Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fals calugar urmarit general

ro

17 Oct, 2002 00:00 3122 Marime text

Iacobuti a fugit, se pare, in Grecia, dupa ce a escrocat multi oameni, mintindu-i ca strange bani pentru copiii orfani

ZIUA de Constanta a prezentat, in primavara acestui an, mai multe materiale despre un calugar-impostor * Gheorghe Halici Iacobuti se stabilise in Plopeni si a escrocat foarte multi oameni, pe care i-a mintit ca strange bani pentru copiii orfani * El este dat in urmarire generala si se pare ca a fugit in Grecia * Actele pe care le-a uitat in casa din Plopeni arata ca el si-a falsificat un certificat de preotie, falsificand si semnatura unui episcop * Fiind demascat de catre Arhiepiscopul Tomisului, Iacobuti a intocmit o scrisoare prin care voia sa renunte la Biserica Ortodoxa Romana, pe care o considera "apostata", ca sa obtina protectia Arhiepiscopului Atenei * Pentru a-l convinge pe acesta, ii oferea capela si asezamantul social, inca neterminate, de la Plopeni

Falsul preot Gheorghe Halici Iacobuti, despre care cotidianul ZIUA de Constanta a mai scris, a fost, in sfarsit, demascat. El a fost dat in urmarire generala, dar a reusit sa fuga, se pare, in Grecia. Gheorghe Iacobuti Halici pretindea ca este calugar "pe stil vechi" si ca asculta de un anume episcop "Cristofor" din Grecia. El se stabilise in satul Plopeni si de acolo a incercat mai multe manevre pentru a face bani nemunciti. Mai intai, Iacobuti s-a chinuit sa ia in concesiune cladirea dezafectata a unui fost "camin de copii", situat la marginea satului. Astfel, el a intrat in conflict cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru ca nu a putut sa dovedeasca faptul ca este preot. Apoi, falsul calugar s-a asociat cu directorul fundatiei "Humanitas", cu sediul in Mangalia, care sprijina persoanele cu handicap, promitandu-i ca vor pune pe picioare proiecte minunate impreuna. Cei de la "Humanitas" s-au convins repede ca nu este asa, pentru ca Iacobuti s-a folosit, in interes personal, de numele si stampila fundatiei. Atunci cand a vazut ca intelegerea cu "Humanitas" a cazut, Iacobuti si-a facut propriul ONG, pe care l-a numit "Sfanta Elena si pruncul". Apoi si-a cumparat o casa in Plopeni si a inceput construirea unei capele si ridicarea unui asezamant social, cu spatii de cazare pentru copiii fara parinti. Banii i-a luat din diverse sponsorizari sau recurgand la tot felul de siretlicuri. Preotul ortodox din Plopeni, Mihai Albulet, ne-a povestit ca Iacobuti cerea bani de la persoane fizice sau de la firme si se recomanda "preotul din Plopeni", folosindu-se astfel de o calitate pe care nu o avea. Tot parintele Albulet ne-a spus ca Iacobuti a incercat sa il pacaleasca chiar si pe un om de afaceri din localitate, Vladuceanu, caruia i-a cerut materiale de constructii, promitandu-i ca ii va da banii, lucru care nu s-a intamplat. La fel au patit multi oameni, din toata tara. Mai mult, dupa disparitia lui misterioasa, in fosta locuinta s-au descoperit acte de donatie false, prin care el deturnase fonduri de la sponsori in buzunarul sau.

Acte cu semnaturi falsificate

Ca sa isi mai rotunjeasca veniturile, Iacobuti si-a trimis un asociat la Bacau, sa stranga bani pentru copiii sarmani. Acesta a fost prins de Politie, pentru ca folosea un chitantier expirat din anul 1998, si a fost obligat sa il demaste pe Gheorghe Halici Iacobuti. Inainte ca Politia sa mearga la Plopeni, sa il "salte" pe escroc, Iacobuti a fost informat pe cai oculte si si-a luat talpasita. El a vandut repede casa din Plopeni, a luat cu el bunurile mai de pret si a disparut in graba. Barbatul a fost dat in urmarire generala, iar politistii din Chirnogeni au gasit in casa un diplomat cu acte, pe care Iacobuti le uitase in plecarea lui precipitata. Actele dovedesc din plin escrocheriile facute de acesta. Desi pretinde ca este preot pe stil vechi, in geanta a fost gasit un "Act de duhovnicie" scris de mana si semnat de "protosinghelul Damaschin" si de catre Prea Sfintitul Gherasim Putneanu. Actul respectiv se vrea a fi un soi de certificat de hirotonie, prin care s-ar autentifica faptul ca Iacobuti ar fi fost hirotonit preot. Asa-zisul act poarta semnaturi dubioase si este plin cu stampila "Schitul Poiana Arsitei". In dreptul semnaturii episcopului, in loc sa apara stampila oficiala a Episcopiei, este insemnul heraldic al schitului, ceea ce dovedeste ca semnatura a fost falsificata in mod grosolan. Privind lucrurile in aceasta lumina, apare clar faptul ca Iacobuti a stat o vreme in Schitul Poiana Arsitei, de unde probabil a fugit pentru a se capatui.

Si-a renegat Biserica pentru bani

Iacobuti a incercat chiar sa renege Biserica Ortodoxa Romana, in speranta ca va obtine sprijinul Arhiepiscopului Atenei si Insulei Salamina. El i-a trimis acestuia o scrisoare in care spunea: "...sunt departe de Credinta Ortodoxa prin faptul ca slujesc dupa un Calendar si o Biserica, care conform Pidalioanelor si Sfintilor Parinti se poate numi apostata, aici referindu-ma la Calendarul Gregorian dupa care se slujeste in Biserica Ortodoxa Romana, Calendar pe care actualmente eu il consider neo-catolic, un Calendar Laic care nu are nimic in comun cu Pascalia indriduita de Sfintii Parinti". "Ca urmare a celor aratate mai sus si dupa discutiile purtate, am decis atat eu, cat si familia si cei din jurul casei mele, sa batem la portile Sfintiilor Voastre pentru a ne primi si pe noi, ratacitii, a ne catehiza si mirui in Dreapta Credinta Crestin Ortodoxa si, constienti fiind de ratacirea in care suntem acum, cerem dorind sa primim rugaciunile de iertare ale Inalt Prea Sfintiei Voastre", adauga el spre finalul scrisorii. La penibila scrisoare Iacobuti a anexat un "Angajament", in care promite sa puna sub ascultarea Arhiepiscopiei Atenei capela si asezamantul social pe care le-a inceput la Plopeni. Probabil ca Iacobuti nu a reusit sa mai expedieze aceste acte, fiind luat pe nepregatite de Politie si a fost nevoit sa fuga. Se pare ca el a plecat, totusi, in Grecia, pentru a scapa de urmarire.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii