Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:36 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitatie exploziva la Aeroportul Kogalniceanu

ro

31 Oct, 2008 00:00 6970 Marime text
1225397924.jpg

Prieten cu Gabriel Naghi, fostul sef al SPP, Stelian Ilie, patronul Mira Telecom, a castigat numeroase contracte cu institutiile statului

Mira Telecom SRL Bucuresti, societate apropiata fostei conduceri a Serviciului de Paza si Protectie (SPP), va livra catre Aeroportul din Mihail Kogalniceanu un detector de urme de explozivi. Valoarea contractului atribuit pe 21 octombrie este de 420.000 de lei fara TVA. Numele societatii bucurestene nu este necunoscut opiniei publice, in special din cauza faptului ca de-a lungul timpului a avut numai clienti "valorosi", cum ar fi SPP-ul si Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Mira Telecom s-a remarcat in urma cu doi ani, atunci cand presa centrala a scos la iveala contractele dubioase pe care le incheia cu furnizorii fostul sef al Serviciului de Paza si Protectie, Gabriel Naghi. Cotidianul Gardianul sublinia in editia din 30 mai 2006 faptul ca, de-a lungul "domniei" lui Naghi in fruntea SPP, anumiti agenti comerciali, printre care si "exploziva" Mira, au avut numai de castigat. Drept este ca, potrivit colegilor de la Gardianul, societatea bucuresteana a stat mai bine de cinci ani in puful SPP-ului. Firma, condusa de sotii Stelian si Camelia Cristina Ilie, a furnizat, la un moment dat, pana si echipamentul de detectie substante explozive pentru Palatul Cotroceni. Insa, echipamentul "nu a functionat niciodata (desi a costat sase miliarde) la parametrii normali (un an de zile a stat neoperational din cauza deselor defecte si a faptului ca Mira Telecom este al treilea intermediar si nu are capacitatea tehnologica de a mentine operative echipamente de o asemenea complexitate nici macar in perioada de garantie)", dupa cum notau cei de la Gardianul. Jurnalistii bucuresteni mai precizau faptul ca sotii Ilie nu au primit niciun fel de penalizare pentru neregulile intervenite pe parcursul contractului.

"Chinezarii" la suprapret?!

Blandetea cu care au fost tratati cei de la Mira de catre partenerii de afaceri de la SPP a fost pusa pe baza prieteniei stranse dintre Stelian Ilie si Gabriel Naghi, fost sef la Paza si Protectie. Cei doi au facut chiar deplasari in strainatate impreuna, pe vremea cand SPP-istul avea grija de presedintele Ion Iliescu. "Nu este singurul caz in care va aparea aceasta firma care prezinta chinezarii pe post de aparatura ultramoderna, iar atunci cand nu castiga (deoarece a existat si un asemenea caz), are tupeul sa ameninte, sa actioneze SPP in judecata", scriau jurnalistii de la Gardianul in articolul "La semper fidelis non-stop". Trebuie subliniat faptul ca dezvaluirile colegilor de la Gardianul au avut la baza informatii furnizate de angajati ai SPP-ului, care nu au mai suportat modul pe care Gabriel Naghi il alesese pentru a conduce institutia, alaturi de prieteni. Mira Telecom mai apare ca fericita castigatoare a unei licitatii in valoare de aproape un milion opt sute de mii de lei, fara TVA. Prin contractul 44041, atribuit pe 7 septembrie anul trecut, societatea sotilor Ilie trebuia sa instaleze radiorelee pentru Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

Ilie cu zece firme

Conturile firmei s-au imbogatit si de pe urma Primariei Sectorului 2, care in 2004 a semnat cu Mira un contract de vreo 200 si ceva de mii de lei. Contractul cu Aeroportul Kogalniceanu a venit sa intregeasca averea familiei Ilie. De altfel, Stelian si Camelia Cristina nu se puteau plange, din moment ce s-au laudat in toata presa, in urma cu ceva vreme, ca profitul pe anul trecut a fost de aproximativ 12 miloane de euro, cu 70% mai mult decat in anul precedent. Fapt care nu este de mirare, din moment ce Mira Telecom apare in topul societatilor care au dat de bunastare in urma contractelor avantajoase derulate cu diverse societati de stat. Infiintata in 1998, SC Mira Telecom SRL ii are ca asociati pe Stelian si Camelia Cristina Ilie, dar este administrata de Dragos Basmaluta. Trio-ul de aur este implicat in numeroase firme, cele mai multe pe baza de "Mira". Familia Ilie detine City Serv SRL, Mira Services, Mira Technologies Group SRL, Mira Distribution & Logistics SRL, Petale Rose SRL, BIMA Consulting, Mira Tele-Com Services SRL, Goliat Com Impex, Beta Security SRL, Activ Sistems & Solutions SRL. Basmaluta are si el cate o bucatica din Mira Technologies Group SRL si Mira Distribution & Logistics SRL.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii