Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:48 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GNM Tulcea hartuieste si Universitatea Bioterra

ro

11 Mar, 2009 02:45 5021 Marime text

DECUPAJ_Gabriela_Soparla_Garda_de_Mediu_02.jpg„Nu înţelegem cum un abuz făţiş a fost aprobat de atâtea organe şi a fost ascultată o doamnă care probabil are probleme psihice", au declarat reprezentanţii universităţii

Universitatea Bioterra Bucureşti a căzut şi ea victima fostului comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Tulcea, Gabriela Şopârlă. În ediţia de ieri a cotidianului ZIUA de Constanţa, am prezentat pe larg modul în care conducerea de la momentul respectiv a GNM Tulcea a hărţuit o societate constănţeană pentru a o determina să încheie asigurări cu firmele de profil agreate de Gabriela Şopârlă.
Investigaţiile au scos la iveală faptul că firma constănţeană nu este singura care i-a căzut victimă fostului comisar-şef al GNM Tulcea. Calculele realizate de reprezentanţii Universităţii Bioterra Bucureşti au stabilit că unitatea de învăţământ ar fi fost prejudiciată cu aproximativ patru miliarde de lei, prin acţiunile aceleiaşi Gabriela Şopârlă. Pe scurt, universitatea a avut ghinionul să devină „vecina" fostului comisar-şef de mediu, în satul tulcean Băltenii de Sus. Prof. univ. dr. Nicolae Ion, preşedintele universităţii, a povestit amănunţit necazurile pe care unitatea de învăţământ le-a avut de suferit de pe urma acestei relaţii de vecinătate. Ironic sau nu, fostul comisar-şef a blocat tocmai activitatea unei unităţi de învăţământ dedicată protejării mediului. „Având în vedere numeroasele incidente şi blocaje privind obţinerea autorizaţiei de construcţie a unei case de odihnă din satul Băltenii de Sus", spune prof. univ. dr. Ion, „precum şi prejudiciile materiale aduse Universităţii Bioterra Bucureşti, suntem nevoiţi să ne adresăm instanţei împotriva doamnei Şopârlă Gabriela, pentru abuzurile şi pagubele materiale menţionate în adresele anexate".

Avize peste avize

Concret, în noiembrie 2007, Universitatea Bioterra Bucureşti a obţinut certificatul de urbanism nr. 64/3360 din 27.11.2007 pentru imobilul „teren şi construcţii", în intravilanul localităţii Băltenii de Sus, comuna Beştepe. Reprezentanţii unităţii de învăţământ intenţionau să amenajeze un „minicampus" în Delta Dunării, iar terenul din Băltenii de Sus făcea parte din proiectul lor iniţial. De menţionat că, pentru obţinerea certificatului de urbanism din partea autorităţilor locale, reprezentanţii universităţii au fost nevoiţi să obţină fel de fel de avize: de la Ministerul Culturii, avizul Sistemului de Gospodărire a Apelor Tulcea, cel al Comisiei Tehnice a Consiliului Judeţean Tulcea, al Administraţiei Rezervaţiei Delta Dunării. Totodată, a fost nevoie de acordul vecinilor direcţi şi al Inspectoratului în Construcţii Tulcea. Preşedintele universităţii arată că „s-au indicat aceleaşi avize solicitate pentru doamna Gabriela Şopârlă, vecina noastră, dar care, în funcţia de director al Gărzii de Mediu, a rupt certificatul nostru de urbanism şi s-a opus executării acestei construcţii, făcând reclamaţii la toate organele din judeţ, care puteau bloca această construcţie, sub pretext că o să fie zgomot produs de profesori şi studenţi". Pe de altă parte, în mod suspect, „vecina" universităţii, Gabriela Şopârlă, nu a avut nevoie decât de avizul de Gospodărire a Apelor şi de cel al Ministerului Culturii.

Gabriela_Soparla_Garda_de_Mediu.jpgVecini cu „minicastelul" lui Şopârlă

Tocmai de la această mai degrabă „nesănătoasă" relaţie de vecinătate începe tot calvarul celor de la universitate. „Pentru început", au arătat ei într-un memoriu adresat Consiliului Judeţean Tulcea, „am făcut amenajări modeste în curte (de consolidare a terenului, plantare de pomi şi viţă de vie, o groapă pentru fosă ecologică, şanţuri superficiale pentru adunarea apei şi, ulterior, amenajarea unei anexe, cu măsuri curente de evitare a infiltraţiei de apă)". Ca într-o poveste, de cealaltă parte a gardului, „şi-a construit un «minicastel» de toată frumuseţea pe o suprafaţă de teren apreciabilă, cu dotări de excepţie, stimata doamnă Şopârlă Gabriela". Reprezentanţii universităţii au arătat că persoana în discuţie a avut faţă de aceştia un „comportament de defăimare, de sfidare, de blocaj şi insultă". În memoriul trimis directorului executiv al Agenţiei de Protecţie a Mediului de atunci, Bectaş Cadîr, prof.univ.dr. Nicolae Ion afirmă: „Cu toate acestea, am obţinut toate avizele strict necesare şi le-am depus pentru avizul de mediu, dar şi aici a intervenit, probabil, din nou doamna Şopârlă şi ni s-au cerut alte şi alte avize, încât nu mai ştim care sunt necesare şi care nu". De altfel, între timp, oamenii spun că au avut şi alte greutăţi: li s-au furat materialele de construcţii şi le-au fost scoşi pomii tineri şi viţa de vie. „Nu înţelegem cum un abuz făţiş a fost aprobat de atâtea organe şi a fost ascultată o doamnă care probabil are probleme psihice", spune preşedintele universităţii. La momentul actual, reprezentanţii unităţii de învăţământ îşi caută dreptatea în justiţie. „Întrucât avizul de mediu a fost blocat fără nicio motivaţie (în afară de aceea de vecinătate, pe care o invocă doamna Şopârlă şi care la o distanţă de peste patru metri nu mai este logic necesară), ne-am adresat instanţei judecătoreşti pentru a recupera materialele dispărute, deblocarea activităţii didactice şi începerea cercetărilor în domeniul protecţiei mediului", conchide prof. univ. dr. Nicolae Ion.

{mos_ri:Bioterra Bucuresti}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cineva 31 Jan, 2011 00:53 lol.....acum e un loc de betii....manele....masini ffff scumpe si un numar mare de "barcute".aa...uitasem! este si o piscina in care se infiltreaza apa din Dunare, de cate ori ploua e plina cu tot ce se scurge din sat si nicodata folosita :))))) s-a luat vopseaua de pe ea si nu are niciun sistem de circulare sau curatare a apei :))))) e o cada un pic mai mare vopsita cu albastru.....niste rate s-ar distra tare acolo si pt cei cu agroturismul.....cine planteaza brazi in Delta si spera sa reziste si sa fie in concordanta cu mediul inconjurator :))))) e tare de vazut, de curiozitatea articolului m-am deplasat la hotelul de langa (pe care il si recomand) sa vad cat de minunat poate fi :)))) e distractiv tare..... Pt cei ce nu cred pot sa o vada cu ochii lor. Nu e nevoie de cat de 10 minute sau mai putin sa iti faci o idee de risipa si un "mic" calcul la ce inseamna spalarea mintilor si a banilor
  • Pt Goguta 02 May, 2009 15:07 In cazul in care nu stiai Bioterra este cunoscuta international, acest campus este destinat studentilor, nu e singurul pe care universitatea il pune la dispozitia studentilor pentru practica, atat in tara cat si afara in colaborare cu alte universitati, Universitatea Bioterra ofera mult mai multe studentilor decat alte universitati, in afara de faptul ca e cea mai ieftina facultate din Bucuresti. Inca ceva, la cursuri vi de placere, chiar daca nu esti cel mai bun student, chiar daca nu iti tocesti coatele invatand, cand iesi din sala de curs deja stii cursul. la Bioterra sunt niste oameni minunati, totul se bazeaza pe prietenie si respect! Daca nu stii mai bine taci, vorbesti in plus :-@. Tu cate clase ai?????!!!!
  • fgd-1 11 Mar, 2009 10:21 Goguta-esti *** de bubui ! Mai ****, daca nu-l cunosti pe dl.prof.univ.dr.Nicolae Ion,taci dracului din gura.Este primul care a introdus notiunea de agroturism din Romania,dupa revolutie,este omul care munceste atat ziua cat si noaptea,nu ca tine care dormi atat ziua cat si noaptea-***.Nu-i ajungi nici la degetul mic ****.Am absolvit Bioterra in 1999 si am sustinut examenul de licenta cu dl.prof.univ.dr.,care a fost foarte exigent cu mine,ca si cu ceilalti studenti.Bioterra este un NUME in Romania si nu merita sa-l calci tu *** in picioare.******!
  • Goguta 11 Mar, 2009 09:28 E bine ca scrieti astfel de articole. Asta pentru ca parintii copiilor care “invata” la Bioterra sa afle ca un “presedinte” (???!!!) de universitate isi face casa de odihna la Balteni pe banii lor; sau poate ca era vorba de o “baza de practica” pentru studenti? Daca faceti sapaturi veti afla multe ciudatenii si despre fundatia pe care este “grefata” asa-zisa universitate. Goguta.