Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce își dorește Donald Trump să cumpere Groenlanda?

ro

18 Aug, 2019 19:56 1952 Marime text
De ce Președintele SUA vrea să cumpere o insulă care este acoperită cu gheață în proporție de 80% și este locuită de mai puțin de 60 000 de oameni? 

Specialiștii au analizat posibilele motive ale președintelui american. În primul rând pentru că Groenlanda ar fi extrem de bogată în resurse naturale, inclusiv în zăcăminte de fier, zinc, diamante, aur, metale rare, uraniu și petrol. Zăcămintele sunt acoperite de gheață, dar, din cauza încălzirii globale, stratul de gheață se topește rapid - în această vară NASA a observat două dintre cele mai mari dezghețuri din istorie în Groenlanda - și această eroziune a stratului de gheață va face mineritul posibil pe insula daneză.  

În al doilea rând este vorba despre motive geopolitice. SUA au pus deja piciorul pe insulă, unde au instalat baza aeriană Thule, iar The Wall Street Journal, care a dezvăluit dorința lui Trump de a cumpăra Groenlanda, notează : 

”Situată la 750 de mile la nord de Cercul Polar, include o stație radar care face parte din sistemul anti-rachetă al SUA. Baza este de asemenea folosită și de Comandamentul Air Force și de Comandamentul Aerospațial Nord American”. 

În al treilea rând, Trump este foarte interesat de moștenirea pe care o va lăsa ca Președinte. Cumpărarea Groenlandei ar fi un punct major în CV-ul său. 


Sursa foto: Google maps
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii