Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:02 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Control in buzunare la Aliment Murfatlar

ro

21 Feb, 2005 00:00 1778 Marime text

Clientii de buna credinta sunt tratati, in mod frecvent, ca hoti din magazin

Un jurnalist al cotidianului nostru a fost controlat in buzunare, la magazinul Aliment Murfatlar din zona Victoria, de catre supraveghetoare si un cetatean in stare de ebrietate * Acesta din urma le-a sesizat vanzatoarelor ca l-a vazut furand dintr-un raft * A inceput o "ancheta" derulata in mijlocul magazinului, sub privirile dispretuitoare ale celorlalti clienti care ii lipisera deja jurnalistului eticheta de "hot" * Cetateanul, care a pretins la inceput ca este angajatul magazinului si nimeni nu l-a contrazis, precum si sefa de tura, l-au controlat la buzunare pe colegul nostru, desi acesta i-a avertizat ca nu au acest drept si a cerut venirea politiei * Dupa ce s-au convins ca banuitul nu a furat nimic, cetateanul si-a luat iute talpasita, iar sefa de tura a magazinului, Beatrice Deusteanu, s-a multumit sa isi ceara, formal, scuze * Pentru a nu fi banuit ca a inventat povestea, colegul nostru a solicitat venirea unei patrule de la Sectia 1 Politie * Deusteanu a recunoscut in fata agentului Zamfir Moroianu tot ceea ce se intamplase * Mai mult, sefa de tura a declarat ca aceasta este o practica obisnuita la Aliment Murfatlar, sub pretextul ca angajatii nu pot plati din buzunar tot ceea ce se fura * Cu alte cuvinte, in loc sa angajeze o persoana autorizata pentru paza si control, patronatul isi transforma angajatele, care nu au aceste atributii in fisa postului, in politisti fara uniforme

Reteaua de magazine Aliment Murfatlar nu mai are nevoie de nici o prezentare, fiind cunoscuta constantenilor atat pentru amplasarea in punctele-cheie ale orasului, cat si pentru preturile piperate. Impresia exterioara a decentei, cu sedii frumos aranjate, nu ar trebui insa sa pacaleasca pe nimeni. Aici orice client risca in orice moment sa fie dezbracat de haine in mijlocul magazinului, numai pentru ca unei vanzatoare(sau chiar a unui client obisnuit!) i s-a parut ca a sustras ceva din magazin. Intr-o astfel de postura jenanta a fost pus un jurnalist al cotidianului ZIUA de Constanta intr-un magazin al retelei Aliment Murfatlar, situat pe Bulevardul Tomis, in zona Victoria.Sambata seara, un coleg de-al nostru a intrat in magazinul cu pricina si a facut cateva cumparaturi. Dupa ce a platit, s-a indreptat spre iesire, dar a fost oprit cu brutalitate de un individ care se asezase chiar in usa. Acesta nu i-a dat voie sa iasa, ba chiar l-a impins in interior, spunandu-le angajatelor magazinului sa il controleze, pretextand ca l-a vazut furand de pe un raft. Colegul nostru a fost imediat inconjurat de vanzatoarele-bodyguarzi, care au chemat-o pe sefa de tura, pe nume Beatrice Deusteanu. Cetateanul "bine intentionat" a tinut sa participe personal la perchezitie si, fara nici un avertisment, i-a bagat mana in buzunar colegului nostru. Sefa magazinului i-a dat o mana de ajutor si a inceput, la randul ei, sa il pipaie pe buzunarele gecii. Jurnalistul i-a avertizat ca nu au voie sa faca acest lucru si a refuzat sa se lase perchezitionat de persoane care nu aveau acest drept si a vrut sa afle identitatea individului care il "turnase". "Domnul lucreaza la noi", a spus una dintre vanzatoare. Dupa un schimb de replici, "cetateanul" a recunoscut ca nu lucreaza acolo, dar a adaugat, rastindu-se: "Eu am marfa in magazin, da?!". Intre timp, cativa clienti aflati la casa se adunasera ca la circ, sustinandu-le pe vanzatoarele care tocmai prinsesera un "infractor gainar", aratandu-si dispretul fata de acesta. In fata acestei situatii, sechestrat in magazin, jurnalistul a solicitat venirea politiei pentru a-l perchezitiona, dar Beatrice Duesteanu a refuzat: "Ce sa mai chemam politia, va perchezitionam noi". Pentru a nu prelungi un moment jenant si pentru a indeparta toate suspiciunile, colegul nostru a acceptat sa scoata tot ce avea in buzunare. "Da-ti si geaca jos si ridica-ti puloverul", a insistat una dintre vanzatoare. Vazand ca, intr-adevar, "hotul" nu avea asupra lui nici un produs in afara de cele platite la casa, care se aflau deja intr-o sacosa, individul "justitiar" si-a luat iute talpasita. In final, un "Ne cerem scuze!", a fost tot ceea ce a primit colegul nostru in schimbul situatiei umilitoare la care tocmai fusese supus.

Sefa de magazin a recunoscut toate ilegalitatile

Contrariat de cele intamplate si pentru a nu putea fi acuzat ulterior ca a inventat tot acest incident, jurnalistul a chemat politia. Agentul Zamfir Moroianu de la Sectia 1 Politie a ajuns in cateva minute la fata locului. "Stiti, noi nu prea avem ce face in aceasta situatie, caci nu prea e de competenta noastra. In magazin au fost multe cazuri de furturi si se descurca si angajatele cum pot. Nu au ce sa faca si sunt nevoite sa ii controleze pe cei pe care ii considera suspecti. Dumneavoastra nu puteti decat sa va adresati instantei daca veti considera ca v-a fost lezata demnitatea", a spus politistul, care a fost totusi de acord sa poarte o discutie cu sefa magazinului. De aceasta data, dialogul s-a purtat "in spate", intr-o camaruta din depozitul magazinului. "E adevarat tot ceea ce spune domnul. Noi l-am pus sa faca dovada ca nu a furat din magazin. A scos singur ce avea, eu doar l-am pipait pe buzunar. Cat despre cetateanul respectiv, nu este angajatul nostru, nu l-am mai vazut pe aici. Oricum se vedea ca e beat", a declarat in fata politistului, Deusteanu. Cu toate ca omul parea beat, cu toate ca el nu este angajatul magazinului, el a fost totusi ascultat de vanzatoare si chiar lasat sa il controleze in buzunar pe jurnalist! Mai mult, sefa magazinului a recunoscut ca aceasta este o practica curenta, toti clientii considerati suspecti de catre supraveghetoare sau, iata, de catre orice client beat, este controlat in haine, fiind pus in situatii umilitoare. "Ce sa facem, nu putem sa platim din banii nostri tot ceea ce se fura", a incercat sa se scuze Deusteanu. Tot sefa a recunoscut si faptul ca nu exista un angajat autorizat pentru paza si control si ca aceasta activitate, dezonoranta in conditiile date, este efectuata de catre persoane care nu au mentionat acest lucru in fisa postului. Cu alte cuvinte, patronatul opreste angajatilor din salarii tot ceea ce nu iese la inventar, obligandu-i sa se transforme in politisti fara uniforme. Daca adaugam la toate aceste lucruri si faptul ca orice control asupra clientilor suspectati de hotie presupune sechestrarea respectivului, avem o perspectiva completa a suitei de ilegalitati din magazinele Aliment Murfatlar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii