Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Distincţii onorifice noi în Ministerul Afacerilor Interne. Au fost instituite prin ordin al ministrului Carmen Daniela Dan (galerie foto)

ro

18 Dec, 2018 03:41 3693 Marime text
În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 1065 de ieri, 17 decembrie 2018, a fost publicat Ordinul nr. 140/2018 pentru modificarea anexelor nr. 1-6 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, nr. 49/2014 privind instituirea și conferirea unor distincții onorifice în Ministerul Afacerilor Interne.
 
Actul normativ, pe care îl prezentăm mai jos, este semnat, la 10 decembrie, de ministrul de resort Carmen Daniela Dan.
 
Ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:

Art. I. - Anexele nr. 1-6 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, nr. 49/2014 privind instituirea și conferirea unor distincții onorifice în Ministerul Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 245 din 7 aprilie 2014, cu modificările ulterioare, se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1-6 care fac parte integrantă din prezentul ordin.

Emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne

Este confecționată din tombac auriu sau argintiu, în funcție de metalul elementelor din câmp, este de formă circulară, are diametrul de aproximativ 45 mm și grosimea de 3 mm. Culorile sunt emailate. Emblema de onoare are la bază și poziționat pe avers noul însemn heraldic al Ministerului Afacerilor Interne compus dintr-o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subțiri sus și jos, împodobit, în față, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) și două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea și al cincilea mai mari și decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus și jos și alte două linii verticale pe flancuri, așezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziționate în triunghi și, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea și al patrulea mai mici și încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru și cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din față sunt intercalate de două vârfuri ascuțite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din față sunt vizibile, de formă arcuită și ornate cu perle, care se reunesc și se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroșată, din mijlocul căreia se înalță un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broșează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale și perlele de culoare albă.
 
Pe pieptul acvilei, un scut despicat de o linie și tăiat de două, cuprinzând în cele șase cartiere simboluri care desemnează cele mai importante structuri ale instituției, după cum urmează: 1. Inspectoratul General al Poliției Române - câmp albastru, încărcat în partea superioară cu o balanță de aur cu talgerele în echilibru, iar în cea inferioară cu două securi consulare române, naturale, încrucișate în săritoare; 2. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență - câmp purpuriu, încărcat cu două topoare încrucișate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier așezată din profil; dedesubt se află o grenadă explodând, de la care pornesc în dreapta și stânga ramuri de stejar, totul de argint; 3. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră - câmp verde, încărcat cu o bornă de hotar de argint, având în partea de sus două spade albastre, încrucișate în săritoare, iar în cea de jos o ancoră neagră; borna are ca suporți 2 lei de aur, limbați roșu, afrontați; 4. Inspectoratul General al Jandarmeriei Române - în câmp, pe albastru, un romb de argint, ieșind dintr-o cunună formată din trei frunze de stejar de aur, având în centru litera "J" stilizată cu negru; 5. Administrația - câmp albastru încărcat cu un leu de aur născând dintr-o coroană deschisă, cu cinci fleuroane, ținând cu labele anterioare un baston de același metal, încărcat cu cinci flori de crin roșii; 6. Arhivele Naționale - câmp roșu, încărcat cu o făclie neagră, cu flacără de aur, poziționată în bară, peste care broșează un pergament desfășurat, natural, dispus în bandă și validat cu sigiliu atașat roșu, cu bordură neagră, prins de suport cu șnur albastru.
 
În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eșarfă albă: PRO PATRIA ET ORDINE IURIS (PENTRU PATRIE ȘI ORDINEA DE DREPT).
 
Compoziția este flancată și, totodată, broșează, pe margine, pe două ramuri de lauri de aur, dispuse circular și care se încrucișează, în partea inferioară, în săritoare.
 
Pe revers este scris orizontal, în relief, cu litere majuscule, înalte de 2 mm, pe trei rânduri: EMBLEMA DE ONOARE/A/ MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE.
 
Tot pe revers, de capul acvilei este atașat un dispozitiv de prindere, de formă trapezoidală, terminat, în partea de sus, cu un inel cu diametrul de 15 mm, ambele aurii, de care este legată o panglică din rips moarat, lată de 30 mm, cu trei benzi verticale, de câte 10 mm lățime, alternând albastru-auriu-roșu; panglica are, pe revers, un sistem de prindere.
 
Pentru persoanele juridice, panglica emblemei va avea lungimea de 2.000 mm; la un capăt al panglicii este atașată emblema, iar la celălalt un canaf auriu cu lungimea de 120 mm.
 
Emblema de Onoare pentru misiuni internaţionale

Este asemănătoare cu emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne, doar că pe revers este scris orizontal, cu litere majuscule și pe cinci rânduri, EMBLEMA DE ONOARE/A/MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE/PENTRU/MISIUNI INTERNAȚIONALE, iar credința (două mâini care se strâng) aurie broșează atât peste dispozitivul de prindere care este mai alungit, cât și pe extremitățile superioare ale frunzelor de lauri aflate în partea cea mai de sus a celor două ramuri.
 
Emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne cu însemn de război
 
Este similară emblemei de onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaționale, cu precizarea că, pe revers, sunt scrise, pe cinci rânduri, cuvintele EMBLEMA DE ONOARE/A/MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE/CU/ÎNSEMN DE RĂZBOI, iar extremitățile lamelor celor două spade încrucișate, aurii, broșează atât peste dispozitivul de prindere, cât și pe extremitățile superioare ale frunzelor de lauri aflate în partea cea mai de sus a celor două ramuri.
 
Placheta de onoare a Ministerului Afacerilor Interne

Este compusă dintr-un scut albastru, încărcat, în registrul inferior, cu emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne, fără dispozitivul de prindere terminat cu inel și fără panglică.
 
Deasupra emblemei, în șef, într-un dreptunghi auriu, alezat, sunt gravate, cu litere majuscule, pe trei rânduri, cuvintele: PLACHETA DE ONOARE/A/MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE.
 
Brevetul prin care se atestă conferirea emblemelor de onoare are, în partea de sus, pe centru, scris textul Ministerul Afacerilor Interne, iar dedesubt este plasat însemnul heraldic al instituției, așa cum apare în Ordinul ministrului internelor și reformei administrative nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările și completările ulterioare. Sub însemnul heraldic al ministerului sunt scrise, pe trei rânduri, "Brevet/Ministrul Afacerilor Interne/Dorind a răsplăti meritele", apoi date privind gradul, numele și prenumele (cu inițiala tatălui), denumirea unității/structurii/instituției din care face parte beneficiarul, meritele pentru care se acordă. Dedesubt este scris, pe un rând, "Conferă", iar pe alte două, trei și tot trei rânduri, denumirile emblemelor de onoare prezentate în anexele nr. 1-3 la ordin. În partea stângă inferioară sunt scrise, pe două rânduri, locul de emitere, numărul și data ordinului de conferire. Brevetele sunt validate prin semnătura ministrului afacerilor interne și sigiliul timbru sec al instituției emitente.

Diploma pentru conferirea plachetei de onoare

Reprezintă documentul oficial prin care se certifică conferirea plachetei de onoare și are imprimată pe suprafața sa, în partea superioară, pe centru, denumirea Ministerului Afacerilor Interne și sub aceasta însemnul heraldic al instituției. Sub însemnul heraldic al ministerului sunt scrise, pe trei rânduri, "Diplomă/Ministrul Afacerilor Interne/Dorind a răsplăti meritele", apoi date privind gradul, numele și prenumele (cu inițiala tatălui), denumirea unității/structurii/instituției din care face parte beneficiarul, meritele pentru care se acordă. Dedesubt sunt scrise, pe un rând, "Conferă", iar pe alte două rânduri denumirea "Placheta de Onoare/a Ministerului Afacerilor Interne" prezentată în anexa nr. 4 la ordin. În partea stângă inferioară sunt scrise, pe două rânduri, locul de emitere, numărul și data ordinului de conferire. Diploma este validată prin semnătura ministrului afacerilor interne și sigiliul timbru sec al instituției emitente.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii