Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:32 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Conturi „rupe" Primăria Constanţa

ro

04 Feb, 2012 02:32 2218 Marime text
Lucrătorii Primăriei Municipiului Constanţa şi jurisconsulţii sunt în pericol de a li se cere înapoi sporurile şi drepturile primite în 2010, în urma raportului Curţii de Conturi întocmit în cursul anului trecut, care a stabilit că sumele ar fi nelegale.

Nenumărate procese s-au înregistrat în ultima perioadă la instanţele din Constanţa, după ce reprezentanţii autorităţii publice locale s-au adresat judecătorilor pentru a le lăsa angajaţilor sporurile tăiate de Curtea de Conturi. La acest moment, Municipiul Constanţa prin Primar şi Primarul Municipiului Constanţa - Radu Ştefan Mazăre se judecă la Tribunal cu reprezentanţii Curţii de Conturi pentru sporurile acordate angajaţilor în 2010 şi pentru drepturile jurisconsulţilor, cheltuieli care, în opinia Curţii de Conturi, ar fi fost nejustificate, astfel că au fost imputate. Concret, este vorba despre dosarul cu numărul 1208/36/2011, cauză în care Municipiului Constanţa - Prin Primar şi Primarul Municipiului Constanţa - Radu Ştefan Mazăre, în calitate de reclamanţi, au dat în judecată Curtea de Conturi a României şi Camera de Conturi Constanţa, obiectul procesului fiind suspendarea executării actului administrativ prin care angajaţilor şi jurisconsulţilor primăriei le-au fost imputate sporurile şi drepturile încasate în 2010.

Cazul, disjuns la Tribunal

Procesul s-a desfăşurat iniţial la Curtea de Apel, însă în luna noiembrie completul prezidat de judecătoarea Revi Moga a decis că, de fapt, competenţa de soluţionare a litigiului îi revine Tribunalului Constanţa, iar cauza a fost înregistrată astfel pe rolul acestei instanţe, urmând să se judece la data de 9 februarie, la Completul CA5 Urgenţă, de la ora 12.00. În documentele instanţei se arată că „prin acţiunea înregistrată pe rolul Curţii de Apel Constanţa la data de 28.10.211, reclamanţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Primarul Municipiului Constanţa - Radu Ştefan Mazăre au formulat, în contradictoriu cu pârâtele Curtea de Conturi a României şi Camera de Conturi a Judeţului Constanţa contestaţie împotriva încheierii nr. VI 373/14.10.2011 pronunţată de Curtea de Conturi a României". Concret, prin respectivul act al Curţii de Conturi, se hotăra imputarea sporurilor personalului contractual, dar şi drepturile jurisconsulţilor primăriei, pentru anul 2010. Reprezentanţii Primăriei Constanţa spun însă că, potrivit legii, sporurile erau permisive dacă bugetul instituţiei prevedea cheltuielile. Iar cum bugetul primăriei cuprindea şi sporurile respective, acestea sunt legale şi nu ar trebui imputate.

Intervine sindicatul

Totodată, în ceea ce priveşte drepturile jurisconsulţilor, reprezentanţii instituţiei aflate în litigiu cu Camera de Conturi Constanţa spun că, de asemenea, acestea nu ar trebui imputate, fiind drepturi stabilite de lege. În aceste condiţii, nemulţumiţi de hotărârea Curţii de Conturi de a imputa sumele considerate ca fiind acordate şi primite nelegal, reprezentanţii primăriei au dat în judecată Curtea de Conturi, contestând încheierea respectivă, iar, între timp, suspendarea executării acesteia, pentru ca lucrătorilor să nu li se ceară banii înapoi până nu sunt epuizate toate căile de atac în justiţie. De altfel, se pare că în proces va face cerere de intervenţie şi Sindicatul Lucrătorilor din Administraţia Publică Locală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii