Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Două persoane au murit în urma unor incendii violente în județele Harghita și Botoșani

ro

24 Nov, 2021 10:21 923 Marime text
În cursul zilei de ieri, la nivel național, 1.019 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (219 cazuri), urmată de județele Cluj (59 cazuri), Mureș (47 cazuri) și Timiș (45 cazuri).

Potrivit unui comunicat al IGSU, în afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 48 de incendii, precum și în cazul altor 253 intervenții în sprijinul comunităților.

Echipajele de descarcerare au acționat în 2 situații, pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme. 

În ultimele 24 de ore, 2 persoane si-au pierdut viața, din cauza incendiilor în care au fost surprinse (1 persoană în județul Botoșani, și 1 persoană în județul Harghita).

O misiune complexă a avut loc în cursul zilei de ieri, în județul Harghita, localitatea Remetea, unde pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească. La locul evenimentului s-au deplasat echipajele de stingere, care au constatat că arderea se manifesta cu degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 70 mp. Incendiul a fost lichidat în scurt timp, însă, din nefericire, 1 persoană a fost găsită decedată.

O altă intervenție soldată cu o victimă a avut loc tot pe parcursul zilei de ieri, în județul Botoșani, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o casă, în localitatea Rediu. La sosirea forțelor operative, flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 80 mp. Pe timpul operațiunilor de stingere, 1 persoană a fost găsită decedată.

În aproape 50% dintre situații, incendiile au ca punct de plecare instalațiile electrice, mijloacele de încălzire și coșurile de fum defecte sau improvizate. Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente,

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
❕Este interzisă lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune!
❕Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!
❕Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
❕Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii!
❕Este interzisă suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori

Totodată, în ultimele 24 de ore au fost transmise 7 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 5 mesaje privind prezența animalelor sălbatice, în județele Brașov (1), Harghita (1), Mureș (2) și Prahova (1); 2 mesaje privind instituirea măsurii de carantină zonală și incidența de răspândire a SARS-CoV-2 în județele Ialomița și Satu Mare.

„Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro“ - au precizat reprezentanții IGSU.

Sursa foto: Facebook/IGSU
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii