Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:56 01 10 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziție la Biblioteca Județeană Constanța „De la vocație la creație- idei, forme de manifestare, semnificații”, eveniment cu ocazia „Zilei Rezervistului Militar” (FOTO+VIDEO)

ro

29 May, 2023 16:57 1430 Marime textCu ocazia „Zilei Rezervistului Militar”, are loc expoziția „De la vocație la creație: idei, forme de manifestare, semnificații”, organizată de Sucursala Constanța a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații, la sediul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța (holul de intrare), la data de 29 mai a.c.. 


În cadrul evenimentului sunt expuse lucrări cu caracter științific, literar și artistic realizate de membrii Sucursalei, care evidențiază preocupările lor creative., a menționat Ion Preda, presedintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații. 


Participanții vor putea să interacționeze cu expozanții referitor la motivațiile, scopurile și mijloacele de realizare a lucrărilor prezentate.

În cadrul evenimentului a luat cuvântul Ion Preda, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații. 

Ion Preda

Ziua rezervistului militar a fost instituită prin hotărârea de Guvern nr.467 din 12 mai 2010, publicată în Monitorul Oficial nr.333 din 19 mai 2010 și se sărbătorește anual la 31 mai.

La activitatea noastră au fost invitați reprezentanți ai autorităților județene și locale precum și cei din Direcția de Cultură. 

Participă din partea Bibliotecii, gazda noastră, Corina Apostoleanu. Au fost invitați deasemenea și comandatii militari regionali și locali. Participă și Daniel Ferencz, șef IJJ. A fost invitat și a promis că va veni și domnul Glugă de la IPJ Constanța. a spus Preda în debutul evenimentului. Ce înseamnă să fii rezervist voluntar

Rezerviștii voluntari reprezintă personalul selecționat pe bază de voluntariat, care consimte, pe bază de contract individual pe durată determinată, denumit în continuare contract, să încadreze funcții în statele de organizare ale structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Primul contract se încheie pe o perioadă de 4 ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum 3 ani.

Rezerviștii voluntari pot fi cadre militare rezerviști voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri) sau soldați și gradați rezerviști voluntari.

La instituirea stării de urgență sau a stării de asediu, precum și la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, contractele rezerviștilor voluntari se suspendă, iar aceștia sunt concentrați/mobilizați, în condițiile legii, și sunt încadrați în aceleași funcții.

La desconcentrare sau la declararea demobilizării, rezerviștii voluntari sunt desconcentrați sau demobilizați, iar contractele se derulează în continuare până la expirarea acestora.

Rezervistul voluntar este încadrat pe funcția prevăzută în contract la semnarea acestuia.

Rezerviștii voluntari se pregătesc pentru a îndeplini orice misiune, la fel ca și militarii în activitate.

În timp ce militarii profesioniști sunt prezenți zi de zi în unitatea militară în care sunt angajați, rezerviștii voluntari trebuie să fie prezenți la unităţile lor lor doar în perioadele de instruire și de îndeplinire a misiunilor, atunci când sunt chemați, pentru anumite perioade, scurte și bine determinate.

În afara acestor obligații, rezerviștii voluntari care sunt angajați în mediul civil, își vor continua activitatea la locul lor de muncă.

În perioada în care sunt chemați la unitate, rezerviștii voluntari primesc salariul aferent funcției militare pe care o ocupă, la fel ca militarii în activitate care ocupă funcții similare.

În restul timpului, când își continuă activitățile obișnuite, ca civili,li se acordă 30% din salariul funcției militare pe care o au ca rezervisti.Citește și: Interviu online cu colonelul Ion Frăţiman, comandantul Centrului Militar Zonal Constanţa. Calitatea de rezervist voluntar nu este un job de bază. Poate fi interpretată ca un... part-time
Urmareste-ne pe Google News

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii