Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:37 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După trei amânări a venit și condamnarea lui Mircea Băsescu

ro

09 Jan, 2016 00:00 1219 Marime text


Magistrații Tribunalului Constanța l-au condamnat, ieri, pe Mircea Băsescu la pedeapsa de patru ani închisoare cu executare alături de Marian Căpăţână care a primit trei ani. Ambii au fost judecaţi pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă.
 
Judecătoarea Emilia Ganera, din cadrul Tribunalului Constanţa este cea care a decis sentințele pentru fratele fostului președinte al României și Marian Căpăţână. Însă, decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanța.
 
Conform pronunțării de astăzi Mircea Băsescu și Marian Căpăţână mai au înafară de pedeaspsa cu închisoarea și alte interdicții de îndatoriri de îndeplinit. Este vorba despre faptul că niciunul din ei nu are dreptul de a fi ales sau de a ocupa o funcție  în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice sau care implică exerciţiul autorităţii de stat. De asemenea, nici Băsescu și nici Căpăţână nu au dreptul de a comunica între ei şi nici cu membrii familiei Anghel (Anghel Sandu, Anghel Fănica, Anghel Florin, Anghel Izaura, Anghel Grinică Ion şi Constantin Marius  şi nici să se apropie de aceștia pe o durată de 2 ani, care începe după executarea pedepsei închisorii.  
 
În același timp s-a dispus confiscarea specială de la inculpaţi ,în folosul statului, a sumei de 265.000 euro (echivalent în lei la cursul BNR la data efectuării plăţii). Atât pentru Băsescu cât și pentru  Căpăţână se menţine măsura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile imobile și mobile aflate în proprietatea inculpatilor.
 
Tot astăzi, magistrații au respins ca nefondată, cererea formulată de Anghel Florin de restituire a sumei de 600.000 euro. De asemenea, aceștia obligă fiecare inculpat la plata unei sume de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului.
 
Vă reamintim că în 11 decembrie, la Tribunalul Constanţa a avut loc ultimul termen în acest dosar, iar cu acel prilej DNA a cerut condamnarea la închisoarea cu executare pentru Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, în cazul primului solicitând ca pedeapsa să fie orientată spre maximul prevăzut de lege.
 
Avocatul lui Mircea Băsescu, Florin Şurghie, a cerut achitarea clientului său, spunând că nu există dovezi în legătură cu săvârşirea faptei, iar în cazul în care instanţa va considera că este nevoie de o pedeapsă cu închisoarea, aceasta să fie cu suspendare.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ridvan 08 Jan, 2016 23:43 Pai daca Mircea Basescu, a luat 4 ani, radu george lucian, patronul de la Yal Concept srl,, pentru evaziune si spalare de bani de peste 2.000.000 lei cat o sa ia? Dar nu I sa dati comentariul pentru ca voi orimiti bani de la ordinarul asta ca sa ii vopsiti pe altii! Hai dati comentariul asta pe ziar ca sa dovediti contrariul?