Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iniţiaţi, oameni liberi şi o stare materială mai bună Ce caută francmasonii la Constanţa

ro

10 Feb, 2012 00:00 4084 Marime text

francmasonerie2.jpgRespectabila Lojă are scopul de a eleva omul şi de a combate ignoranţa prin morală şi cultură, de a dezvolta la membrii săi spiritul de toleranţă, demnitate şi solidaritate umană

 

Înconjuraţi în general de o aură de mister, însoţiţi de murmure şi şoapte pline de o admiraţie mai degrabă temătoare, francmasonii caută şi îşi fac adepţi la Constanţa. Cea mai nou înfiinţată lojă francmasonică din oraş, Asociaţia Respectabila Lojă Steaua Dobrogei Orient Constanţa, are printre scopuri „de a forma «iniţiaţi», adică «oameni liberi», francmasonii înţelegând prin acest concept oamenii care practică introspecţia, care lucrează cu simboluri şi mituri (...)". Dacă în ediţia anterioară, am prezentat motivele pentru care judecătorii constănţeni nu au fost de acord cu înfiinţarea Asociaţiei Cavalerilor Ospitalieri, acum ZIUA de Constanţa vă prezintă modul în care a luat fiinţă Respectabila Lojă Steaua Dobrogei Orient Constanţa şi scopul acesteia.

Aşa cum am arătat cu alte ocazii, cererea de acordare a personalităţii juridice pentru asociaţie a fost înaintată magistraţilor Judecătoriei Constanţa, fiind înregistrată pe rolul Secţiei civile a instanţei sub numărul 19314/212/2011. În şedinţa din 5 august 2011, instanţa, în completul prezidat de magistratul Andreea Cecilia Vlad, a admis cererea şi a dispus înfiinţarea asociaţiei. Conform actelor oficiale, prin cererea înregistrată la instanţă, s-a solicitat înscrierea în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor a Lojei, în vederea dobândirii personalităţii juridice. Totodată, au fost depuse la dosar mai multe acte doveditoare. Astfel, prin Actul Constitutiv atestat sub nr. 100/11.07.2011 şi prin Statutul Asociaţiei atestat sub nr. 101/11.07.2011, a fost înfiinţată Asociaţia Respectabila Lojă Steaua Dobrogei Orient Constanţa, cu durată nelimitată. Conform documentelor oficiale, scopul acesteia era de a realiza activităţi de cercetare filozofică, de a participa la îmbunătăţirea stării morale şi materiale a membrilor săi, de a practica solidaritatea între membrii săi.

Acţiuni filantropice şi apărarea intereselor

francmasonerie1.jpgTotodată, Respectabila Lojă mai are scopul de a eleva omul şi de a combate ignoranţa prin morală şi cultură, de a dezvolta la membrii săi spiritul de toleranţă, demnitate şi solidaritate umană. Acordarea sprijinului mutual membrilor săi în toate împrejurările vieţii şi ajutorarea persoanelor şi grupurilor de persoane defavorizate prin acţiuni filantropice se numărau de asemenea printre obiectivele asociaţiei. Nu în ultimul rând, Loja este interesată şi de a susţine şi apăra patrimoniul naţional şi pe cel al umanităţii, de a dezvolta relaţii de colaborare cu alte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale române şi străine, dar şi de a apăra şi reprezenta interesele membrilor săi la Guvern, Parlament, Preşedinţia României şi la Administraţia locală acţionând pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă membrii organizaţiei.

Francmasonii şi iubirea aproapelui

Asociaţia mai are în plan să promoveze şi să creeze organisme care să asigure respectarea legislaţiei în vigoare privind afirmarea şi protejarea valorilor şi tradiţiei naţionale, să restabilească prestigiul şi respectul faţă de naţiunea română, dar şi să contribuie la consolidarea statului de drept şi a valorilor democraţiei. Totodată, Respectabila Lojă urmează să promoveze imaginea omului politic şi diplomatului Nicolae Titulescu, să apere şi să respecte drepturile omului stipulate în tratatele internaţionale, având, în acelaşi timp, scopul „de a forma «iniţiaţi», adică «oameni liberi», francmasonii înţelegând prin acest concept oamenii care practică introspecţia, care lucrează cu simboluri şi mituri, care recunosc raţiunea, intuiţia, imaginaţia, voinţa de a munci, curiozitatea de a şti cât mai mult şi iubirea aproapelui". După ce au analizat actele depuse la dosar de reprezentanţii Lojei, judecătorii constănţeni au ajuns la concluzia că sunt întrunite toate cerinţele legale pentru a admite cererea de acordare a personalităţii juridice şi astfel a fost înfiinţată Asociaţia Respectabila Lojă Steaua Dobrogei Orient Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vasile 15 May, 2014 18:53 spre luare aminte...cand interesele Europei au dictat .. s a facut Romania Mare ...de catre masoni...acum se pare ca parcurgem un drum invers...