIE FOTO)

ro

07 Mar, 2022 14:16 2327 Marime text
ÎPS Teodosie
 
 Astăzi, 07 martie, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susține o conferință de presă în sediul Arhiepiscopiei Tomisului.


Temele conferinței de presă sunt Postul Mare și implicarea ÎPS Teodosie și a Arhiepiscopiei Tomisului în criza refugiaților din Ucraina.



Arhiepiscopia Tomisului a organizat până acum cinci transporturi umanitare
către vama Isaccea. Unul dintre ele a fost direcționat către protoieria
Niculițel și mănăstirea Celic-Dere, care oferă găzduire refugiaților.
Celelalte patru au fost direcționate către vama Isaccea de unde pr. MISELI
STEGARESCU, din Ismail, le-a preluat către comunitățile din zona Odessa.

Au fost transportate alimente neperisabile, apă, pături, haine groase, prosoape, lenjerii, produse igienico-sanitare, scutece, lapte praf, etc. Valoarea estimativă a produselor se ridică la peste 55.000 lei.

Au mai fost oferite și medicamente în valoare de 15.000 lei către Crucea Roșie din vama Isaccea.

Totodată, Arhiepiscopia Tomisului oferă cazare cu masă pentru 66 de refugiați (mame și copii) în centre sociale ce aparțin parohiilor.

Alte 100 de locuri sunt disponibile în trei dintre mănăstirile eparhiei.

Alte cateva sute de refugiați sunt cazați la pensiuni, hoteluri și enoriași din județul Constanța. Colecta este în desfășurare.

 Nu există ceva mai rău decât războiul! Pentru că războiul ne desparte. Arhiepiscopia Tomisului adună zi de de zi ajutoare. Avem sute de oameni primiți în Mănăstiri, în locuri de cazare. Este cel mai potrivit prilej să ne aplecăm asupra celui hăituți de război. Credincioșii se mobilizează foarte mult. Refugiații trebui să fie primiți cu dragoste,  ajutați.



Am adunat de peste 700 de milioane produse perisabile, peste 159 milioane lei pentru medicamente. Ne străduim să le ducem în diferite centre.
 
Întețim rugăciunea!, a spus ÎPS Teodosie. 



ÎPS Teodosie spune că refugiații trebuie să simtă alinare prin intermediul grijii oferite de noi.
 

Pacea este sensul vieții. Nădăjduim ca acest război să nu dureze., a mai spus Arhiepiscopul Tomisului. 

Dzeu să oprească această nedreaptă bătălie. Conducătorii se îngrijesc și ne-au dat și nouă un îndemn să fim alături de năpăstuiți. Îndemn călugării, preoții, credincioșii să întețească rugăciunea!  



Prima zi a postului mare, 07 martie 

Este perioada cea mai folositoare. Corespunde cu durerea semenenilor noștri fugiți de război. Ei au nevoie de dragostea noastră. Noi avem nevoie de mila lor. Mila lor ne face mai buni. Sperăm să nu țină războiul astă, dar cât va ține vom fi alături de cei refugiați. 




În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de 24 aprilie.


Doi dintre cei trei sfinți isihaști comemorați de Patriarhia Română în 2022 vor fi cinstiți în Postul Mare: Simeon Noul Teolog, în data de 12 martie și Grigorie Palama, în 20 martie (Duminica a 2-a din Post).



Programul liturgic al Postului a fost sintetizat în timp. Cuprins în perioada Triodului, Postul Mare este o perioadă dedicată edificării spirituale și eliberării de patimi, lucru care se observă în rânduiala bisericească specifică.


În primele patru zile ale postului are loc Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, un imn liturgic al pocăinței, care amintește de istoria mântuirii. Totodată, pentru a reitera necesitatea unei conștiințe lipsite de patimi, Biserica a hotărât ca acesta să fie citit integral în a cincea săptămână din post, scrie basilica.ro.


Un alt element specific îl reprezintă Liturghia Darurilor înainte sfințite, oficiată numai în perioada Postului Mare.


 
Sursa foto: ZIUA de Constanța 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii