Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Bărbat arestat după ce ar fi adus elogii unor organizații teroriste din Orientul Mijlociu

ro

18 Nov, 2023 10:42 724 Marime text
  • La data de 15 noiembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 33 alin. 1 lit. c), art. 33 ind.2 alin. 4 şi art. 38 ind. 2 alin.1 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului.

Conform unui comunicat din partea DIICOT, la data de 15 noiembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 33 alin. 1 lit. c), art. 33 ind.2 alin. 4 şi art. 38 ind. 2 alin.1 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului:

 - procurarea, deţinerea, confecţionarea, fabricarea, transportul sau furnizarea de produse ori tehnologii cu dublă utilizare sau de produse militare ori de materii explozive sau inflamabile, în scopul producerii de mijloace distructive, dispozitive explozive de orice fel, precum şi a substanţelor chimice, biologice, radiologice ori nucleare, de natură să pună în pericol viaţa, sănătatea oamenilor, animalelor sau mediul. 
-  promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni. 
 - accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare.
 
Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că în cursul anului 2023, inculpatul și-a creat un cont pe o platformă de socializare prin intermediul căruia, în mod repetat, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale a adus elogii unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu și unor lideri ai acestora, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism. 

De asemenea, în aceeaşi perioadă, folosind sisteme informatice, a accesat în mod repetat, de pe același cont, materiale de propagandă teroristă şi a deţinut, fără drept, astfel de materiale în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare pe care îl parcurge.

Totodată, inculpatul a accesat şi distribuit în mediul online, pe aceeaşi reţea socială, un material conținând instrucţiuni cu privire la fabricarea sau folosirea de explozivi, arme de foc sau orice alte arme, substanţe nocive sau periculoase ori cu privire la tehnici sau metode specifice de săvârşire sau sprijinire a săvârşirii unor acte de terorism. 
La aceeaşi dată  a fost efectuată o percheziție domiciliară, ocazie cu care la locuința acestuia au fost identificate  și indisponibilizate sistemele informatice utilizate la  săvârşirea infracţiunilor.

La data de 16 noiembrie 2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile de urmărire penală au fost realizate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DIICOT - Structura Centrală, IGPR - DCCO - Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş”.

Acţiunea a fost realizată la sesizarea Serviciului Român de Informaţii şi a beneficiat de suportul de specialitate al acestei instituții.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție”, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Bistrița-Năsăud: Patru persoane reținute pentru trafic de droguri. Ce spun procurorii DIICOT
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii