Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:38 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU A doua Navă Multirol din România a fost lansată la Galați! Informații în exclusivitate despre noua navă (FOTO)

ro

19 Jul, 2023 12:34 1237 Marime text
Sursă foto: IGSU
  • A doua Navă Multirol a fost lansată miercuri, pe 19 iulie, la apă la șantierul naval din Galați
 
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis printr-un comunicat de presă că astăzi, 19 iulie 2023, a fost lansată la apă cea de-a doua navă multirol, capabilă să desfășoare activități specifice operațiunilor de intervenție în cazul situațiilor de urgență pe mare, inclusiv stingerea incendiilor.
 
Evenimentul a avut loc la șantierul naval din Galați și reprezintă un moment semnificativ în dezvoltarea și consolidarea capacităților de intervenție în domeniul maritim, fiind o dovadă clară a angajamentului nostru față de protejarea vieții, indiferent de mediul în care se află.
 
Prima navă a fost lansată la apă în data de 30 iunie, aceasta având capabilități pentru executarea misiunilor de căutare și salvare pe mare.
 
Iată ce tipuri de misiuni poate să desfășoare nava:
 
  • Capabilă să desfășoare misiuni de localizare și lichidare a incendiilor izbucnite la bordul navelor, platformelor maritime de extracție și foraj, inclusiv extragerea persoanelor aflate în pericol și stingerea incendiilor apărute ca urmare a aprinderii produselor petroliere deversate accidental pe suprafața apei.
  • Nava va fi dotată cu echipamente care îi vor permite să participe în cadrul operațiunilor comune cu alte structuri pentru stingerea incendiilor și limitarea poluării, inclusiv poate acorda sprijin forțelor participante pentru salvarea persoanelor aflate în pericol, cu capacitatea de preluare a supraviețuitorilor de până la 50 de persoane.
  • Este capabilă să asigure transferul de personal, răniți sau materiale în operațiuni cu elicoptere, are posibilitatea de a lansa/recupera UAV (Unmanned Aerial Vehicle), poate executa misiuni de decontaminare CBRN și activități de limitare a poluării pe mare.
  • Acest mijloc de mobilitate navală este capabil să execute misiuni operative continue, fără aprovizionare și realimentare până la trei zile, fiind proiectată să opereze în toate anotimpurile, atât în Marea Neagră, cât și Marea Mediterană.
 
IGSU a comunicat și caracteristicile navei:
 
  • capabilă să opereze în toate anotimpurile, în Marea Neagră și Marea Mediterană;
  • proiectată, echipată şi construită pentru o durată de viaţă de minim 30 de ani;
  • capabilă să execute misiuni operative continue, fără aprovizionare și realimentare până la trei zile, asigurând condițiile de trai și deservirea tehnicii de la bord;
  • echipată cu sisteme de stingere a incendiilor, inclusiv instalații de autoprotecție;
  • echipată cu platformă transfer elicopter (Winch-Only) și/sau lansarea/recuperarea a UAV (UnmannedAerialVehicle);
  • echipată cu radare, cameră supraveghere (zi - noapte), ambarcațiuni de intervenție rapidă pentru salvare, precum și sistem „rescue star” cu macara;
  • lungimea totală a navei este de 51,32 m, iar lățimea totală de 9,41 m.
 
Nava este achiziționată în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, Program Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), cod SMIS: 134028, iar costul acestui mijloc de mobilitate navală este de 122.842.999,53 LEI, inclusiv TVA (aproximativ 24,8 milioane Euro).
 
În luna octombrie a anului 2022 a avut loc semnarea contractului pentru achiziția a două nave multirol destinate salvării de vieți și protejării de bunuri, care sunt proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi, de către constructorul naval Grupul Damen.
 
Achiziția este finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020 și are valoarea totală de aproximativ 45 milioane de euro, a mai precizat sursa citată.

Citește și:

Ministerul Afacerilor Interne: Prima navă multirol a fost lansată la Galați! Investiție de peste 100 de milioane de lei (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii