Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:58 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Dezbatere publică pe tema înființării și funcționarii Organizației de Management al Destinației a Județului Constanța (FOTO)

ro

02 Mar, 2023 11:07 1539 Marime text

UPDATE 3 

 Ia cuvântul George Măndilă, președinte OMD Constanța-Mamaia și posibil viitor membru fondator al OMD județean.

George Măndilă, președinte OMD Constanța-Mamaia

 Măndilă a spus că a citit draft-ul statutului.

Avem cateva obiecții sau propuneri. Încep punctual. Am observat la articolul 10 că este definit scopul. Asta înseamnă că taxele vor fi folosite și pentru dezvoltare si promovare a turismului. La obiective am o propunere - să privească cu atenție statutul local și să completeze cu diferența de activități din statutul nostru.

 Propune aderarea mai multor entități și are o întrebare pentru minister - care e numărul minim de fondatori.

Numărul minim pentru a se înființa o asociatie este de trei., punctează Talabă. 

Măndilă a mai spus că este o problemă cu plata a 20% de la OMD Constanța Mamaia către OMD Județul Constanța care va fi o sumă mai mare decât restul entităților. El propune ca CJC să vireze aceeași cotă parte. 

Lista propunerilor continuă, iar dezbaterea are ca obiectiv perfecționarea constituirii OMD Județ Constanța.

Dorește totodată mărirea duratei mandatelor pentru președinte și Consiliul Director. 


UPDATE 2 

Reprezentata ministerului, Georgiana Talabă prezintă legislația. Ea face o trecere în revistă printr-o prezentare powerpoint a legislației.

Reprezentata ministerului, Georgiana Talabă
Sunt patru tipuri de OMD: județean, regional, local și național. 

Criteriile minime pentru cele locale: să aibă cel puțin 100 de locuri de cazare, să aibă un post de manager de destinație turistica, proiect de strategie de dezvoltare și marketing și un buget de minim 30.000 de euro.



Organizația regională se înființează prin asocierea mai multor OMD județene. 

Diferențele sunt la buget și număr de locuri de cazare. 

UPDATE 1 

Stelian Gima a luat cuvântul în cadrul evenimentului. 

“Ne aflăm într o perioadă încare ar trebui să ne îndreptăm atenția în partea frumoasă, la doamne. A fost o zi plină de simboluri în zona balcanică a Europei. O zi în care si noi, cei din Romania, o sărbătorim asa cum trebuie. E o zi plină de semnificații și putem spune ca e renașterea naturii. E începutul calendaristic al primăverii. Este revenirea la viață. Discutăm de un început. Tot despre un început discutam si in aceasta întâlnire de astăzi și punem bazele unui OMD județean, care în timp își va arăta beneficiile”



În vederea demarării procedurii de înființare a Organizației de Management al Destinației la nivel județean, are loc o dezbatere publică în data de 02.03.2023, în Sala ,,Remus Opreanu” din cadrul Palatului Administrativ.

Urmare a modificării și completării Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 755/2001, precum și ale Ordonanței de Urgență nr. 86 din 23 iunie 2022 și ale Procedurii din 8 august 2022 de avizare a Organizației de Management al Destinației, ne exprimăm voința de a coopera și de a ne asocia, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2000, cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005., transmite Consiliul Județean Constanța. 

Prin intermediul acestui eveniment se urmărește identificarea unor modele de bune practici și împărtășirea acestora stakeholderilor din turism, precum și reprezentanților administrațiilor locale cu potențial turistic din Județul Constanța, care pot deveni membri fondatori ai OMD- ului județean, în condițiile legii.

Totodată, dezbaterea are ca temă statutul organizației și obiectivele sale esențiale, promovarea investițiilor în turism, forța de muncă specializată și educația, digitalizarea și inovarea, durabilitatea, dar și acțiuni orientate concret către sectoarele principale ale turismului, servicii conexe și transporturi, proiecte de dezvoltare, etc.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Vicepreședintele Consiliului Județean Constanta, Stelian Gima, reprezentantul teritorial al Ministerului Antreprenoriatului Turismului Georgiana Talabă, George Măndilă Președinte al Organizației de Management at Destinației Constanța - Mamaia, Consilier al primarului municipiului Constanța, Filip Dumitru, Președinte al Organizației de Management al Destinației Mangalia, Consilier local în cadrul Primăriei Municipiului Mangalia.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii