Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:18 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expansionismul universitatii a fost stopat

ro

08 Nov, 2003 00:00 1301 Marime text

"Ovidius" scapa printre degete cladirea Liceului Sanitar, pe care o obtinuse printr-o hotarare a Consiliului Local

Consiliul Local s-a razgandit si a decis ca imobilul in care functioneaza liceul si caminul "George Emil Palade" sa ramana Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) * Cladirea fusese solicitata si primita de catre Universitatea "Ovidius", care nu s-a multumit cu cele doua sali pe care conducerea liceului i le daduse gratuit * Probabil ca universitatea intentiona sa modernizeze caminul si sa il faca profitabil pe timpul verii, cand ar fi castigat bani din cazarea turistilor * Ne intrebam daca nu ar trebui ca si cladirea Facultatii de Medicina, care a apartinut tot ISJ, sa redevina scoala, fiind cunoscut faptul ca orasul are nevoie de mai multe spatii pentru invatamantul preuniversitar

Cotidianul nostru a publicat, in editia din 1 noiembrie, un material cu titlul "Locuri de cazare puse la blat de sefii Universitatii "Ovidius" Constanta". Articolul prezenta modul in care universitatea a intrat in posesia cladirii Liceului "George Emil Palade" - impreuna cu caminul acestei scoli - cunoscut si sub numele de "Sanitar". Cu toate ca acest imobil a intrat in administrarea universitatii, oficialii de la "Ovidius" au tinut ascunse locurile de cazare destinate studentilor din acest camin, pentru a le scoate ulterior din sertar. Prin primirea acestui camin, universitatea facea o buna afacere, caci se trezea cu un imobil cu sali de clasa si 110 locuri de cazare, in centrul orasului.

Sarpele de la san

Universitatea pusese ochii pe acest camin mai demult. La fel si pe spatiile de invatamant ale Liceului "George Emil Palade", care le-a pus la dispozitie doua sali pentru studentii Facultatii de Medicina. A fost o intelegere verbala, de pe urma careia liceul nu primea nici un ban, conducerea considerand ca universitatea trebuie ajutata. Drept rasplata, sefii universitatii s-au gandit ca, daca tot li s-a oferit un deget, ar putea sa ia toata mana. Zis si facut: Consiliul Local a emis un ordin prin care caminul liceului trecea in administrarea universitatii. Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) si Prefectura au contestat aceasta decizie, dar au pierdut procesul. Drept urmare, universitatea urma sa preia caminul. Pentru acest an insa, elevii liceului si ai scolii postliceale au continuat sa locuiasca in camin, iar studentii au ocupat numai 14 locuri. Pentru anul urmator, lucrurile ar fi urmat sa se schimbe. S-a tot zvonit ca Liceul "George Emil Palade" va fi desfiintat, caci specializarile acestuia nu ar avea cautare, situatie in care universitatea nu ar mai fi avut nici un fel de obligatii morale fata de elevii cazati inca in acest camin. Zvonul a fost insa infirmat de purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean, Liliana Timofte, care ne-a declarat ca nu se doreste desfiintarea acestui liceu, care va continua sa existe.

Cladirea Facultatii de Medicina ar trebui sa revina ISJ

La putin timp dupa ce universitatea s-a trezit cu acest plocon gras, lovitura de teatru! Consiliul Local s-a razgandit si a anulat decizia cedarii cladirii. Motivul: liceul trebuie sa continue sa existe, iar Constanta are nevoie de spatii de invatamant pentru scoli si licee si nu isi permite sa le mai si piarda pe cele pe care le detine. Toate planurile universitatii s-au naruit, iar banii pe care i-ar fi putut castiga in timpul sezonului din cazarea in sistem hotelier a angajatilor MECT s-au dus pe apa sambetei. Probabil ca aceasta decizie e implinirea unui act de dreptate. S-ar putea - de ce nu? - ca acesta sa fie numai inceputul, daca luam in calcul faptul ca Facultatea de Medicina a Universitatii "Ovidius" isi desfasoara activitatea in cladirea unei foste scoli din Piata Chiliei, pe care inspectoratul a cerut-o inapoi in repetate randuri!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii