Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Final fericit în dosarul "Mită la primărie" Ionel Pilat, achitat şi el de Curtea de Apel

ro

13 Nov, 2010 00:00 2568 Marime text
6_mitqa_pilat_-_constantin_babus_marius_tarcatu_ion_pilat.jpgRăsturnare de situaţie în dosarul "mită la primărie". Găsit de două instanţe vinovat de comiterea infracţiunii de şantaj şi condamnat la închisoare cu suspendare, Ionel Pilat, directorul Direcţiei Servicii Publice din Primăria Constanţa a fost declarat nevinovat de magistraţii Curţii de Apel Constanţa.

Mai exact, completul format din preşedintele Dan Năstase şi judecătorul Viorica Lungu din cadrul Curţii de Apel a ajuns la concluzia că faptei care i se impută lui Pilat, anume şantaj, îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii. Pe cale de consecinţă, directorul din Primărie a fost achitat de Curtea de Apel Constanţa în temeiul articolului 10 litera d din Codul de procedură penală. Tot achitare a fost soluţia şi în cazul şefului Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat din Primăria Constanţa, Constantin Babuş, şi, respectiv al lui Marius Tărcatu, angajat al Consiliului Judeţean Constanţa, cei doi fiind acuzaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie de luare de mită şi, respectiv, complicitate la luare de mită. Acelaşi complet, după ce a analizat probele de la dosar, a ajuns la concluzia că faptele care li se impută lui Babuş şi lui Tărcatu de către DNA nu ar exista, ei fiind achitaţi în baza articolului 10 litera a din Codul de procedură penală. Sentinţa de ieri a Curţii de Apel Constanţa a fost pronunţată după ce verdictul a fost amânat de două ori. Procurorii pot ataca hotărârea în recurs, adresându-se Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Istoricul procesului

Foarte interesant, aceasta este prima achitare pe care o obţine Ionel Pilat, cu ocazia celor două judecaţi anterioare ale cazului fiind găsit vinovat şi condamnat la pedepse cu suspendare. Cele două instanţe care l-au condamnat pe Pilat au fost Tribunalul Constanţa şi, respectiv, Curtea de Apel Constanţa. De menţionat că, în ceea ce-i priveşte pe Babuş şi pe Tărcatu, aceştia fuseseră iniţial declaraţi vinovaţi de către Tribunalul Constanţa, dar au fost achitaţi de Curtea de Apel. Singurul care rămăsese condamnat era Pilat. Totuşi, la momentul la care s-au judecat recursurile declarate de DNA, dar şi de Pilat, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au ajuns la concluzia că dosarul directorilor din primărie ar trebui rejudecat de către Curtea de Apel Constanţa. Astfel, dosarul a fost trimis înapoi la Constanţa, iar procesul a reînceput, rejudecându-se apelul. Ieri, la finalul rejudecării apelului, Curtea de Apel a ajuns la concluzia că toţi suspecţii trimişi în judecată de DNA ar trebui achitaţi de acuzaţiile aduse. Surse apropiate cazului au precizat că nu este exclus ca dosarul să fi fost trimis înapoi la Constanţa "cu dedicaţie" de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel încât şi Ionel Pilat să fie achitat. Rămâne de văzut dacă, de această dată, hotărârea Curţii de Apel Constanţa va rămâne neschimbată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii